De maritieme voertuigen vertrokken uit La Guajira in Colombia en maakten een stop op Aruba voordat ze aan de Venezolaanse kust aanlandden

Bron:Mision Verdad (spaans), 
Resumen English,  5 mei 2020 ~~~ 

In de vroege ochtend van 3 mei was er een gestopte huurlingeninvasie op de kust van Macuto, in de staat La Guaira. De minister van Binnenlandse Zaken, Justitie en Vrede, Néstor Reverol, meldde dat de Bolivariaanse Nationale Strijdkrachten (FANB) samen met de Special Action Forces (FAES) van de Bolivariaanse Nationale Politie een invasie vanuit “zee” aan de kust door niet-overheidsacteurs, met de officiele naam “Operatie Negro Primero”, gestopt hebben.

De Venezolaanse autoriteiten hebben naar verluidt negen huurlingen gedood en twee anderen gearresteerd, die deel uitmaakten van wat zij “Operatie Gideon” noemden.

In de namiddag van 3 mei werd op sociale netwerken een video gepubliceerd met de voormalige kapitein Javier Nieto Quintero, bekend van de affaire Daktari in 2004, samen met Jordan Goudreau, die volgens de Associated Press (AP) verantwoordelijk was voor de opleiding van drie kampen van FANB-huurlingen en deserteurs, gecoördineerd door Clíver Alcalá, en die de verantwoordelijkheid voor “Operatie Gideón” opeiste.

In de video zeggen ze dat “Operatie Gideon” wordt ingezet en geactiveerd in het oosten, zuiden en westen van Venezuela, waarbij ze de FANB oproepen om “mee te doen aan deze prestatie”, onder de bescherming van artikel 333 van de grondwet, met als doel het “vangen” van belangrijke leden van de Bolivariaanse regering die beschuldigd worden van drugshandel door de Verenigde Staten, die zijn anti-Venezolaanse operaties uitbesteedt en een beloning van 15 miljoen dollar op het hoofd van president Nicolas Maduro heeft gezet .

Tijdens de operatie namen de Venezolaanse autoriteiten 10 geweren in beslag, een Glock 9mm pistool, twee AFAG machinegeweren die deel uitmaakten van het wapenarsnaal van het Federal Legislative Palace, gestolen door subversieve groepen op 30 april 2019, zes landvoertuigen in de vorm van pick-up trucks, een boot met twee buitenboordmotoren, twee notitieboekjes met details van de gewelddadige operatie, satelliettelefoons, identificatie, uniformen (waaronder een helm met de Amerikaanse vlag) en patronen van verschillende kalibers.

Onder de doden was voormalig kapitein Robert Colina, alias “Panther”, die een video had opgenomen die die ochtend op Twitter rondging en die opriep tot het “bevrijden” van Venezuela. Een paar weken geleden gaf de voor de Venezolaanse justitie voortvluchtige, nu in de Verenigde Staten opgesloten, Clíver Alcalá toe dat de “Panther” een van zijn “vertrouwde” mannen was.

Afgelopen maart heeft een overloper van de FANB, Rubén Darío Fernández (alias “Búho”), gevangen genomen door de lokale autoriteiten, bekend dat de eerder genoemde “Panther” een terroristische ploeg leidde om selectieve moorden uit te voeren op de belangrijkste leiders van de nationale uitvoerende macht.

Reverol bevestigde dat deze gestopte invasie uit Colombia kwam; vanuit Riohacha, Noord Colombia, had Clíver Alcalá een complot georganiseerd dat afgelopen maart werd ontmanteld, waarbij een lading gevechtswapens die via illegale routes naar Venezolaans grondgebied zouden worden verplaatst, onderschept en in beslag genomen werd door de Colombiaanse politie .

Toendertijd zei de minister van Communicatie en Informatie, Jorge Rodriguez, dat deze wapens zouden worden ontvangen door “een van de drie groepen” die door Alcalá worden gecoördineerd.

