Bron: Andreína Chávez Alava 
venezuelanalysis 22 februari 2024 ~~~.

De geallieerde landen beloofden alternatieve economische routes te ontwikkelen om de Amerikaanse sancties te omzeilen en de samenwerking op het gebied van olie en gas uit te breiden.

Caracas, 22 februari 2024 (venezuelanalysis.com) – Rusland en Venezuela zijn overeengekomen om de strategische samenwerking te vergroten en door te gaan met het bouwen van een verenigd front om multipolariteit en rechtvaardigheid in mondiale kwesties te bevorderen.

Dinsdag arriveerde de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov, in Venezuela op een Latijns-Amerikaanse tournee waarbij hij ook Cuba en Brazilië aandeed. Tijdens zijn verblijf in Caracas kon hij de onthulling van een borstbeeld ter ere van de Russische dichter Aleksandr Poesjkin bijwonen, voordat hij ontmoetingen op hoog niveau had met regeringsfunctionarissen.

President Nicolás Maduro ontving Lavrov in het Miraflores Paleis, waar hij steun toezegde aan de strijd van het Kremlin tegen de huidige opkomst van het nazisme. Hij riep ook op om “de hele strategische route van alomvattende samenwerking te versterken” tussen de twee landen in het kader van hun “onverbrekelijke” vriendschap.

“Rusland rukt op op alle fronten […] Ze hebben weerstand geboden en nu rukken ze op. Venezuela steunt Rusland in zijn strijd tegen de nazi’s […] het is ook onze strijd,” bevestigde Maduro.

Lavrov prees het leiderschap van Venezuela in de strijd tegen unilateralisme, als oprichter van de Groep van Vrienden ter Verdediging van het Handvest van de Verenigde Naties (VN), een initiatief dat in 2020 door Caracas werd gelanceerd om een multipolaire internationale orde en respect voor het internationaal recht te bevorderen. Hij voegde eraan toe dat Rusland zou helpen om dit initiatief zo effectief mogelijk te maken.

De Russische minister voegde eraan toe dat Moskou Venezuela’s streven om lid te worden van de BRICS-groep zal steunen. Deze groep werd in 2009 opgericht door Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika om tegenwicht te bieden aan de economische en politieke hegemonie van de VS en Europa.

“We zijn ons bewust van de interesse van onze Venezolaanse vrienden in toenadering tot BRICS. Als voorzitter van de associatie dit jaar, zal Rusland hieraan bijdragen,” zei Lavrov tijdens de bijeenkomst.

In januari nam Moskou het voorzitterschap van BRICS voor 2024 op zich, met Egypte, Ethiopië, Iran, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten als nieuwste aanwinsten. Javier Milei van Argentinië heeft de uitnodiging van het land om lid te worden ingetrokken, terwijl de aanvraag van Venezuela niet werd goedgekeurd in het uitbreidingsproces van vorig jaar.

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Yván Gil, verklaarde echter dat het Caribische land toch heeft deelgenomen aan BRICS-bijeenkomsten als geassocieerd lid en hoopt binnenkort nieuws te ontvangen over een volledig lidmaatschap.

In een gezamenlijke persconferentie met zijn Russische collega zei Gil dat ze zich hadden voorgenomen om verenigd te blijven op het internationale toneel, omdat beide landen dezelfde principes van mondiale rechtvaardigheid delen.

“In de afgelopen jaren is het VN-Handvest belasterd, aangetast door landen die zichzelf identificeren als de internationale hegemonie en dit podium gebruiken om [andere landen] aan te vallen door middel van sancties, ook wel unilaterale dwangmaatregelen genoemd”, aldus Gil.

Lavrov sloot zich aan bij zijn Venezolaanse partner en zei dat de twee “van gedachten hadden gewisseld” over hoe de confrontatie aan te gaan met de economische sancties van de VS en hun bondgenoten en de inbeslagnames van bezittingen die tegen beide landen zijn ingezet.

“Het geld van Venezuela, zijn publieke reserves, zijn bevroren door een aantal Westerse landen, die hetzelfde deden met de Russische staatsactiva. Dit is een grove en flagrante schending van het internationaal recht en van beschaafde relaties op het gebied van handel, economie, investeringen of op welk ander gebied dan ook,” aldus de Russische functionaris.

Minister Gil benadrukte dat het Russische MIR-betalingssysteem in Venezuela “aanzienlijke vooruitgang” boekt en hoewel het vooral wordt gebruikt voor Russische toeristen die het land bezoeken, hopen de Venezolaanse autoriteiten dat het systeem kan worden uitgebreid naarmate de landen hun handelsbetrekkingen uitbreiden.

De blokkade van de VS tegen Venezuela heeft het land uitgesloten van het SWIFT-systeem, het financiële netwerk dat het internationale geldverkeer vergemakkelijkt.

De afgelopen jaren hebben Caracas en zijn internationale bondgenoten gezocht naar manieren om afstand te nemen van de dominantie van de Amerikaanse dollar.

Wat de bilaterale samenwerking betreft, verbonden de ministers van Buitenlandse Zaken zich ertoe om de commerciële overeenkomsten te versterken en spraken ze af om in Venezuela een insulinefabriek en een wereldwijd satellietdatabasesysteem met Russische technologie te installeren.

Lavrov preciseerde dat de twee naties de handels- en economische samenwerking verder zouden ontwikkelen, met de nadruk op “olieproductie, de ontwikkeling van gasvoorraden, landbouw, geneeskunde, farmaceutica, ruimteverkenning, informatie- en communicatietechnologieën en innovaties”.

De Russische diplomaat zei dat ze ook “het vreedzame gebruik van kernenergie” hadden besproken als een ander veelbelovend gebied voor samenwerking en gaf de Intergouvernementele Russisch-Venezolaanse Commissie op hoog niveau de opdracht om op dit gebied vooruitgang te boeken.

De twee vertegenwoordigers van het buitenlands beleid kondigden ook plannen aan om de banden op het gebied van sport en cultuur aan te halen. Zo zal er een tweede Russisch taleninstituut worden geopend in het Zuid-Amerikaanse land en zal het Russische Centrum voor Wetenschap en Cultuur in Caracas worden heropend.

In antwoord op een journalist stelde Lavrov dat de regering-Poetin bereid is om de dialoog tussen de regering-Maduro en de door de VS gesteunde oppositie te blijven steunen.

Topfoto: Lavrov zei dat Caracas en Moskou “het vreedzame gebruik van kernenergie” zouden onderzoeken als onderdeel van bredere samenwerkingsovereenkomsten. (Foto: mid.ru)


gerelateerd (berichten in dit archief):

Overzichten van plundering, sabotage en miltaire agressie (tot juli 2021):