Bron: Telesur 22 mei 2020 ~~~ 

Venezuela heeft de laatste tijd te maken gehad met een aantal pogingen van huurlingen om in het land door te dringen.

Volgens onderzoek van de autoriteiten van de Venezolaanse nationale regering zijn verschillende gewapende cellen van huurlingen en Venezolaanse en buitenlandse oud-militairen van plan om zich op Venezolaans grondgebied te verzamelen om terroristische acties te organiseren en uit te voeren , waaronder pogingen om het leven van staatsautoriteiten en chavismo-leiders te beeindigen en opruiing onder de FANB (Spaans acroniem voor “Nationale Bolivariaanse strijdkrachten”) te coördineren.

De zogenaamde Operatie Gedeon vloeit in feite voort uit andere ontwikkelingen en kritieke oorzaken die de vrede in de Republiek hebben bedreigd. Deze operatie is het gevolg van een evolutie die de ontwikkeling van de oorlog in het land en een geplande langdurige instabiliteitscyclus aandrijft.

Momentum van een nieuw soort terrorisme in venezuela

Op 27 juni 2017 heeft een officier van de CICPC (Spaans acroniem van de Venezolaanse wetenschappelijke en criminele politie) met de naam Óscar Pérez, samen met andere collega-functionarissen van een commando-eenheid van een dergelijk veiligheidskorps, een CICPC-helikopter gekaapt en een aanval met granaten uitgevoerd op het hoofdkwartier van het Hooggerechtshof van Venezuela in Caracas.

Hoewel de aanval geen letsel heeft veroorzaakt, betekende het een politieke en mediaschok, zowel in eigen land als internationaal. Het werd gepresenteerd als een belangrijke opruiingsdaad door leden van het staatsveiligheidskorps en hoewel een dergelijke daad als terroristisch kan worden beschouwd, kozen de Venezolaanse oppositie, de internationale pers en factoren in de Amerikaanse regering ervoor om het te presenteren als een heldhaftige daad, waardoor de nieuwe episode van wat zij de strijd voor de vrijheid in Venezuela noemen, een episch verhaal kreeg.

Op deze manier werd een nieuwe criminele beweging geboren onder sommige politie- en militaire factoren in Venezuela, waardoor terroristische groeperingen werden gevormd die openlijk worden toegejuicht door de politieke oppositie en Amerikaanse actoren die een cyclus van politieke instabiliteit in Venezuela begonnen te schetsen.

Operación David (Operatie David) was een andere paramilitaire actie die plaatsvond in de vroege ochtend van 6 augustus 2017 in de Venezolaanse stad Naguanagua, staat Carabobo. Voormalig laaggeplaatste militairen Jefferson García Plaza en Juan Caguaripano Scott, overlopers van de FANB, stonden aan het hoofd van een groep gewapende mannen die bestond uit burgers en actieve laaggeplaatste militairen en stalen een groot aantal wapens en munitie uit het fort van Paramacay, waar de 41e pantserbrigade van het Venezolaanse leger is gevestigd.

In de vroege uren definieerden de antichavistische media en oppositiepolitici de gebeurtenis als een opstand van de militairen in het Fort en niet als wat het eigenlijk was, namelijk een aanval.

De operatie werd verijdeld. De hoofdrolspelers werden gevangen genomen en het grootste deel van het gestolen arsenaal werd teruggevonden. Sommige deelnemers bleven echter op vrije voeten omdat ze in contact stonden met de eerder genoemde voormalige politieagent Óscar Pérez en zich bezighielden met beter gefabriceerde en georganiseerde terreurdaden.

In december 2017 leidde Óscar Pérez een aanval op een GNB (Spaans acroniem van de Bolivariaanse Nationale Garde) commando in Laguneta de la Montaña4, staat Miranda, waar de aanvallers twee vrachtwagens en 26 geweren en munitie overnamen. Het terrorisme in Venezuela leek zich bezig te houden met operaties om niet alleen vuurwapens in beslag te nemen, maar ook om de strijdkrachten van de staat te demoraliseren en een instabiliteitscyclus te creeren.

