Bron: orinocotribune 13 november 2023 ~~~

Caracas (OrinocoTribune.com)-De Europese Unie (EU) kondigde maandag aan dat zij haar illegale economische dwangmaatregelen tegen Venezuela zal verlengen.

In de verklaring werd aangegeven dat de economische dwangmaatregelen – waarnaar gewoonlijk wordt verwezen als “sancties” – zullen worden verlengd met zes extra maanden in plaats van de gebruikelijke verlengingen van 12 maanden sinds 2017, toen de illegale maatregelen aanvankelijk werden gelanceerd. Ondertussen staat de EU voor enorme uitdagingen op het gebied van energie, waardoor ze wanhopig op zoek is naar nieuwe energieleveranciers.

Zoals uitgelegd in een persbericht van maandag 13 november heeft de Raad van de EU de verlenging van de maatregelen tot 14 mei 2024 goedgekeurd. Deze maatregelen omvatten een wapenembargo en een reisverbod voor 54 personen.

Volgens Reuters kondigde de Organisatie van Olie Exporterende Landen (OPEC) deze maandag aan dat de oliemarkt sterk bleef en gaven ze een actie van speculanten aan als de oorzaak van een recente lichte prijsdaling. Het hield daarom vast aan haar voorspelling van een grote vraag naar olie in 2024. De strategische oliereserves in de VS zijn nog steeds laag en de energietekorten in Europa blijven toenemen door de oorlog in Oekraïne. Het begin van de winter en de regionale spanningen als gevolg van de genocidale aanval van het Israëlische apartheidsregime op Gaza zorgen voor verdere complicaties.

“De Raad herinnert eraan dat deze maatregelen doelgericht, geleidelijk en flexibel zijn en kunnen worden teruggeschroefd of teruggedraaid, afhankelijk van de vooruitgang die wordt geboekt bij het herstel van de democratie, de rechtsstaat en de eerbiediging van de mensenrechten in Venezuela,” aldus het persbericht van de EU, waarin bekende “regime-change”-praatjes van het Witte Huis worden gebruikt.

De ratificatie van de sancties door de EU tegen Venezuela vond plaats nadat extreem-rechtse Europarlementariërs van de Spaanse Volkspartij (PP) de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU, Josep Borrell, hadden gevraagd om de maatregelen tegen Venezuela niet op te heffen, ondanks het feit dat de minister van Buitenlandse Zaken van Spanje, José Manuel Albares van de regerende Spaanse Socialistische Arbeiderspartij, om een versoepeling van de sancties had gevraagd.

Reactie van Venezuela

Dezelfde dag gaf Venezuela een verklaring uit waarin het de beslissing van de EU veroordeelde en omschreef als “arrogant en illegaal”. De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Yván Gil, schreef op sociale media dat zijn land bevestigt dat “de Europese Unie met dit besluit de internationale gemeenschap eens te meer laat zien dat zij doorgaat met haar interventionistische beleid in de binnenlandse aangelegenheden” van Venezuela.

El Gobierno de la República Bolivariana de Venezuela rechaza la arrogante e ilícita decisión de la Unión Europea por medio de la cual prorroga hasta el 14 de mayo de 2024, las ilegales Medidas Coercitivas Unilaterales en contra del pueblo venezolano, publicada el día de hoy 13 de… pic.twitter.com/tjm1amBey5 – Yvan Gil (@yvangil) 13 november 2023

Hieronder staat de (niet-geautariseerde) vertaling van de Venezolaanse verklaring:

De regering van de Bolivariaanse Republiek Venezuela verwerpt het arrogante en onwettige besluit van de Europese Unie om de illegale unilaterale dwangmaatregelen tegen het Venezolaanse volk, die vandaag, 13 november 2023, zijn gepubliceerd, te verlengen tot 14 mei 2024, waardoor zij worden gediskwalificeerd van deelname aan Venezolaanse politieke processen, omdat het de heilige beginselen van de grondwet schendt en de normen overschrijdt die zijn beschreven in het Handvest van de Verenigde Naties.

Met dit besluit toont de Europese Unie de internationale gemeenschap eens te meer de continuïteit van haar interventionistische beleid in de binnenlandse aangelegenheden van de Bolivariaanse Republiek Venezuela, door de toepassing van vernederende, schadelijke en onrechtvaardige maatregelen die, in dit geval, gericht zijn op het straffen van Venezolaanse burgers die hun werk uitoefenen binnen het kader van de wet.

De Bolivariaanse Republiek Venezuela herhaalt de strekking van de resolutie van de Organisatie van de Verenigde Naties, die op 7 november door de meerderheid van de lidstaten is goedgekeurd, waarin wordt benadrukt dat unilaterale dwangmaatregelen in strijd zijn met het internationaal recht, het internationaal humanitair recht, het Handvest van de Verenigde Naties en de normen en beginselen die de vreedzame betrekkingen tussen staten regelen.

De Bolivariaanse Republiek Venezuela bevestigt opnieuw de stabiliteit van haar democratie en haar instellingen en zullen blijven eisen dat dergelijke maatregelen, waarvan de gevolgen en negatieve impact de mogelijkheid van een constructieve en respectvolle dialoog tussen staten aantasten, definitief worden stopgezet. We dringen er bij de Europese Unie op aan om kolonialistische praktijken met soevereine staten zoals Venezuela te vermijden en in plaats daarvan positieve ruimtes voor samenwerking te creëren om gemeenschappelijke uitdagingen effectief aan te pakken.

Fotocompositie met schoorstenen van energiecentrales en een tanker bedekt met de “sterren” van de Europese Unie. Foto: Financial Times/file photo.


Gerelateerde berichten in dit archief: