Bron: Peoples Dispatch 10 augustus 2023 ~~~ 

De tegoeden waren sinds 2019 bevroren op een Portugese bank. Ze waren bedoeld voor de aankoop van medicijnen, voedselproducten en andere essentiële benodigdheden voor het land

De regering van de Bolivariaanse Republiek Venezuela, geleid door president Nicolás Maduro, heeft een rechtszaak gewonnen die was aangespannen tegen de Portugese bank Novo Banco in Lissabon en heeft meer dan 1,5 miljard dollar aan tegoeden teruggekregen die sinds 2019 waren bevroren bij de bank van het Europese land, meldde de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Yvan Gil op 9 augustus.

De rechtbank van Lissabon, Portugal, verklaarde het gerechtelijk beroep van de Venezolaanse regering gegrond en beval Novo Banco daarom om het geld dat toebehoorde aan verschillende Venezolaanse overheidsinstellingen onmiddellijk vrij te geven.

De uitspraak van het Hof in Lissabon betekende de laatste overwinning van de Bolivariaanse Republiek en haar bevolking op de unilaterale sancties van de Verenigde Staten en de bevriezing van tegoeden bij internationale banken.

Minister van Buitenlandse Zaken Gil verwelkomde de resolutie en noemde het “het resultaat van een lange strijd en vooral van het verzet van het Venezolaanse volk en de regering van Nicolás Maduro, die zich niet laten onderwerpen aan bedreigingen van het imperialisme en couppogingen.”

In april 2019 veroordeelde president Maduro de Novo bank voor het in beslag nemen van 1,726 miljard dollar aan activa van het land, die bedoeld waren voor de aankoop van medicijnen, voedselproducten en andere essentiële benodigdheden voor de burgers. Hij riep de regering van Portugal op zich uit te spreken tegen de kwestie.

De Novo bank is gevestigd in Lissabon, Portugal, maar 75% van de aandelen zijn in handen van Lone Star Funds, een Amerikaanse private equity firma. De Maduro-regering hekelde het achterhouden van fondsen als onderdeel van de Amerikaanse maximale drukcampagne tegen haar.

De uitspraak kwam bijna negen maanden nadat de regering-Maduro en het platform van de ultrarechtse oppositiesectoren een overeenkomst ondertekenden om een door de Verenigde Naties beheerd fonds van 3 miljard dollar op te richten met het bevroren geld op internationale rekeningen als gevolg van de Amerikaanse sancties om gezondheidszorg, onderwijs, voedsel en andere openbare diensten in Venezuela te steunen. De 1,5 miljard dollar op de Novo Banco rekening was bedoeld om het fonds op te starten.

De dialoog en het onderhandelingsproces tussen de regering Maduro en de door de VS gesteunde oppositie zijn sinds november 2022 vastgelopen. In mei 2023 meldde president Maduro dat de middelen nog niet aan het land ter beschikking waren gesteld en benadrukte dat voor de hervatting van de onderhandelingen “volledige naleving” van eerdere overeenkomsten tussen beide partijen vereist was.