Bron: Romain Migus 
Les2Rives  3 mei 2021 ~~~

Venezuela is in oorlog. Een hybride oorlog waarin verschillende fronten gemengd zijn: institutioneel, diplomatiek, psychologisch, economisch en militair. Op dit laatste front wordt Venezuela voortdurend lastig gevallen door ongeregelde groepen die bestaan uit deserteurs, huurlingen, leden van de onderwereld en buitenlandse speciale diensten. Wij hebben eerder de militaire strategieën beschreven die de laatste jaren in Venezuela aan het werk zijn. Ter aanvulling hebben wij een chronologie opgesteld van deze militaire acties die erop gericht waren de regering van de Bolivariaanse Revolutie omver te werpen. Dit zijn simpele, onweerlegbare feiten die je in geen enkele mainstream media zult lezen. Les deux rives

10 juni 2013: In Coloncito (Táchira) en Guanare (Portuguesa) zijn negen paramilitairen opgepakt, leden van Los Rastrojos, die banden hebben met de Colombiaanse paramilitaire leider José María Barrera, alias “Chepe Barrera”, gewapend met aanvalsgeweren, granaten en pistolen. Autoriteiten vonden een zwarte doos klaar om te worden gebruikt voor een valse gegevens in een vliegtuigcrash. De gevangengenomen paramilitairen verklaarden dat een derde groep al in de hoofdstad was met sluipschutterswapens. Ze waren van plan naar de hoofdstad te reizen, waar ze een opdracht zouden krijgen die ze in Caracas moesten volbrengen: president Maduro vermoorden.

25 maart 2014: Een groep generaals van de militaire luchtvaart werd gevangen genomen die directe banden hadden met rechtse sectoren. Zij verklaarden zelf dat “deze week beslissend was”. Zij bereidden een plan voor een militaire opstand voor, die door lagere officieren werd veroordeeld. Het waren Brigadegeneraal (Av) José Daniel Machillanda Díaz, Generaal-majoor (AV) Oswaldo Hernández Sánchez en Brigadegeneraal Carlos Alberto Millán Yaguaracuto. Kapitein (r) Juan Carlos Nieto Quintero (die opnieuw verschijnt met Jordan Goudreau in een video op zondag 5/3/2020, tijdens “Operatie Gedeon”), van de Bolivariaanse Nationale Garde, werd begin april gevangen genomen.

28 april 2014: Eliezer Otaiza, voormalig directeur van de inlichtingendienst, zittend voorzitter van de gemeenteraad van Caracas, en een sleutelfiguur in de Bolivariaanse Revolutie, wordt ontvoerd, gemarteld en vermoord in de omgeving van Caracas.

1 oktober 2014: De jonge afgevaardigde in de Nationale Assemblee, Robert Serra en zijn parlementaire assistente Maria Herrera worden vermoord door een groep paramilitairen onder leiding van de Colombiaan Leiver Padilla. Robert Serra is de tweede leider van de Bolivariaanse Revolutie die in enkele maanden tijd, na de moord op Otaiza, wordt vermoord.

12 februari 2015: Venezolaanse autoriteiten ontmantelen een poging tot staatsgreep, die de naam “Blauwe staatsgreep” of “Operatie Jericho” draagt. Het plan was om een Tucano-vliegtuig uit te rusten met artillerie en het paleis van Miraflores aan te vallen, of een andere plaats waar de president de “Jeugddagen” zou bijwonen. Dit project was gepland door een groep Venezolaanse militaire luchtvaart- en U.S. regeringsfunctionarissen. Op die dag zouden ook de hoofdkantoren van het Ministerie van Defensie, Binnenlandse Zaken en de Latijns-Amerikaanse zender Telesur worden gebombardeerd.

17 januari 2016: De leider van het Colombiaanse narco-paramilitaire kartel Los Rastrojos, Walter Raul Silva (alias “Cara de vieja”) wordt door Venezolaanse veiligheidstroepen doodgeschoten in de grensstaat Tachira. Na de dood van hun leider, komt het Los Rastrojos kartel onder het commando van Wilfredo Torres Gomez, alias Necocli.

12 en 13 februari 2016: Er werd een plan ontmanteld waarbij vijf militairen en drie burgers operationeel betrokken waren: Respectievelijk José Gregorio Delgado, Ruperto Chiquinquirá Sánchez, Juan Carlos Nieto Quintero, César Orta Santamaría, Víctor José Ascanio, Nery Adolfo Córdoba, Andrés Thompson Martínez, Laided Salazar en José Acacio Moreno. Het was de bedoeling strategische punten van de staatsinstellingen vanuit de lucht aan te vallen; dit omvatte ook operaties tegen burgers. Een poging tot militaire staatsgreep gebaseerd op de schockdoctrine. De gevangenneming van Antonio Ledezma kwam uit dit plan voort, dankzij het onderzoek van de militaire inlichtingendienst.

3 mei 2016: Jose Antonio Tovar, alias El Picure, wordt neergeschoten en gedood door de veiligheidsdiensten van Venezuela. Deze leider van één van Venezuela’s georganiseerde misdaadbendes was in open oorlog met de staat om de controle over strategische routes in het centrum van het land. Verrassend genoeg hebben verscheidene leden van de oppositie deze dood, ofschoon die tijdens een confrontatie plaatsvond, veroordeeld.