In januari 2018 werd Óscar Pérez door het Venezolaanse leger en de politie gelokaliseerd en reageerde hij met vuur op de oproepen tot zijn overgave, waardoor hij in El Junquito, in het Hoofdstedelijk District van Venezuela, om het leven kwam. Ondanks het fatale lot van Pérez was het een feit dat de militaire opruiing in Venezuela werd gevoed door interne conflicten te versterken, die door woordvoerders van de antichavistische groeperingen werden gebruikt als een gelegenheid om te vragen om inmenging in Venezuela en een staatsgreep tegen president Nicolás Maduro in scène te zetten.

De hierboven geschetste gebeurtenissen kunnen worden opgevat als repetities en acties om het reactievermogen van de Venezolaanse staat ten opzichte van een paramilitaire oorlogsvoering te meten. De verwachte daden van verraad en de verwachte staatsgreep door de nationale strijdkrachten tegen president Nicolás Maduro hebben echter niet plaatsgevonden.

Het paramilitaire complot ontwikkelt zich in colombia

[30 januari 2020] Het werkelijke doel van dergelijke gebeurtenissen was niet het werven van fondsen of het invoeren van steun in Venezuela. In plaats daarvan was het een actie om maximale druk uit te oefenen op de Venezolaanse autoriteiten, met name op de strijdkrachten. Voorafgaand aan 30 januari 2019, het agressieve grensconflict met USAID, heeft John Bolton, de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, openlijk gepleit voor opruiing bij de Venezolaanse strijdkrachten.

De strategie werd onderschreven door Donald Trump zelf, die heeft gezegd dat de tijd voor de Venezolaanse militairen, die Maduro zouden moeten opgeven, opraakt. De Amerikaanse regering stelde die datum voor als uiterste datum voor Venezolaanse militairen om de humanitaire hulp toe te laten tot Venezuela, en zo de instructies van president Maduro te negeren.

Juan Guaidó “beval” de militairen om de grenzen te openen, want het ging er niet om dat vrachtwagens met vermeende “humanitaire hulp” het land binnen mochten komen, maar om het breken van de commandolijnen in het land en een botsing tussen de Venezolaanse strijdkrachten te veroorzaken.

Maar de Venezolaanse militairen gaven niet toe aan de druk die door Guaidó en de Verenigde Staten werd uitgeoefend. De vrachtwagens met de nep-humanitaire hulp zijn Venezuela niet binnengekomen vanuit Colombia. Burgers aan de Venezolaanse kant van de grens trotseerden het geweld van anti-Chavez-demonstranten die uiteindelijk de geladen vrachtwagens op de grensbrug van Las Tienditas in brand staken.

In die dagen vonden er deserties plaats van enkele Venezolaanse, veelal laaggeplaatste militairen en politieagenten. Zij staken de grens over om zich onder Juan Guaidó’s bevel op Colombiaans grondgebied te plaatsen. Het aantal overlopers bedroeg ongeveer 200 man – een echt nietszeggend aantal in vergelijking met de 300.000 actieve militairen in Venezuela.

Toen de acties mislukten, keerde Juan Guaidó terug naar Venezuela, maar de overlopers bleven op Colombiaans grondgebied onder de hoede van de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR) en de Colombiaanse autoriteiten.

Het was in die tijd dat er plannen werden gemaakt en stappen werden ondernomen om gewapende acties tegen Venezuela in Colombia op te zetten en uit te voeren. De voormalige Venezolaanse militairen en politieagenten die in dat land waren gestrand, sloten zich aan bij trainingskampen waar acties op Venezolaans grondgebied georganiseerd en uitgevoerd werden.

VENEZOLAANSE MILITAIREN EN POLITIEAGENTEN DIE IN COLOMBIA ZIJN GESTRAND, HEBBEN ZICH AANGESLOTEN BIJ TRAININGSKAMPEN DIE ACTIES OP VENEZOLAANS GRONDGEBIED ORGANISEREN EN UITVOEREN.

Colombia had zijn grondgebied al uitgeleend voor de uitvoering van acties zoals die van 5 augustus 2018, toen president Nicolás Maduro, een groot aantal autoriteiten van de Venezolaanse staat en het Diplomatieke korps doelwit waren van een mislukte moordaanslag met gewapende drones. De Venezolaanse inlichtingendiensten hebben de operationele cellen ontmanteld en het onderzoek heeft uitgewezen dat de genoemde acties werden georganiseerd op het Colombiaanse grondgebied, een feit dat later zou worden bevestigd door CNN in een interview met het hoofd van de operatie. De overloper bevestigde dat zij een opleiding hadden gevolgd op een privé-landgoed in Chinacota, in het noorden van Santander, Colombia.

Enkele weken na de gewelddadige acties op de internationale bruggen in de grens tussen Venezuela en Colombia heeft de permanente vertegenwoordiger bij de Organisatie van de Verenigde Naties, ambassadeur Samuel Moncada, bij de VN-Veiligheidsraad aangekaart dat er een “bevrijdingsleger” werd opgericht door huurlingen om het land te teisteren.

“Woordvoerders van Donald Trump’s regering verzinnen op dit moment een verhaal over een absurde hoeveelheid vermeende overlopers van onze Bolivariaanse Nationale Strijdkrachten (FANB, Spaans acroniem), met als doel de oprichting van een vermeend bevrijdingsleger van Venezuela op Colombia te rechtvaardigen met de bedoeling ons land binnen te dringen en de vrede van onze natie te vernietigen”, betoogde hij.

Moncada benadrukte dat het bij dergelijke acties niet ging om het “openlijke gebruik van het militaire geweld, maar om het clandestiene gebruik ervan”, met huurlingen “zoals het in Nicaragua werd uitgevoerd in de wrede Contra-oorlog (in de jaren ’80)” om het te legitimeren als een reddingstroepenleger.

Op 28 september 2019 heeft ook de vicepresident van Venezuela, Delcy Rodríguez, voor de VN en de Algemene Vergadering van de VN aangekaart, dat er in Colombia huurlingen en “terroristen” werden opgeleid. Rodríguez zei dat er in Colombia “huurlingen worden getraind om Venezuela aan te vallen”.

De internationale gemeenschap heeft zich doof gehouden voor deze ernstige beschuldigingen, terwijl dergelijke gebeurtenissen inderdaad uiterst gevaarlijk zijn voor de regionale veiligheid. De deelname van de Verenigde Staten en Colombia aan de opbouw van een onregelmatig leger zou tot doel hebben het geweld in Venezuela te doen escaleren met de bedoeling het land tot een grootschalige confrontatie te brengen.

De mislukte “operatie vrijheid”

Op 30 april 2019 heeft Juan Guaidó de ontsnapping van Leopoldo López uit het huisarrest gepland. Met de medeplichtigheid van een nieuwe groep verraderlijke Venezolaanse militairen verzamelden de twee leiders zich op een brug in de oostelijke wijk van Altamira, over de Francisco Fajardo Highway in de staat Miranda in de hoofdstedelijke regio.

Beide leiders hoopten dat de overgrote meerderheid van de Venezolaanse militairen zich niet aan de commandostructuur zou houden en dat de hoge en middelhoge rangen zich bij hen zouden aansluiten, om zo tot een grootschalige staatsgreep te komen. De operatie was echter al door de Venezolaanse inlichtingendienst ontdekt. Het epos van deze twee politici eindigde met de vlucht van Leopoldo López naar de Spaanse ambassade in Caracas en met de terugtocht van Guaidó, die opnieuw had gefaald.

Blijkbaar was het de bedoeling van “Operatie Vrijheid” om een groot intern conflict op gang te brengen, slecht een minimaal aantal militairen deden mee, waaronder een kapitein genaamd Antonio Sequea Torres.

De deelname van de Amerikaanse regering aan deze mislukte gebeurtenissen was duidelijk , met name door de openbare bekentenis van Elliot Abrams die in de nasleep van de operatie benadrukte dat “degenen die Maduro zouden leveren hun mobiele telefoons uitschakelden”.

