Bron: TelesurTV, 4 mei 2020 ~~~ 

De voormalige Amerikaanse Groene Baret soldaat Jordan Goudreau en de gepensioneerde Nationale Garde Kapitein Javier Nieto Quintero beweerden dat de operatie bedoeld is om hooggeplaatste ambtenaren te “vangen”. | Foto: Social media

De man is Jordan Goudreau, een voormalige Groene Baret (Special forces commando) die in een videoopname verklaarde dat hij is ingehuurd door wetgever Juan Guaido om de Venezolaanse president Maduro omver te werpen.

De regering van Venezuela heeft nu twee keer, op zondag en maandag, huurlingen tegengehouden die illegaal het land probeerden binnen te komen om aanvallen uit te voeren en onder de gearresteerden bevinden zich ex-soldaten, huurlingen en medewerkers van de Verenigde Staten. Allemaal achter “Operatie Gedeon”, een nieuwe poging om president Nicolas Maduro te verdrijven en Venezuela te destabiliseren.

Toen het nieuws over de verijdelde pogingen bekend werd, eiste een voormalig militair van het Amerikaanse leger de verantwoordelijkheid op. De man is Jordan Goudreau, een voormalige Groene Baret (special forces commando) die in een videoopname verklaarde dat hij is ingehuurd door wetgever Juan Guaido om de Venezolaanse president Maduro omver te werpen.

Goudreau diende in Irak en Afghanistan en leidt nu sinds 2018 een in Florida gevestigd beveiligingsbedrijf met de naam Silvercorp USA. De website van het bedrijf heeft het over operaties in meer dan 50 landen, met een adviesteam dat bestaat uit voormalige diplomaten, ervaren militaire strategen en hoofden van multinationale ondernemingen.

Toch is het verhaal van Goudreau met Venezuela vrij recent aangezien het teruggaat tot februari 2019, toen hij voor de beveiliging werkte tijdens een concert ter ondersteuning van Guaido, georganiseerd door de Britse miljardair Richard Branson aan de Venezolaans-Colombiaanse grens.

“Chaos beheren aan de Venezolaanse grens waarop een dictator met vrees toekijkt”, schreef hij in een foto van zichzelf op het concertpodium die hij op zijn Instagram-account plaatste, volgens een onderzoeksrapport van een AP.

Kort daarna ontmoette hij Lester Toledo, de toenmalige coördinator van Guaido voor de levering van zogenaamde humanitaire hulp. In Bogota was het Toledo die Goudreau introduceerde bij Cliver Alcala, de leider van de Venezolaanse militaire deserteurs die zich in Colombia verbergen en die nu in Amerikaanse hechtenis zit op beschuldiging van drugshandel.

Volgens Goudreau was zijn plan gecoördineerd met Guaido, die op 16 oktober 2019 een contract tekende voor 212 miljoen dollar. De in Miami gevestigde Venezolaanse journaliste Patricia Poleo publiceerde zondagavond het document, dat volgens haar een kopie van het originele contract was.

Poleo interviewde Goudreau, die beweerde dat Silvercorp was ingehuurd om diensten te verlenen, waaronder “strategische planning”, “aanschaf van apparatuur” en “advies over projectuitvoering”, door niemand minder dan Guaido, die het ondanks het bewijs heeft ontkend.

Ook werden verschillende audio-opnames vrijgegeven van een vermeende conference call tussen Guiado, Goudreau, en senior Guaido afgezant Sergio Vergara, waarin zij overeenkwamen om het contract te ondertekenen. Nu is hij in het openbaar gaan argumenteren dat hij slechts US$50.000 kreeg via politiek adviseur Juan Jose Rendon en dat de oppositie bleef beloven om hem de rest te bezorgen, maar niet leverde.

De Amerikaanse huurling was naar verluidt verantwoordelijk voor de opleiding van een contingent van 300 Venezolaanse deserteurs in drie provisorische kampen naast de Colombiaans-Venezuelaanse grens die Venezuela in een zwaar bewapende karavaan moesten binnengaan en de hoofdstad binnen 96 uur moesten overnemen.

In een video op social media bevestigde Goudreau dat de amfibische landingspoging op zondag vanuit Colombia was gelanceerd als onderdeel van “Operatie Gedeon” en dat “andere eenheden” actief waren in het “zuiden, westen en oosten van Venezuela”.

Naast de gepensioneerde National Guard kapitein Javier Nieto Quintero – die betrokken was bij de mislukte poging om Maduro te doden met een drone in 2018 – beweerden zij dat de operatie bedoeld is om hooggeplaatste functionarissen te “vangen” en het Venezolaanse volk te “bevrijden”.

Tot nu toe hebben de Venezolaanse strijdkrachten echter twee invallen gefrustreerd, acht terroristen gedood en meer dan een dozijn gevangen genomen.

Onder de gearresteerden is Antonio Jose Sequea, die op 30 april 2019 naast Leopoldo Lopez werd gefotografeerd tijdens de mislukte staatsgreep in Caracas. Ook Adolfo Baduel, zoon van gepensioneerde generaal Raul Baduel, voormalig minister van Defensie tijdens Hugo Chavez; en twee veronderstelde Amerikaanse burgers.

Op zondag, na de eerste aanval werd gestopt, tweette een Silvercorp’s account “strikeforce invasion in Venezuela”. 60 Venezuelan, 2 American ex-Green Beret.” De Venezolaanse vice-president Delcy Rodriguez zei dat de regering bewijsmateriaal heeft dat de aanvallen verbindt met de VS en Colombia.

Aangezien het plot groter wordt, met nu drie vermeende Amerikaanse agenten onder Venezolaanse bewaring en een openbare verklaring van een huurling die door Guaido is ingehuurd, zijn de herhaalde aanklachten van Venezuela dat de V.S. en zijn lokale oppositie een gewelddadige en ondemocratische omverwerping van de huidige regering willen, reeler dan ooit.

https://www.facebook.com/watch/?v=2552139451704517