Bron: TelesurTV, 3 mei 2020 ~~~ 

Een gewapende groep probeerde een gewapende inval te doen in Venezuela om destabilisatie, geweld en aanvallen op leden van de regering te veroorzaken.

De Venezolaanse regering meldde deze zondag dat de Bolivariaanse Nationale Strijdkrachten (FANB), samen met de Special Action Forces (FAES) van de Bolivariaanse Nationale Politie, de zee-inval van een gewapende groep die probeerde het land te infiltreren, genaamd “Operatie Gideon”, hebben geneutraliseerd.

Officieel wordt deze operatie “Operation Black First” genoemd. De Venezolaanse veiligheidstroepen meldden de dood van acht mensen, waaronder een van de leiders van de overval, Robert Colina Ibarra, alias Pantera, en de arrestatie van twee anderen.

De Venezolaanse minister van Binnenlandse Zaken, Justitie en Vrede Nestor Reverol onthulde dat tien geweren, een Glock 9 millimeter pistool, twee AFAG-machinegeweren, zes landvoertuigen van het type pick-up, een boot met twee buitenboordmotoren, twee notitieboekjes met details van de gewelddadige operatie, satelliettelefoons, identificatie, uniformen, een helm met de Amerikaanse vlag en geladen patronen van verschillende kalibers ook in beslag werden genomen.

Waaruit bestond de gewapende inval?

De gewapende groep, die afkomstig was uit Colombia, was van plan een inval over zee te doen met speedboten langs de kust van Macuto, in de staat La Guaira (het noorden), met als doel destabilisatie te veroorzaken, leden van de Venezolaanse regering te vermoorden en een staatsgreep te plegen, zoals Colina Ibarra verklaarde in een video die circuleerde op sociale netwerken.

https://twitter.com/madeleintlSUR/status/1256995298880229378

Wie is er bij betrokken?

Aan het hoofd van de gewapende groep stond Colina Ibarra, evenals de deserteur Javier Nieto Quintero en de voormalige Amerikaanse soldaat Jordan Goudreau, die drie kampen van FANB-deserteurs zou opleiden en gecoördineerd zou worden door de coupplegster Clíver Alcalá Cordones.

Wie is Robert Colina Ibarra, alias Panther?

Colina Ibarra was verantwoordelijk voor trainingskamp nummer 3, in de stad Riohacha (Noord-Colombia) en een van de betrokkenen bij de operatie om te infiltreren in militaire arsenalen op Venezolaans grondgebied, die op 23 maart door de Colombiaanse transitpolitie werd gedwarsboomd.

Het hoofd van die operatie was de leider van de coup Alcala Cordones, die heeft erkend dat alias Pantera zijn vertrouwensman was voor dit soort acties tegen de Venezolaanse regering.

Wat is de betrokkenheid van Colombia en de Verenigde Staten?

De Venezolaanse Vicepresident van Communicatie, Jorge Rodriguez, heeft bij de internationale publieke opinie herhaaldelijk aan de kaak gesteld dat er in Colombia drie kampen zijn “waar huurlingen worden getraind om plannen tegen Venezuela te activeren”.

Ook vertelde Alcalá Cordones het Colombiaanse radiostation WRadio zelf, dat het contract voor de aankoop van het in beslag genomen militaire arsenaal afgelopen maart werd gesloten met Amerikaanse agentschappen en de kennis van Colombia.

Daarnaast sprak hij ook over een plan om destabilisatie in Venezuela te genereren en waarbij de door de oppositie zelf uitgeroepen vice-president Juan Guaidó betrokken was, die een contract had getekend voor een militaire operatie in die natie.

De leider van de staatsgreep verzekerde dat er een staatsgreep werd gepland tegen president Nicolás Maduro, en dat politiek adviseur Juan José (J.J.) Rendón, samen met andere betrokkenen, ook deelnam aan bovengenoemd contract.

De Colombiaanse autoriteiten hebben van hun kant hun betrokkenheid bij de nieuwe agressie tegen Venezuela ontkend door te verzekeren dat “dit een ongegronde beschuldiging is, die de Colombiaanse regering probeert te binden aan een speculatief complot”.

Evenzo heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, de afgelopen dagen verklaard dat zij druk zullen blijven uitoefenen op de Venezolaanse regering, die illegaal wordt gesanctioneerd en geblokkeerd, en hij heeft niet uitgesloten dat de ambassade van zijn land opnieuw wordt geopend wanneer er een wisseling van autoriteiten plaatsvindt.

Eerste “Operatie Gideon” in Venezuela

Het was een militaire operatie die plaatsvond op 15 januari 2018 in de parochie van El Junquito, en waarbij de gewapende groep onder leiding van Oscar Perez, verbonden aan een terroristische cel, werd ontmanteld na een aanval op het Hooggerechtshof van dat land in 2017, en een diefstal van wapens in het Fort van Paramacay.

Verschillende Venezolaanse veiligheidsdiensten hebben aan de operatie deelgenomen, waaronder FAES, GNB en de Bolivariaanse Nationale Politie (PNB).