DE HUURLINGENOORLOG TEGEN VENEZUELA WAS AAN DE GANG EN BOOD ONS EEN WETTELIJK KADER…

Op 23 maart 2020 heeft de Colombiaanse Nationale Politie, in het kader van een anti-guerrilla operatie, “26 5,56 kaliber AR-15 aanvalsgeweren en accessoires voor dit soort wapens in beslag genomen, zoals acht geluiddempers, 36 kogels, 45 viziereenheden en 30 laservizieren. Ook werden er drie kogelvrije vesten, een 37-night vision-bril, vier verrekijkers, twee communicatieradio’s met 43 batterijen en 15 helmen gevonden”, aldus een rapport van W Radio van Colombia. De waarde van het arsenaal werd geschat op 150.000 dollar.

De wapens waren bestemd voor één van de drie kampen met Venezolaanse ex-militairen en Amerikaanse huurlingen in Colombia. De overlopers trainden in drie kampen in Riohacha, Colombia, met steun van de VS, aldus de Venezolaanse minister van Communicatie Jorge Rodríguez.

Voormalig generaal en voortvluchtig voor de Venezolaanse justitie Cliver Alcalá Cordones verduidelijkte dat de wapens zouden worden gebruikt om de “bevrijding van Venezuela” te beginnen. Later bekende hij dat ze “deel uitmaakten van een overeenkomst tussen hem en Juan Guaidó met Amerikaanse adviseurs die bedoeld waren om te worden gebruikt in een operatie tegen Nicolás Maduro”. Die wapens, zei Alcalá, “behoorden tot het volk van Venezuela.”

Washington gaf een juridische vorm aan wat duidelijk een onregelmatigheid was en een aanval op de wet en de regionale veiligheid.

Op 26 maart diende de Amerikaanse procureur-generaal William Barr een aanklacht in tegen de Venezolaanse president Nicolás Maduro, de voorzitter van de Nationale Grondwetgevende Vergadering Diosdado Cabello, de minister van Industrie en Productie Tareck El Aissami, de minister van Defensie Vladimir Padrino López en de president van het Hooggerechtshof Maikel Moreno.

Bij gebrek aan solide bewijs hebben de aanklagers van het Ministerie van Justitie een beroep gedaan op een propagandaproduct dat sinds enkele jaren het speerpunt is in de communicatieaanvallen van de Verenigde Staten en Europa tegen Venezuela: het niet-bestaande Cartel de los Soles (het Zonnenkartel).

Volgens het Departement van Justitie “traden Maduro Moros, Cabello Rondón, Carvajal Barrios en Alcalá Cordones minstens sinds 1999 op als leiders en managers van het Cartel de Los Soles, oftewel “Kartel van de Zonnen”. (…) om de invoer van tonnen cocaïne in de Verenigde Staten te vergemakkelijken.” Zo gingen ze over tot een prijs van 15 miljoen dollar voor de gevangenneming van president Maduro. Ze plaatsten ook een prijs voor de leden van de Venezolaanse leiding, zowel de burgers als de militairen, die op de lijst van het ministerie van Justitie stonden.

De beschuldigingen brachten de Venezolaanse autoriteiten ook in verband met het verlenen van militaire, logistieke en financiële steun aan de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC-EP), waardoor de criminalisering van de Venezolaanse regering als een “narcoterroristische” organisatie werd gefabriceerd.

Het ministerie van Justitie is van plan Venezuela verantwoordelijk te stellen voor de cocaïnevloed in de Verenigde Staten, ook al is door het eigen antidrugsagentschap bewezen dat de toename van de consumptie die miljoenen Amerikaanse burgers treft, komt van de ongecontroleerde productie van Colombiaanse cocaïne.

ZIJ PROBEREN VENEZUELA TE POSITIONEREN ALS EEN “DOORVOERLAND” VOOR COCAÏNE IN DE VERENIGDE STATEN, HOEWEL DE GEGEVENS DIE DE REGERING VAN DE VERENIGDE STATEN ZELF HEEFT VERSTREKT, ANDERS AANGEVEN.

Ook proberen zij Venezuela te positioneren als “doorvoerland” voor cocaïne naar de Verenigde Staten, hoewel de gegevens van de Amerikaanse regering zelf anders aangeven.

Een rapport van het Washington Office for Latin American Affairs (WOLA) concludeert: “Ongeveer 90 procent van alle Amerikaanse cocaïne wordt verhandeld via West-Caraïbische en Oost-Pacifische routes, niet via de Oost-Caraïbische zeeën van Venezuela.

Ondanks deze solide gegevens, is voor de Trump-regering het labelen van Venezolaanse ambtenaren als “narcoterroristen” een vereiste voor de omverwerping van de Venezolaanse regering. Het is niet echt een oorlog tegen drugs, het gaat om het bouwen van een voorwendsel om de constructie van een onregelmatige oorlog en grootschalige gewelddadige destabilisatie te legitimeren. De Amerikaanse regering kondigde zelfs de inzet van schepen in het Caribisch gebied aan om de drugshandel vanuit Venezuela te bestrijden.

Washington ging vervolgens over tot het versnellen van haar geheime acties in Venezuela. Cliver Alcalá stond ook op de lijst van het Ministerie van Justitie, dus gaf hij zich over aan de Amerikaanse autoriteiten onder de status van “collaborateur”.

SILVERCORP USA EN DE MISLUKTE HUURLINGENINVALLEN IN VENEZUELA…

Op 3 mei lanceerde het persbureau Associated Press (AP) een media-operatie, die een valse maar gedetailleerde beschrijving gaf van de banden van de huurlingencontractant Silvercorp USA, die eigendom is van Jordan Goudreau, een gedecoreerde voormalige groene baret van het Amerikaanse leger met Juan Guaidó, met als doel het ondernemen van acties van terrorisme, destabilisatie en moord in het land.

AP stelde een verhaal op in een poging om te concluderen dat “AP geen enkele aanwijzing vond dat ambtenaren van de VS de acties van Goudreau hebben gesponsord, noch dat Trump toestemming heeft gegeven voor geheime operaties tegen Maduro, iets waarvoor een mededeling aan het congres vereist is”.

Het persbureau benadrukt dat de acties die Goudreau organiseerde, vanuit huurlingenkampen in Colombia, deel uitmaakten van een “privé-coup” waarmee de Amerikaanse regering niets te maken had, dat wil zeggen, een exclusief initiatief van Venezuelanen en Silvercorp USA.

In feite liet Jordan Goudreau video’s zien waarin hij met Juan Guaidó sprak en publiceerde hij een contract waarin duidelijk de voorwaarden stonden vermeld waaronder de Verenigde Staten huurlingen zouden opleiden, organiseren en bewapenen om in Venezuela op te treden, een contract dat Guaidó zou hebben geschonden.

Een onbegrijpelijke en onverklaarbare actie, tenzij het een communicatieve farce is, die is gefabriceerd met de duidelijke bedoeling om de Amerikaanse regering te vrijwaren van de criminele daden die twee dagen later zouden plaatsvinden.

De opmerkingen van AP en Goudreau zijn ongehoord, aangezien het hoogst onwaarschijnlijk is dat de Amerikaanse inlichtingendiensten zich niet bewust waren van de rol van Silvercorp USA en van de kampen in Colombia. Ook de stelling dat de Amerikaanse regering hen eenvoudigweg toestond om op eigen houtje te handelen tegen een van hun strategische doelen, zoals de Venezolaanse regering, is een nogal zwakke stelling.

In de vroege uren van 3 mei werd een huurlingeninvasie voor de kust van Macuto, in de staat La Guaira, gestopt. De minister van Binnenlandse Zaken, Justitie en Vrede van Venezuela, Néstor Reverol, meldde dat de FANB samen met de Special Actions Forces (FAES, Spaans acroniem) van de Bolivariaanse Nationale Politie (PNB, Spaans acroniem) een poging van niet-overheidsactoren ####op de kust tot invasie op zee #### tegenwerkten. De officiële naam van de verdedigingsoperatie was “Operatie Negro Primero” naar een belangrijke held van de Onafhankelijkheidsoorlog.

Als gevolg van de botsing tussen de Venezolaanse autoriteiten en de huurlingen, die het vuur op de veiligheidstroepen openden, kwamen acht huurlingen om het leven en werden twee anderen gevangen genomen. De overlevende huurlingen verklaarden dat ze deel uitmaakten van de zogenaamde Operatie Gideon.

In de middag van 3 mei werd een video geplaatst op sociale netwerken waar een voormalige Venezolaanse kapitein genaamd Javier Nieto Quintero, betrokken bij een andere paramilitaire operatie in 2004, naast Jordan Goudreau, hoofd van het huurlingenbedrijf Silvercorp USA, verschijnt.

In de video zeggen ze dat Operatie Gideon wordt ingezet en geactiveerd in het oosten, zuiden en westen van Venezuela, waarbij ze de FANB oproepen om zich “aan te sluiten bij deze prestatie” met als doel het “vangen” van belangrijke leden van de Bolivariaanse regering die worden beschuldigd van drugshandel door de Verenigde Staten.

De genoemde cellen zouden een van de verschillende huurlingengroepen zijn die Venezuela over zee zouden binnenkomen. Deze groep werd gecoördineerd door Robert Colina, alias “Pantera” [Panther], een andere deserteur van het Venezolaanse leger, die die ochtend werd gedood.

Minister Nestor Reverol verklaarde dat de verijdelde inval uit Colombia vertrok. De GPS die tijdens de operatie in beslag werd genomen, toonde een route die vanuit de Colombiaanse La Guajira regio naar Venezuela ging met een tussenstop op Aruba.

In de ochtenduren, op 4 mei, werd in de kustplaats Chuao (staat Aragua) een groep van acht huurlingen aan boord van een boot gevangen genomen in een gezamenlijke inspanning van lokale vissers, de gemeentelijke politie en de Bolivariaanse Nationale Strijdkrachtenmacht (FANB).

Voormalig kapitein Antonio Sequea Torres, Adolfo Baduel (zoon van voormalig generaal Raúl Isaías Baduel, op dit moment opgesloten in Venezuela wegens corruptie en samenzwering) en twee Amerikaanse burgers die verbonden zijn met Silvercorp USA, genaamd Luke Alexander Denman en Erin Berry, werden allemaal gevangen genomen.

In theorie zou Sequea Torres, volgens de video gepost door Jordan Goudreau en Javier Nieto Quintero, de operatie ter plaatse leiden. Zijn broer, ook een deelnemer aan de terroristische operatie, verklaarde in een interview voor de VPI-media, dat kort voor de vangst van het tweede schip in Chuao werd uitgezonden, dat de operatie over het algemeen de steun van Colombia en de Verenigde Staten had, zonder verdere details te verstrekken.

## DUBBEL

In theorie zou Sequea Torres, volgens de door Jordan Goudreau en Javier Nieto Quintero geposte video, de operatie ter plaatse leiden. Zijn broer, die ook deelnam aan de terroristische operatie, verklaarde in een interview voor de VPI-media, dat kort voor de vangst van het tweede schip in Chuao werd uitgezonden, dat de operatie over het algemeen de steun van Colombia en de Verenigde Staten had, zonder verdere details te verstrekken.

###

Hij benadrukte dat de acties voor een groot deel in een stroomversnelling zijn geraakt door de valse beschuldiging van narcoterrorisme die het ministerie van Justitie heeft geuit tegen Venezolaanse leiders die hoge staatsfuncties bekleden:

“Een dergelijk decreet werd uitgevaardigd door de Verenigde Staten, en hoewel onze acties politiek van aard waren, waren ze gebaseerd op wat de Verenigde Staten hebben gedaan met betrekking tot Maduro, dus we hebben het over een politieactie. Met andere woorden, we houden rekening met de richtlijnen van de Verenigde Staten, die ook de oorsprong van onze acties vormen.

De Sequea broers maakten deel uit van een soort eerste voorhoede en verzekerden dat er meer overweldigende acties zouden volgen.

De Amerikaanse regering heeft gezegd dat zij niet “rechtstreeks” aan deze gebeurtenissen heeft deelgenomen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft eraan toegevoegd dat “als het betrokken zou zijn, het resultaat anders zou zijn.” Mike Pompeo heeft ook gezegd dat ze “alle middelen” zullen gebruiken om de bevrijding van de twee Amerikaanse burgers die in Venezuela gevangen zijn genomen te bereiken.

Dit impliceert dat dit inderdaad een open einde is. De ontwikkeling van een huurlingenoorlog in Venezuela zou een herhaling kunnen zijn van modellen, zoals die in Syrië in de beginfase van de oorlog, die zich nog steeds in dat land verder ontwikkelt. Het was in Aleppo waar door het Westen gesteunde jihadistische organisaties zich krachtig bezighielden met het gebruik van wapens, via een organisatiestructuur die bestond uit lokale paramilitairen, buitenlandse huurlingen en getrainde burgers.

Degenen die gevangen zijn genomen in Operatie Negro Primero hebben gezegd dat de “chirurgische” acties die zij van plan waren te organiseren op Venezolaans grondgebied, specifieke aanvallen op leiders van Chavismo, de ontvoering van president Maduro en de verovering van een vliegveld om de president naar de Verenigde Staten te sturen, omvatten.

Ze verklaarden ook dat er geld van Colombiaanse drugskartels betrokken was bij de financiering van Operatie Gideon. De Venezolaanse regering heeft begrepen dat de DEA betrokken is bij de ###drugsbestrijding###, samen met Washington, Bogotá en de drugskartels.

HET IS DE OVERTUIGING VAN DE VENEZOLAANSE REGERING DAT DE DRUGSHANDHAVINGSADMINISTRATIE (DEA) BETROKKEN IS, SAMEN MET WASHINGTON, BOGOTÁ EN DRUGSKARTELS.

“We hebben deze terroristische inval aan het licht kunnen brengen, wetende dat de Amerikaanse regering aan de DEA de voorbereiding van deze actie heeft gedelegeerd en aan het bedrijf SilverCorp al haar operationele planning”, melde president Maduro.

“De DEA nam contact op met de drugsbaronnen en kartels in de Colombiaanse Alta Guajira, en in de Venezolaanse Guajira en andere drugshandelsgroepen in verschillende staten van het land, in het bijzonder Falcón, La Guaira, Caracas en Miranda,” benadrukte hij.

De voorzitter van de Nationale Grondwetgevende Vergadering, Diosdado Cabello, verklaarde dat “een van de gevangengenomen huurlingen verklaarde een DEA-functionaris te zijn en deel te nemen aan DEA-operaties in Amerika, hij is een Venezolaans staatsburger, zoals hij zelf verklaarde. We zeggen het duidelijk: De Verenigde Staten, de Colombiaanse oligarchie en de drugskartels zitten hier achter, “benadrukte hij.

Enkele belangrijke bewijzen over de verantwoordelijkheid voor deze gebeurtenissen liggen in het controversiële contract dat Juan Guaidó heeft gesloten, samen met leden van zijn naaste team en het Amerikaanse leger #### Jordan Goudreau, die volhardend beweren dat Guaidó zich niet aan dit contract heeft gehouden.

Het is opmerkelijk dat de Venezolaanse anti-Chavez-journaliste Patricia Poleo op zondagmiddag 3 mei in haar YouTube-kanaal een exclusief interview heeft uitgezonden met Jordan Goudreau , die verklaarde dat Juan Guaidó met zijn bedrijf een contract ter waarde van 212 miljoen dollar zou hebben gesloten waarin een voorschot van 50 miljoen dollar was opgenomen om huurlingen op te leiden en uit te rusten, een voorschot dat de vertegenwoordiger van de Nationale Assemblee niet zou hebben betaald. Goudreau heeft Poleo een video ter beschikking gesteld die hij heeft opgenomen toen hij telefonisch met Guaidó sprak, waarbij hij overeenkomsten heeft gesloten en het contract heeft ondertekend.

Poleo publiceerde beelden van pagina’s van genoemd contract in de nacht van die zondag, waarin de handtekeningen van Juan Guaidó (als Venezolaanse “opperbevelhebber”), Juan José Rendón (als “politiek strateeg”), Sergio Vergara (als “hoge commissaris” van de president) advocaat Manuel Returet (getuige) en Jordan Goudreau (CEO van Silvercorp USA) zijn opgenomen.

Cliver Alcalá verwees publiekelijk naar het bestaan van dit contract. Voordat hij zich overgaf aan de Amerikaanse regering, vroeg hij zich af of de DOJ hem op de lijst had gezet en beweerde dat ze “niet op de hoogte waren” van de overeenkomst waarbij hij partij was door middel van een “contract” met Amerikaanse functionarissen, Juan Guaidó en Juan José Rendón.

President Nicolás Maduro bevestigde het bestaan van het “contract”, waarvan de bijlagen werden gepubliceerd door de Washington Post, waarin Guaidó en Juan José Rendón samen met Amerikaanse en Colombiaanse personen en huurlingen een draaiboek opstelden om terroristische acties in Venezuela uit te voeren.

Deze overeenkomst, zoals vermeld door Cliver Alcalá en president Maduro, werd ondertekend door Juan José Rendón in de hoedanigheid van “politiek strateeg” van Guaidó.

In een interview met CNN gaf Rendón toe dat hij partij was bij de overeenkomst, maar merkte op dat Guaidó deze nooit heeft ondertekend. Hij voegde eraan toe dat hij niet wist hoe Guaidó’s handtekening op het document was gekomen. Rendón vertelde CNN dat het contract dat hij tekende “verkennend” van aard was, en dat het dus “nooit is uitgevoerd of geperfectioneerd, dit betekent dat er geen vooruitgang is geboekt in een van de preambules om het van kracht te laten worden”.

Rendón gaf toe dat hij Silvercorp USA zo’n 50 duizend dollar uit zijn zak heeft betaald in een voorbereidende fase van het contract dat hij in de “verkennende” fase had gesloten. Maar dan legt Guaidó’s politieke strateeg uit dat Silvercorp USA op eigen houtje heeft gehandeld.

Associated Press heeft gepubliceerd dat Guaidó en Goudreau een relatie hebben opgebouwd sinds februari 2019 toen Silvercorp USA diensten verleende aan miljonair Richard Branson in Colombia tijdens het Venezuela Aid Live concert. De Venezolaanse autoriteiten hebben verwezen naar het bestaan van huurlingenkampen in Colombia en Jordan Goudreau heeft video’s gepubliceerd waarin hij zijn operationeel en paramilitair personeel in Colombia opleidt. Rendón bevestigt echter dat het contract nooit vooruit is gegaan.

Rendón bevestigt dat het contract gebaseerd is “op een onderzoek naar de mogelijkheid om leden van het regime die momenteel het voorwerp zijn van een arrestatiebevel, te vangen en aan justitie te leveren”, zoals de Amerikanen die in Venezuela gevangen zijn genomen, hebben gemeld. Hij benadrukte echter dat Guaidó er niets mee te maken had. Een verhalende manoeuvre om Guaidó onschadelijk te maken. Rendón staat bekend als een deskundige propagandist en strateeg voor duistere campagnes in Venezuela en andere Latijns-Amerikaanse landen.

De publicatie van het controversiële contract legt de vertegenwoordiger van de Venezolaanse Nationale Assemblee duidelijk bloot, die een nieuw onderzoek tegen hem heeft verdiend door de procureur-generaal van de Bolivariaanse Republiek van Venezuela, die Interpol heeft verzocht verschillende actoren in dit complot, waaronder Rendón en Goudreau, vast te houden.

Het politieke standpunt van vertegenwoordiger Guaidó lijkt steeds meer in het gedrang te komen. Het lijkt erop dat hij wordt opgeofferd door de VS, aangezien het voor Goudreau vrijwel onmogelijk is om te opereren zonder enige alliancy met de Amerikaanse regering, die al meer dan een jaar een heel institutioneel platform draaiende houdt om de vertegenwoordiger, die zichzelf tot “president” heeft uitgeroepen, te ondersteunen.