20 juli 2016: Joshua Anthony Holt, een burger van de Verenigde Staten, wordt met zijn metgezel gearresteerd in de nieuwe stad Ciudad Caribia in Venezuela, in het bezit van oorlogswapens (een AK47 geweer en een M4 geweer), granaten en munitie. Holt wordt beschuldigd van spionage voor de Verenigde Staten.

Eerste kwartaal 2017: De belangrijkste leden van de operatie “Zwaard van God” waren Angel Vivas en Raul Baduel, respectievelijk voormalig brigadegeneraal en voormalig generaal van de Bolivariaanse Strijdkrachten, die onderofficieren hadden gerekruteerd om een moordaanslag te plegen op president Maduro. De Staat slaagde erin verschillende leden van deze operatie, die allen beschuldigd werden van subversieve activiteiten, gevangen te nemen; aan het eind van dat jaar ontsnapten enkele van hen echter uit de Ramo Verde-gevangenis (Miranda). Het onderzoek door een undercoveragent was de sleutel tot het ontmantelen van het plan.

April 2017: Operatie Zamora Shield. Eduardo Ventacourt en Johan Peña, voormalige DISIP-functionarissen (inlichtingendienst), zouden samen met kolonel (r) Zomacal Hernández de “operatie Zamora Shield” uitvoeren. Bij de laatste werd 32 kilogram C4-explosieven in beslag genomen, alsmede andere wapens die bij een plan voor een staatsgreep zouden worden gebruikt. Onder de planners bevonden zich de politici Roberto Enriquez, Oswaldo Alvarez Paz (beiden van de COPEI, de christen-democratie) en Julio Borges (Primero Justicia, uiterst rechts), die rechtstreeks betrokken waren bij de opstand van enkele functionarissen van de strijdkrachten.

Juni 2017: Operatie Victoria wordt ontmanteld door de militaire inlichtingendienst. Een groep muiters beweerde de controle over de Paramaconi kazerne in de staat Monagas over te nemen.

27 juni 2017: Voormalig politieagent Oscar Perez – van het Corps voor Crimineel Onderzoek en Strafwetenschap (CICPC) – kaapte een helikopter, vloog over verschillende locaties in Caracas, schoot met een machinegeweer en probeerde verschillende Venezolaanse staatsinstellingen aan te vallen, waaronder het gebouw van het Hooggerechtshof en het ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze fanaticus van de Nieuwe Orde, die beweerde “door God gezonden” te zijn, probeerde in de gebouwen van de instellingen waar hij op schoot mensen, waaronder kinderen, van het leven te beroven, alvorens te vluchten.

6 augustus 2017: Op deze dag vond in Fort Paramacay (Carabobo) een militaire confrontatie plaats: de zogenaamde “Operatie David”, waarbij sprake was van diefstal van wapens en oproepen tot oproer met andere niet-militaire operatoren, onder leiding van Juan Caguaripano van de 41e Pantserbrigade van Valencia. Het werd gestopt door de strijdkrachten die de meeste leden gevangen namen. De weinigen bij de aanslag betrokkenen die erin slaagden te ontsnappen, namen de volgende wapens mee: 500 AK-103 geweren en 500 magazijnen van dit type geweer; 50 meervoudige 40 mm-granaatwerpers; 140 40 mm-granaten; 80 bajonetten, 60 pistolen. Dit oorlogsmateriaal werd in een Toyota-voertuig met militaire kentekenplaten geplaatst en gestolen uit de desbetreffende militaire faciliteit.

18 december 2017: Tijdens Operatie Genesis viel een groep huurlingen, paramilitairen en voormalige staatsveiligheidsfunctionarissen, onder leiding van Oscar Perez, een post van de Bolivariaanse Nationale Garde aan in Laguneta de la Montaña, Miranda, waar zij 26 aanvalsgeweren en munitie stalen. In een video is Perez zichtbaar in de operatie waarbij een handvol personen verkleed als militaire contraspionnen (DGCIM) de GNB-post aanvielen. Tijdens de operatie stalen de nepagenten van DGCIM ook 26 kalasjnikov AK-103 geweren; drie 9mm pistolen; 108 AK-103 magazijnen; drie pistoolmagazijnen; 3.240 patronen AK-103 geweermunitie; en 67 patronen 9mm munitie, volgens nieuwsberichten.

15 januari 2018: De DGCIM (militaire inlichtingendienst) spoorde de locatie op van de terroristische cel van Oscar Pérez in El Junquito (Caracas). Na het werk van de veiligheids- en inlichtingendiensten, met de inzet van verschillende brigades en functionarissen van CONAS, SEBIN, DGCIM, GNB, FAES van PNB en Policaracas, werd “Operatie Gedeon” uitgevoerd, genoemd naar de politie-militaire instellingen, waarbij verschillende leden van “Operatie Genesis” werden gedood, onder wie de met veel publiciteit omgeven “held” Oscar Perez.

Maart 2018: Sinds het begin van deze maand werd binnen de FANB een plan voor een staatsgreep ontdekt, “Overgangsbeweging naar de Waardigheid van het Volk” genaamd, waarbij voormalig generaal Miguel Rodríguez Torres betrokken was. Tot de leden behoorden luitenant-kolonel Iver Marín Chaparro, luitenant-kolonel Henry Medina Gutiérrez, luitenant-kolonel Deivis Mota Marrero, luitenant-kolonel Eric Peña Romero, luitenant-kolonel Victoriano Soto Méndez, luitenant-kolonel Juan Carlos Peña Palmatieri, eerste luitenant Yeiber Ariza, sergeant Julio Carlos Gutiérrez en sergeant Yuleima Medina. In het midden van de maand werd het ontmanteld door de DGCIM (inlichtingendienst).

April 2018: De operatie “Gedeon II” van de staatsautoriteiten, waarvan minister Néstor Reverol op 18 april melding heeft gemaakt, is erin geslaagd een terroristische cel te ontmantelen die zich bezighield met destabiliserende acties met de bedoeling onrust onder de bevolking te stoken en de verkiezingen van 20 mei te verhinderen. De operatie was de voortzetting van een uitputtend onderzoek dat leidde tot de ontmanteling van de terroristische cel van Oscar Pérez. Tien mensen werden gearresteerd, onder wie Alonso José Mora, Erick Anderson Villaba en Stephanie Madelein, actieve leden van een gewapende confrontatiegroep die deelnam aan de extreem-rechtse opstanden van 2017. In de cel zat ook Carlos Miguel Aristimuño, die behoorde tot de DISIP en als helikopterpiloot was ingehuurd om instructeurs op te leiden.

Mei 2018: Nieuwe couppoging onder leiding van generaal (r) Oswaldo Garcia Palomo van Colombia, in het kader van de presidentsverkiezingen, “Operatie Grondwet” genoemd . De staats- en contraspionagediensten hebben dit plan verijdeld en de groep ontmanteld. Garcia Palomo was ook betrokken bij een ander plan voor een staatsgreep begin 2019. Hij werd eind januari 2019 aangehouden door de Venezolaanse autoriteiten.

Mei 2018 (nogmaals): Samen met “Operatie Grondwet” werd “Operatie Armageddon” uitgevoerd door militair en burgerpersoneel en geleid door kapitein Luis Humberto de la Sotta Quiroga. Negen leden van het leger werden beschuldigd van landverraad, het aanzetten tot militaire rebellie en het uitlokken van muiterij. Deze keer was de militaire couppoging bedoeld om de presidentsverkiezingen te dwarsbomen. De operatie was al sinds 2017 aan de gang en bestond uit het heroveren van de luchtmachtbasis La Carlota (Caracas) en zelfs het vermoorden van president Maduro. Het plan werd ontmanteld door de DGCIM (inlichtingendienst). Uit het onderzoek bleek dat het leger, Oswaldo Alvarez Paz (van de partij COPEI) en financiering uit de VS en Colombia hierbij betrokken waren.

4 augustus 2018: Op deze dag vond een moordaanslag plaats op de president (“Operatie David vs. Goliath”), enkele ministers en leden van het militaire oppercommando in Caracas tijdens een evenement ter gelegenheid van de 81ste verjaardag van de GNB. Daar werden explosieven tot ontploffing gebracht, gestuurd door drones, om president Maduro te vermoorden. Het werk van de burgers, het leger en de politie als geheel heeft de operatie verijdeld.

De autoriteiten arresteerden Argenis Ruiz, de piloot van de drone, en Juan Carlos Monasterio, de coördinator van de aanval en een voormalig lid van de GNB. Later, in januari 2019, gaf generaal (r) Oswaldo García Palomo toe dat luitenant-kolonel Ovidio Carrasco, die deel uitmaakte van de presidentiële eregarde, in 2013 door Julio Borges gevangen was genomen en had deelgenomen aan de planning van de moordaanslag. Naast Julio Borges waren ook Fernando Albán en de extreem-rechtse afgevaardigde Juan Requesens bij de zaak betrokken.

26 september 2018: Gevraagd naar Venezuela, zegt de Amerikaanse president Donald Trump: “Alle opties liggen op tafel, ook de sterkste. En je weet wat ik bedoel met sterk’. De optie van een buitenlandse militaire interventie tegen Venezuela is dus een overwogen realiteit in het Witte Huis.

29 november, 2018: President Maduro meldt in een televisietoespraak de vorming van een bataljon van 734 huurlingen op de militaire bases van Eglin in Florida en Tolemaida in Colombia voor agressie tegen Venezuela.

10 januari 2019: Een pakhuis van 22.000 m2 van het Venezolaans Instituut voor Sociale Zekerheid wordt verwoest door brandstichting. De verliezen in de gezondheidssector zijn niet te overzien en zijn een zware slag voor een land dat te maken heeft met een felle blokkade door de Verenigde Staten, en voor wie de invoer op dit gebied moeilijk blijft.

21 januari 2019: Een groep van 27 leden van de Nationale Garde steelt gepantserde voertuigen en bestormt de stedelijke beveiligingspost Petare in Caracas om 51 AK-103 geweren te stelen. Vervolgens probeerden zij de kazerne in Cotiza, in het noordelijk centrale deel van de Venezolaanse hoofdstad, te bezetten. Zij werden bij deze operatie gesteund door burgergroeperingen die banden hadden met de partij van Leopoldo Lopez, Voluntad Popular. De muiters worden daarna gearresteerd waarbij de wapens worden ingezameld.

23 januari 2019: De zelfuitroeping op straat van Juan Guaido als “interim-president” die door 46 landen als president wordt erkend, ontketent zeer gewelddadige botsingen tussen speciale eenheden van de politie en Venezolaanse maffiacellen in Caracas en enkele provinciesteden. Deze aan de georganiseerde misdaad gelieerde groepen beweerden de stad in brand te zullen steken als “bijdrage” aan de door Guaido georganiseerde opstand.

23 januari 2019 (nogmaals): Het hoofdkwartier van de Psuv (regeringspartij) in de staat Monagas is bij een criminele aanval tot de grond toe afgebrand.

13 februari 2019: De minister van Buitenlandse Zaken van de Republiek Cuba spreekt zijn afkeuring uit over de verplaatsing van de speciale strijdkrachten van de VS naar bases in Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek met het oog op een agressie tegen Venezuela.

22 februari 2019: De Russische regering laat bij monde van Maria Zakharova, woordvoerster van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van dit land, weten dat “de Verenigde Staten en hun NAVO-bondgenoten momenteel de mogelijkheid bestuderen om in een Oost-Europees land een grote partij wapens en munitie aan te kopen die bestemd zijn voor Venezolaanse tegenstanders. Dit omvat zware mitrailleurs, geïntegreerde en automatische granaatwerpers, draagbare grond-luchtraketten, diverse vuurwapenmunitie en artilleriestukken. Deze lading zal naar verwachting via het grondgebied van een buurland naar Venezuela worden vervoerd met vrachtvliegtuigen van het Oekraïense staatsbedrijf Antonov”.

23 februari 2019: Onder het mom van humanitaire hulp wordt een politiek-militaire operatie georganiseerd aan de grenzen met Brazilië en Colombia. Gewapende gevechten vinden plaats tegen georganiseerde misdaadgroepen aan de Braziliaanse grens. In de staat Táchira beweerde de voormalige generaal Cliver Alcala dat hij de grenspost San Antonio aan het bestormen was. Geholpen door paramilitaire leden van het Los Rastrojos-kartel, begon de Venezolaanse oppositie een strijd van meer dan 16 uur, die bekend staat als de “Slag om de Vier Bruggen”.

Ter ondersteuning van dit offensief heeft de oppositie talrijke oproepen tot desertie laten rondgaan, waarbij zelfs 20.000 dollar werd beloofd aan elke soldaat die de wettige regering in de steek zou laten. De beloning steeg met de rang. Deze operatie had een welomschreven doel: het beeld in de media opbouwen van een leger Venezolanen dat klaarstaat om tegen president Maduro te vechten. Een soort “vrij Venezolaans leger”, gebouwd op het reeds in Syrië geteste model. De bedoeling was Venezuela binnen te dringen, zich in de grensstaat Tarichira te vestigen als permanente basis om een oorlog op Venezolaans grondgebied te beginnen. Dankzij het heldhaftige verzet van het Venezolaanse volk, dat aan de grens aanwezig was, mislukte de operatie.

27 februari 2019: Een opslagplaats van voedsel bestemd om onder de bevolking te worden verdeeld via de openbare distributiesystemen van Clap gaat in rook op tijdens een sabotageaanval. Enkele tientallen tonnen voedsel zijn verloren gegaan.

5 maart 2019: De waterkrachtcentrales op de Caroni-rivier, in de staat Bolivar, zijn het slachtoffer van sabotage (inbraak). Vijf dagen lang is het land verlamd: geen elektriciteit meer, geen water (de pompen werken op elektriciteit), geen internetverbinding. Het doel was dat de bevolking in opstand zou komen tegen de Bolivariaanse regering. De operatie mislukt opnieuw.

14 maart 2019: Een aanval vernietigt drie vloeistoftanks met nafta-verdunner, essentieel voor het mengen van de Venezolaanse extra zware olie. Op dezelfde dag moest het Indiase bedrijf Reliance Industries Ltd toegeven aan de druk van de VS en weigeren nafta te verkopen aan Venezuela.

23 maart 2019: De Minister van Communicatie, Jorge Rodriguez, maakt bekend dat 48 in El Salvador, Honduras en Guatemala gerekruteerde huurlingen het Venezolaans grondgebied zijn binnengedrongen, met het doel aanslagen te plegen tegen de hoge autoriteiten van het land, alsmede sabotagedaden, en operaties onder valse vlag. Volgens de inlichtingendiensten van Venezuela waren deze huurlingen gerekruteerd door Roberto Marrero, de rechterhand van Juan Guaido.

23 maart 2019 (nogmaals): Wilfredo Torres Gomez, alias Necocli, leider van het Colombiaanse kartel Los Rastrojos wordt door de Venezolaanse politie in de stad Valencia gearresteerd. Zijn aanhouding werd mogelijk gemaakt door het onderzoek van de inhoud van de mobiele telefoon van Roberto Marrero, Guaido’s stafchef, die op 20 maart 2020 werd gearresteerd en voortdurend met hem in contact stond.

April 2019: De oprichter van het particuliere beveiligingsbedrijf BlackWater, Erick Prince, heeft naar verluidt contact opgenomen met Juan Guaido met het oogmerk een leger van 5.000 huurlingen samen te stellen om in Venezuela te vechten.

4 april 2019: Een oliepijpleiding in het oosten van het land is het doelwit van een aanslag en explodeert, waardoor de aanvoer van ruwe olie naar de oostelijke regio’s van Venezuela wordt afgesneden.

7 april 2019: Sergeant-majoor Paul Rivero wordt vermoord terwijl hij op wacht staat bij een elektriciteitscentrale in de staat Bolivar.

30 april 2019: De “laatste fase” van “Operatie Vrijheid” vond plaats met Juan Guaidó, Leopoldo López, Cristopher Figuera (directeur van de inlichtingendienst) en militairen, waaronder Ilich Sánchez en Juvenal Sequea.

De beweging wil president Nicolas Maduro van de macht verdrijven, te beginnen met de overname van de luchtmachtbasis La Carlota, die nooit werd ingenomen. De operatie duurde slechts enkele uren in de ochtend en werd door de DGCIM ontmanteld.

4 mei 2019: Het hoofdkwartier van de Psuv (regeringspartij) in de wijk San Agustin in Caracas is het slachtoffer van brandstichting.

6 mei 2019: Luchtmachtgeneraal Jackson Silva, directeur van de school voor de opleiding van beroepstroepen, wordt samen met vier andere officieren gedood in een hinderlaag van de Tren de Aragua-bende. Vier andere militairen raakten gewond in het gevecht met leden van het misdaadsyndicaat.

20 mei 2019: Omdat de oppositie er niet in slaagt de macht te grijpen, stuurt Juan Guaido zijn vertegenwoordiger Carlos Vecchio naar de Verenigde Staten, voor een ontmoeting met hoge ambtenaren van SouthCom en het State Department om een militaire operatie van de VS tegen Venezuela te plannen.

Juni 2019: na 14 maanden contraspionage door DGCIM werd de operatie “Vuelvan caras” ontmanteld. Tot de leden behoorden de gepensioneerde generaal Ramón Lozada Saavedra, generaal Miguel Sisco Mora, kolonel Miguel Castillo Cedeño, gepensioneerd majoor Pedro Caraballo, eerste luitenant Carlos Eduardo Lozada Saavedra en de commissarissen José Valladares Mejías en Miguel Ibarreto.

Het was een militaire coup die tot doel had de president te vermoorden en het paleis van Miraflores, de luchtmachtbasis La Carlota en de Centrale Bank van Venezuela in te nemen, waarbij ook Josnars Adolfo Baduel, zoon van Raúl Baduel, betrokken was.

9 juli 2019: In de deelstaat Tachira, aan de grens met Colombia, arresteert het Venezolaanse leger in de plaats Ureña 5 Colombiaanse paramilitairen die in het bezit zijn van 3 afgehakte mensenhoofden, die bestemd zijn om voor de hoofdkwartieren van de politie, het leger en de gendarmerie te worden gegooid.

28 juli 2019: 6 boerenactivisten van de Corriente Revolucionaria Bolivar y Zamora zijn vermoord door een commando met capuchon in de deelstaat Barinas. Volgens de organisatie werd dit bloedbad aangericht door Colombiaanse paramilitairen die banden hebben met de Venezolaanse maffia.

Augustus 2019: De terroristische operatie “Kracht en Vrijheid” was een poging om het hoofdkantoor van de FAES (politie) in Propatria, blok 40 van de 23januari-parochie en het Paleis van Justitie (Caracas) aan te vallen. Het werd ontmanteld door de DGCIM (inlichtingendienst). Het was een militaire actie om een staatsgreep en moordaanslag te plegen door Ronnel Guevara , de gerechtsdeurwaarder van het Paleis van Justitie, en Luis Ricardo Gómez Peñaranda, een Colombiaans-Venezolaanse burger die was gearresteerd terwijl hij explosieven bij zich had.

Minister Jorge Rodríguez heeft destijds gemeld dat Clíver Alcalá in Colombia was om de opleiding van meer dan 200 terroristen te coördineren in drie kampen: in Maicao, Santa Marta en Riohacha.

13 augustus 2019: Het Venezolaanse leger kondigt de gevangenneming aan van 49 Colombiaanse paramilitairen van het Los Rastrojos-kartel (de bondgenoten van Juan Guaido) in de deelstaat Tachira. Verschillende wapens zijn in beslag genomen.

15 augustus 2019: Het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken onthult dat tientallen Venezolanen op een Britse basis in Guyana militaire training krijgen met het doel spionage- en sabotagedaden te plegen tegen de Bolivariaanse Republiek Venezuela.

26 augustus 2019: Bij een explosie in een installatie voor het vullen van gasflessen voor huishoudelijk gebruik raakt een persoon gewond in Ocumare del Tuy in de deelstaat Miranda. Gouverneur Hector Rodriguez beschuldigt na onderzoek leden van de oppositiepartij Primero Justicia. De verwoeste installatie heeft een ernstige consequentie: volksbuurten worden van gasflessen beroofd of de bevoorrading ervan wordt bemoeilijkt.

11 september 2019: De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) reactiveert TIAR, het Inter-Amerikaans Verdrag van Wederzijdse Bijstand in het geval van Venezuela. Deze militaire alliantie maakt het mogelijk een gezamenlijke regionale strijdmacht te activeren voor militaire interventie tegen een land dat een TIAR-lid bedreigt. Dit is eigenlijk gewoon de constructie van een rechtsorde om militair te kunnen ingrijpen in Venezuela.

November 2019: De veiligheidsdiensten verijdelen de operatie “Eer en Glorie” die kazernes in de deelstaat Sucre zouden bestormen. Voor de civiele partij werd deze operatie gecoördineerd door Yaneth Fermin en Fernando Orozco, leden van de Voluntad Popular partij en naaste medewerkers van Juan Guaido.

December 2019: In de ochtend van zondag 29 december is een video vrijgegeven waarin een groep militairen in opstand komt en oproept tot rebellie, staatsgreep en moord. Zij eisten de verantwoordelijkheid op voor de diefstal van wapens tijdens de aanval op een GNB-detachement op 22 december in de gemeente Gran Sabana (Bolivar), in wat zij “Operatie Aurora” noemden.

Het zijn luitenant Josué Abraham Hidalgo Azuaje, scherpschutter José Angel Rodríguez Araña en sergeant-majoor Darwin Balaguera Rivas.

Gilber Caro, die rechtstreeks betrokken was bij “Operatie Aurora” en die bij de aanslag van 22 december werd gearresteerd, had de openlijke steun van de voormalige politieofficier Ivan Simonovis, een lid van het VS-team van Juan Guaidó en dicht bij Donald Trump. In januari 2020 heeft het Openbaar Ministerie 18 personen in staat van beschuldiging gesteld die aan de operatie hebben deelgenomen.

24 januari 2020: Meer dan 100 parachutisten van de 82nd Airborne Division van het Amerikaanse leger arriveren in Colombia om samen met het Special Operations Command van het Colombiaanse leger een operatie uit te voeren aan de Colombiaans-Venezolaanse grens.

8 februari 2020: Een brand in de magazijnen van Flor Amarillo van de openbare telecommunicatiebedrijven Cantv en Movilnet, in de staat Carabobo, vernietigt strategisch telecommunicatiemateriaal ter waarde van 275 miljoen dollar. Vijf mensen werden gearresteerd en in hechtenis genomen.

10 februari 2020: Een Venezolaanse legerpatrouille wordt in de val gelokt door Colombiaanse paramilitairen in de sector Las Cachameras in de grensstaat Táchira. Tijdens de confrontatie worden 6 paramilitairen doodgeschoten en wapens in beslag genomen.

7 maart 2020: Een brandstichting verwoest de loodsen van het Nationaal Kiescentrum in het oosten van Caracas. 49.408 elektronische stemmachines en een grote hoeveelheid materiaal gaan in rook op. Deze brand komt op een moment dat het chavismo en een deel van de oppositie een akkoord aan het bereiken waren over het houden van parlementsverkiezingen. Juan Guaido en zijn Bende zijn tegen de vernieuwing van de afgevaardigden, hoewel de wet dat voorschrijft.

9 maart 2020: Operatie Vita begint. Operatie Vita een militaire operatie die werd uitgevoerd door de Joint Task Force Bravo (JTS-Bravo) van het leger van de Verenigde Staten en het Colombiaanse leger. Het vindt plaats van 9 tot 20 maart in het Guajira-gebied, dat grenst aan Venezuela. Evenals de gezamenlijke militaire oefeningen van 24-27 januari 2020 aan een andere Colombiaans-Venezolaanse grens, zijn deze trainingen bedoeld om zich voor te bereiden op oorlogsscenario’s tegen Venezuela.

14 maart 2020: Een brand heeft de voedingscellen van het drinkwaterpompstation van Taguacita, in de Tuy-vallei, in de deelstaat Miranda, verwoest. Verscheidene gebieden van Miranda en het Capital District zaten dagenlang zonder water en hoewel op zondag 17 maart geleidelijk met het herstel van de watervoorziening werd begonnen, duurde het verscheidene dagen voordat de watervoorziening in sommige gebieden was hersteld.

20 maart 2020: Er vindt een explosie plaats op de oliebasis El Carito in de staat Monagas. De aanval vernietigde een aanzienlijk deel van de olie- en gasinfrastructuur van de regio. De brand is onder controle en er worden geen gewonden gemeld.

24 maart 2020: De Colombiaanse verkeerspolitie heeft op het Colombiaanse schiereiland La Guajira een konvooi oorlogswapens onderschept dat bestemd was voor Venezolaanse terroristische groeperingen. De terroristen waren ondergebracht op het terrein van Elvis Lopez, alias “Doble Rueda”, een Colombiaanse drugshandelaar, die de operatie gedeeltelijk financierde. De leider van de groep, ex-generaal Cliver Alcala, geeft diezelfde dag een interview aan het Colombiaanse radiostation W Radio waarin hij aankondigt dat zijn militaire groep gehoor geeft aan een contract tussen Juan Guaido en een Amerikaanse adviseur (het zal Jordan Goudreau zijn).

26 maart 2020: De Amerikaanse procureur-generaal William Barr zet een prijs op het hoofd van Nicolas Maduro en top Venezolaanse staatsambtenaren voor “narco-terrorisme.” De beloning: $15 miljoen voor de Venezolaanse president, $10 miljoen voor de anderen. Dit is een besluit dat een slecht Wild West waardig is, bedoeld om premiejagers in Venezuela en de rest van de wereld te stimuleren.

31 maart 2020: De onder Portugese vlag varende ijsbreker Resolute ramt het militaire fregat Naiguata in de territoriale wateren van Venezuela en brengt het tot zinken. De Resolute vluchtte en vond onderdak op het Nederlandse eiland Aruba. De Venezolaanse autoriteiten vermoedden dat het schip huurlingen vervoerde. Wat deed een ijsbreker in de Caribische Zee?

1 april 2020: Na de premie van president Maduro voor “narco-terrorisme”, lanceert de Amerikaanse president Donald Trump een anti-drugsoperatie in het Caribisch gebied. De operatie, waarbij zowel reservisten van de Amerikaanse Nationale Garde als vazalstaten in de regio worden gemobiliseerd, heeft tot doel de militaire druk tegen Venezuela op te voeren.

21 april 2020: Een aanval op de Puerta Morocha kazerne in de stad Los Teques met als doel wapens te stelen wordt verijdeld door Venezolaanse diensten

24 april 2020: Juan Montero Buitrago, hoofd financiën van het Colombiaanse narco-paramilitaire kartel Los Rastrojos (geallieerd met Juan Guaido) wordt door Venezolaanse veiligheidstroepen op hun grondgebied gearresteerd.

2020 mei: Een inval van gewapende huurlingen (“Operatie Gedeon”) in Macuto (La Guaira) en andere gebieden aan de Venezolaanse kust is sinds zondag 3 mei geneutraliseerd door de civiel-militaire unie (“Operatie Negro Primero”). Het DGCIM verwerkte de gegevens in verband met de operatie, waaronder de locatie van de kampen in Colombia waar de opleiding en de coördinatie onder leiding van Clíver Alcalá plaatsvonden.

Juan Guaidó, J.J. Rendón, Sergio Vergara en advocaat Manuel Retureta hadden een contract ondertekend met het Amerikaanse huurlingenbedrijf Silvercorp, eigendom van Jordan Goudreau, om een gewapende inval te doen, een plan uit te voeren om president Maduro gevangen te nemen en te vermoorden, en met behulp van zeer geavanceerde wapens een interventie te ontketenen om de Chavistische leiders en de aanhangers van de volksbases uit te schakelen en de feitelijke grondwet van de Bolivariaanse Republiek af te schaffen.

Zoals men kan lezen in het contract dat door de Washington Post online is geplaatst, was de verwezenlijking van de “primaire doelstelling” om “Nicolás Maduro gevangen te nemen/te ontzetten/elimineren, het huidige ‘regime’ te elimineren en marionettenpresident Juan Guaidó te installeren.” Vervolgens nam Silvercorp deel aan een 450 dagen durende – verlengde – periode van “herstel van de stabiliteit in het land”.

De “stabilisatie van het land” betekende dat de militaire contractant zou deelnemen aan de aanval op en vervolging van “niet-militaire elementen van het commando en de controle van het vorige regime,” repressies, aanhoudingen, handhaving van de avondklok, grenscontroles, met de machtiging om “geweld te gebruiken, tot en met dodelijk geweld, om de dreiging weg te nemen”.

Het staat allemaal beschreven in een bijlage van 41 bladzijden met details over, bijvoorbeeld, wanneer en hoe M18A1 claymore anti-personeelmijnen te gebruiken, commandostructuren, vormen van betaling, waarbij, in geval van “monetair onvermogen”, Silvercorp zou factureren “in vaten olie”.

De operatie werd gedeeltelijk gefinancierd door Juan Guaido en Colombiaanse drugshandelaars (waaronder Elkin Lopez, alias “doble rueda”, leider van het Guaijira-kartel).

12 mei 2020: Er is brand ontstaan in de elektrische installatie van het pompstation nr. 32 van Hidrocapital, dat gelegen is in de sector Caujarito, aan de nationale weg Charallave-Santa Teresa. Deze brand trof de cel van schakelaar nummer 6 en noopte tot het nemen van veiligheidsmaatregelen, zoals de tijdelijke onderbreking van de elektriciteit in dit pompstation, in La Chara en in het waterzuiveringsstation Caujarit, waardoor enkele duizenden mensen gedurende enkele dagen geen toegang tot drinkwater hadden.

20 mei 2020: Een van de luitenants van het Colombiaanse narco-paramilitaire kartel Los Rastrojos (bondgenoot van Juan Guaido), Moisés Contreras Santana, wordt gearresteerd in Coloncito, in de grensstaat Táchira.

24 mei 2020: Er is brand ontstaan in de nabijheid van het pompstation nr. 33 van Hidrocapital, dat gelegen is in het gebied Sabaneta de Los Anaucos, in de buurt van Caracas. De ambtenaren van de brandweer van de deelstaat Miranda hebben het hoofd geboden aan deze derde ramp in minder dan een maand, die de tijdelijke onderbreking van de drinkwatervoorziening in de hoofdstad tot gevolg had.

28 mei 2020: 800 infanteristen van de Amerikaanse Special Forces zijn in Colombia aangekomen om het Colombiaanse leger te trainen en te adviseren. In minder dan zes maanden tijd is dit de derde gezamenlijke oefening tussen de Amerikaanse en Colombiaanse strijdkrachten, met Venezuela in de vuurlinie.

