Bron: U.S. Peace Council 7 mei 2020 ~~~ 

De U.S. Peace Council (Amerikaanse Vredesraad) veroordeelt in de krachtigste en meest categorische bewoordingen de voortdurende agressie van de Verenigde Staten tegen de Bolivariaanse Republiek Venezuela en roept de Amerikaanse regering op een einde te maken aan alle agressieve en onvriendelijke acties tegen dat land.

Venezuela heeft onlangs te maken gehad met een gewapende invasie die werd georganiseerd door onderdanen van de Verenigde Staten. Op 3 mei 2020 hebben de Venezolaanse autoriteiten een boot met gewapende huurlingen onderschept die betrokken waren bij een plan om de gekozen president van Venezuela, Nicolás Maduro Moros, te ontvoeren of te vermoorden om een staatsgreep te plegen. Acht huurlingen werden gedood en meerdere personen werden gevangen genomen, waaronder twee Amerikaanse burgers.

De leider van dit mislukte avontuur, Jordan Goudreau, een ex-Green Beret en eigenaar van een beveiligingsbedrijf Silvercorp USA, in Florida, was de organisator van deze militaire invasie. Hij gaf toe dat hij met de Amerikaanse regering overleg pleegde over zijn plannen en liet de pers een ondertekend contract zien dat hij had met de Amerikaanse marionet en presidentiële pretendent Juan Guaidó om hem te helpen bij het omverwerpen van de legitieme regering van Venezuela.

De Trump-regering ontkent elke verantwoordelijkheid voor deze schandelijke daad, maar haar ontkenningen klinken hol omdat de deelname van de Verenigde Staten aan deze operatie overduidelijk is. Goudreau heeft onthuld dat hij een contract van 200 miljoen dollar had voor het omverwerpen van de regering van president Maduro. De Silvercorp werd beloofd meer dan 200 miljoen dollar te ontvangen, inclusief een voorschot van 1,5 miljoen dollar, van Juan Guaidó om de regering van Nicolás Maduro omver te werpen. Volgens de overeenkomst zou het geld afkomstig zijn van de fondsen die door de Trump-administratie illegaal werden geconfisqueerd van de Venezolaanse oliemaatschappij CITGO.

Deze gewapende inval is de zoveelste verachtelijke daad in een geschiedenis van agressie en pogingen van de Verenigde Staten om de regering van Venezuela te destabiliseren. Er zijn pogingen tot staatsgrepen, sancties en meer recentelijk de valse drugsaanklachten die de Verenigde Staten hebben ingediend tegen president Maduro en de daaropvolgende verplaatsing van Amerikaanse oorlogsschepen naar het kustgebied van Venezuela voor het “onderscheppen van drugs”.

Al deze acties van de Amerikaanse regering zijn in strijd met het Handvest van de Verenigde Naties en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en hebben naar schatting aan tienduizenden Venezolanen het leven gekost als gevolg van de sancties die de toegang tot de benodigde medicijnen beperken.

De U.S. Peace Council roept het volk van de Verenigde Staten op om waakzaam te blijven en zich actief te verzetten tegen elke toekomstige militaire interventie, aangezien de Trump-regering de militaire optie tegen Venezuela lijkt te hebben gekozen nadat het er niet in is geslaagd de regering van president Nicolas Maduro door middel van zijn destructieve economische sancties omver te werpen.

De Amerikaanse Vredesraad vraagt het volk van de Verenigde Staten zich bij ons aan te sluiten om de president, het Congres en de Senaat op te roepen een einde te maken aan deze drang om oorlog te voeren tegen ons buurland Venezuela en te eisen:

  • dat de regering van de Verenigde Staten alle militaire agressie tegen Venezuela stopt en zijn oorlogsschepen uit de kust terugtrekt;
  • dat de Verenigde Staten alle sancties tegen het land Venezuela en zijn regeringsfunctionarissen opheffen;
  • dat de Verenigde Staten onverwijld besprekingen beginnen om de betrekkingen met de legitieme, door de Verenigde Naties geaccrediteerde regering van Venezuela en zijn president Nicolás Maduro Moros te normaliseren;
  • dat de VN-Veiligheidsraad en het Amerikaanse Congres speciale commissies instellen om de rol van de Amerikaanse regering in de recente onwettige huurlingenoperatie in Venezuela te onderzoeken.

Uitvoerend Comité
van de Amerikaanse Vredesraad

zie ook: