Bron: RT, 6 mei 2020 ~~~ 


De ontvoering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro en het brengen van hem naar de VS was het doel van een mislukte invasie in het land, zei een van de twee gevangen genomen Amerikaanse huurlingen in een ondervraging tape vrijgegeven door de staatstelevisie.

Twee werknemers van de in Florida gevestigde beveiligingsfirma Silvercorp zijn door de Venezolaanse strijdkrachten in verband met de mislukte invasie vastgehouden.

De enige instructies die hij vóór de mislukte operatie van zondag kreeg, waren om de controle over de luchthaven over te nemen om de overdracht van Maduro naar de VS te vergemakkelijken, zei Luke Denman, een van de vastgehouden Amerikanen, in de opnames.

Denman beweerde ook dat er een goede uitbetaling op hem wachtte na de succesvolle afronding van de risicovolle missie. “Ik verwachtte ergens tussen de 50.000 en 100.000 dollar,” zei hij.

Maduro kondigde op woensdag aan dat Denman en zijn collega Silvercorp-werknemer, Airan Berry, in Venezuela zullen worden berecht. Caracas zal ook Washington om uitlevering van Silvercorp baas, Jordan Goudreau, vragen, omdat hij degene was die naar verluidt de acties van de huurlingen coördineerde.

In zijn commentaar na de uitzending van de ondervragingstape benadrukte Maduro, dat “Donald Trump het directe hoofd van deze invasie is”.

Washington heeft weinig geheim gemaakt van zijn wens om de socialistische president van Venezuela uit de macht te halen. Het heeft actief steun verleend aan de oppositiefiguur Juan Guaido, die zichzelf in januari 2019 tot ‘interim-president’ verklaarde, en het heeft zelfs een beloning van 15 miljoen dollar aangeboden voor alle informatie die tot de arrestatie van Maduro zou leiden.

Tromp ontkende echter al snel elke betrokkenheid van de Amerikaanse regering bij de mislukte Venezolaanse invasie.

Op woensdag beloofde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dat het Witte Huis “alle middelen” zou gebruiken om de twee Amerikanen – die vroeger in de Amerikaanse special operations forces zaten – terug naar huis te halen.

Denman en Berry werden, samen met 11 andere ‘buitenlandse huurlingen’, maandag gearresteerd door de Venezolaanse veiligheidstroepen toen ze werden onderschept terwijl ze naar verluidt met een speedboot de kust van het land probeerden te bereiken.

Topfoto: Venezolaanse soldaten die gezichtsmaskers dragen omringen een verdachte die vanuit een helikopter op een onbekende locatie wordt verplaatst. Bron: Venezolaanse overheidstelevisie, 4 mei 2020. © VENEZUELAN GOVERNMENT