Bovendien beweert een onlangs gepubliceerd Associated Press (AP) verhaal, dat de door Jordan Goudreau geleide militaire aannemer, Silvercorp, die ten minste een paar contracten heeft ontvangen van de Amerikaanse regering, verantwoordelijk was voor de opleiding van huurlingen en FANB-deserteurs van de Alcalá-groep in drie kampen in Colombia.

Kort voor de middag van 3 mei, bevestigde de voorzitter van de National Constituent Assembly, Diosdado Cabello, in een persconferentie dat de maritieme voertuigen die in de operatie werden gebruikt, uit Colombia kwamen, op basis van de GPS-informatie van de satelliettelefoons die bij de operatie in beslag werden genomen.

De overblijfselen van een scheepswrak

Minister Reverol meldde “dat de operatie doorgaat en dat andere arrestaties niet worden uitgesloten, aangezien er een grondige zoektocht wordt uitgevoerd over land, over zee en door de lucht.

Cabello herhaalde dit aan de pers in het Federal Legislative Palace en voegde eraan toe dat een van de onderdanen die in de vroege uren van de ochtend werd gearresteerd, bekende een drugshandelaar te zijn, een agent van de DEA, het anti-drugsagentschap van de Verenigde Staten, en voegde eraan toe: “Het is triest dat degenen die zich Venezolanen noemen, worden gefinancierd door de drugshandel, door drugsgeld”.

Wat zeker is, is dat sommige van de wapens en elektronische apparatuur die bij deze operatie in beslag zijn genomen, overeenkomen met de modellen die bij het incident van vorig jaar, op 30 april 2019, zijn gebruikt, toen enkele overlopers van de FANB en huurlingen het Altamira-distributiecentrum in Caracas overnamen in een mislukte poging om de regering van president Nicolás Maduro omver te werpen om Juan Guaidó, de man die door de regering van Donald Trump was gekozen, aan de macht te brengen.

Onder de wapenmodellen die bij beide scènes passen, bevindt zich een geweer dat niet overeenkomt met de wapens die door de Venezolaanse staatsverdedigings- en veiligheidsdiensten worden gebruikt.

Ook een Motorola XPR3500 radio, in beslag genomen in Macuto, komt overeen met het model dat afgelopen maart door de Colombiaanse politie in La Guajira in beslag genomen werd, evenals de AR-15 geweren en de helm met de Amerikaanse vlag, apparatuur die moest worden gebruikt door “een van de drie groepen” die Alcalá Cordones coördineerde om gewapende acties uit te voeren tegen Venezolaanse instellingen en leiderschap.

Nederland mogelijk betrokken

Een bron in de buurt van de officiële operatie van de FANB en de FAES in Macuto heeft onder voorwaarde van anonimiteit aan Mision Verdad bevestigd, dat de maritieme voertuigen uit La Guajira in Colombia vertrokken en een stop maakten op Aruba voordat ze aan de Venezolaanse kust aanlandden

Aruba maakt samen met Bonaire en Curaçao deel uit van de Nederlandse kroonkolonies in West-Indië. Curaçao ligt 25 kilometer voor de noordwestkust van Venezuela en de Nederlandse staat heeft vorig jaar besloten Guaidó te erkennen als “president” voor het geopolitieke voordeel van de Verenigde Staten.

Zowel Aruba als Curaçao zijn territoriale hoofdkwartieren van twee Amerikaanse bases, respectievelijk Reina Beatriz en Hato Rey, van waaruit het Southern Command een Advanced Operations Center (FOL) coördineert, dat aan het hoofd staat van de zogenaamde antidrugsoperaties. (De autoriteiten van Curacao en van Nederland hebben in 2019 in een versnelde procedure en onder parlementaire kritiek een SoFA overeenkomst met de Verenigde Staten getekend. Voor Aruba bestond zo’n overeenkomst al. red.)

Opgemerkt moet worden dat het cruiseschip RCGS Resolute op 30 maart een schip van de Venezolaanse kustwacht, de Naiguatá, ramde bij het eiland La Tortuga (en geen verzoek deed om toestemming) en vervolgens naar de haven van Willemstad, op Curaçao, vluchtte. Het hoofd van het Strategisch Operationeel Commando van de FANB (CEOFANB), Admiraal in Chief Remigio Ceballos, verklaarde medio april dat RCGS Resolute gericht was op het “plaatsen van huurlingen” in Venezuela.

Het bewijs (de deelname van alias “Pantera”, de in beslag genomen uitrusting en de stop in Aruba voor de aankomst in La Guaira) geeft aan dat “Operatie Gideon” inderdaad deel uitmaakt van het complot dat gecoördineerd wordt door Clíver Alcalá uit Colombia met middelen, financiering en logistiek uit de Verenigde Staten (via een particuliere beveiligingsaannemer) en met de goedkeuring van de kliek onder leiding van Juan Guaidó.

Vroege ochtend terreur agenda

De mislukte invallen werden door de Venezolaanse staat geanticipeerd door een combinatie van informatie. Diosdado Cabello zei tijdens de bovengenoemde persconferentie dat een dergelijke actie werd verwacht op de Caribische kusten van het land.

Sinds de oproepen tot opstand van Óscar Pérez en voormalig kapitein Juan Carlos Caguaripano in 2017 en de poging tot moord door middel van dronebommen tegen president Maduro in 2018, is de agenda van terroristen en huurlingen steeds meer gecoördineerd en wordt er middels verschillende kanalen en actoren gepoogd deze actie uit te voeren.

Zo zijn de Venezolaanse staatsagentschappen erin geslaagd deze agenda te ontmantelen, waarbij het meest zichtbare gezicht in de afgelopen maanden Clíver Alcalá Cordones zelf is geweest. Minister Jorge Rodriguez heeft het land in maart jl laten weten dat er een gedetailleerd vervolg is gegeven aan de plannen die uit de plannen in Colombia naar voren zijn gekomen.

Onlangs, op 20 april, zijn vier kapiteins en een luitenant van de Bolivariaanse Nationale Garde (GNB) gearresteerd en voor militaire rechtbanken aangeklaagd wegens diefstal van wapens in het GNB-detachement 441 in de staat Puerta Morocha, Miranda.

Voordat ze gearresteerd werden probeerden deze officieren, volgens de oppositie, het wapenpark over te nemen en door te gaan naar het detentiecentrum Ramo Verde in Caracas, waarbij ze andere subversieve officieren die daar werden vastgehouden zouden bevrijden, om hen te bewapenen voor een “militaire opstand”.

Volgens informatie van de anti-Chávez-journalist Luis Gonzalo Pérez van NTN24 zou de “opstand” “amfibisch zijn, zowel in La Guaira als in Falcón”, en zouden de gevangenen “gesprekken hebben gevoerd met externe adviseurs om hun gewapende opstand te kunnen uitvoeren”.

Als preventieve maatregel besloot de Venezolaanse staat de toegang tot de Caracas-La Guaira-snelweg en de Cabrera-tunnel te blokkeren op basis van de verstrekte informatie (hetzij vanuit Colombia, hetzij vanuit de onlangs gearresteerde en vervolgde militairen). Deze actie werd tegengewerkt door journalisten van de oppositie en door Iván Simonovis, voormalig commissaris van de toenmalige Technische Gerechtelijke Politie, hoofd van de veiligheidsdienst van de burgemeester van Caracas ten tijde van het bloedbad van Puente Llaguno in 2002 en nu een Amerikaanse medewerker in een poging om een staatsgreep tegen de Bolivariaanse regering uit te broeden.

Het is duidelijk dat de Venezolaanse autoriteiten hebben geanticipeerd op een dergelijke agenda in deze kritieke context van opkomende de Covid-19-pandemie, waarin de staat verantwoordelijk is voor de meeste officiële inspanningen op het gebied van de volksgezondheidszorg. De planners van het complot wilden deze “kans” benutten om de regering van Nicolás Maduro te ondermijnen, terwijl de staat elke poging van de VS om een kader van geweld, chaos en staatsgreep op te leggen, neutraliseert.

Topfoto: Een deel van de spullen die in beslag zijn genomen, Jorge Rodríguez PSUV.