14 juni 2020: Een kampement van het Colombiaanse narco-paramilitaire kartel Los Rastrojos (geallieerd met Juan Guaido) wordt ontmanteld in de municipio Catatumbo, in het gebied ten zuiden van het Meer van Maracaibo. Uniformen, explosieven en oorlogsmateriaal werden door het Venezolaanse leger in beslag genomen.

17 juni 2020: Een groep van het Colombiaanse narco-paramilitaire kartel Los Rastrojos (geallieerd met Juan Guaido) valt een Venezolaanse legercolonne aan in de deelstaat Zulia; 2 paramilitairen worden bij de confrontatie doodgeschoten. Verschillende wapens werden in beslag genomen.

23 juni 2020: Venezuela protesteert tegen het binnenvaren van de SouthCom-destroyer USS Nitze in zijn territoriale wateren.

16 juli 2020: Venezuela spreekt zijn krachtige afkeuring uit over de binnenkomst van het Amerikaanse oorlogsschip USS Pinckney (DDG-91) in zijn territoriale wateren.

14 september 2020: Een Amerikaanse agent werd gevangen genomen in Venezuela en een terroristische cel ontmanteld. De terreurgroep plande sabotagedaden tegen militaire installaties en strategische industrieën (aardolie, elektriciteit). Bij hun arrestatie waren zij in het bezit van een AT4-granaatwerper, kaliber 84 mm, een UZI-model 9 mm machinegeweer, en vier rechthoekige stukken explosief materiaal (C4).

18 september 2020: De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo begint aan een rondreis langs de buurlanden van Venezuela (Guyana, Brazilië, Colombia). Het verklaarde doel van deze officiële bezoeken is Venezuela te isoleren en oplossingen te vinden voor de “crisis” in dat land. Nu er militaire opties op tafel liggen, zoals Donald Trump heeft verklaard, is er geen twijfel dat het bezoek van Pompeo hiermee in verband staat.

19 september 2020: Er vindt een botsing plaats tussen een colonne van het Venezolaanse leger en een narco-paramilitaire groep uit Colombia die drie kampen heeft opgericht in de gebieden Tres Esquinas, Mata de Bambú en Las Palmitas, alle in de gemeente José Antonio Páez in de deelstaat Apure. Bij de botsing kwamen vier Venezolaanse legerofficieren om het leven en raakten er vier ernstig gewond. Alle paramilitairen werden gearresteerd, vijf aanvalsgeweren, drie automatische pistolen, een overvloed aan patronen van verschillende kalibers, gecamoufleerde uniformen, audiovisuele en telefoonapparatuur en diverse oorlogstuig werden in beslag genomen.

22 september 2020: Het Braziliaanse leger gaf alleen al aan brandstof en vervoer 6 miljoen dollar uit om in het Amazonegebied een oorlog tegen Venezuela te simuleren. De simulatie vond plaats tussen 8 en 22 september en er waren 3.600 militairen bij betrokken in de steden Manacapuru, Moura en Novo Airão, in de deelstaat Amazonas.

Er werden verschillende militaire middelen gebruikt, zoals voertuigen, vliegtuigen (vliegtuigen en helikopters), vlotten, boten, veerboten, artilleriestukken, een rakettenlanceersysteem, artilleriestukken van het leger, kanonnen, machinegeweren, Oto Melara granaten en 60, 81 en 120 mm mortieren, naast speciale voertuigen en vrachtwagens.

24 september 2020: In een toespraak via zoom beroept Juan Guaido zich op Responsibility to Protect (R2P) en roept hij de VS en zijn bondgenoten indirect op een militaire operatie tegen Venezuela te beginnen.

1 oktober 2020: De Bolivariaanse Republiek Venezuela spreekt haar afkeuring uit over de intimiderende bedoelingen van het US Southern Command door de aanwezigheid van de Arleigh Burke-klasse geleide raket-destroyer USS William P. Lawrence (DDG-110) van de Amerikaanse marine in de aansluitende (veiligheids)zone van Venezuela, op een afstand van 16,1 zeemijl van de Venezolaanse kust.

10 oktober 2020: De secretaris-generaal van de OAS maakt bekend dat hij Jared Genser, advocaat van Leopoldo Lopez, heeft aangesteld als speciaal adviseur om de “verantwoordelijkheid om te beschermen” (R2P) tegen Venezuela op te leggen. Deze term betekent, niets meer en niets minder, dan militaire strategieën tegen het Caribische land uit stippelen.

11 oktober 2020: De president van Venezuela, Nicolás Maduro, hekelt het feit dat er in Colombia acties worden georganiseerd om de parlementsverkiezingen van 6 december 2020 te saboteren. In een operatie die bedoeld is om “het politieke en electorale klimaat te saboteren” van Venezuela, onthulde hij dat meer dan 1000 huurlingen worden opgeleid door het Colombiaanse leger en de inlichtingendiensten.

13 oktober 2020: Brigadier Generaal Sergio Nerin van de Bolivariaanse Nationale Garde wordt vermoord in de staat Carabobo. Hij was op weg naar de grensstaat Apure om de functie op zich te nemen van hoofd van de Operationele Zone van de Integrale Verdediging, die toezicht houdt op de defensie-agentschappen van het land. De moordenaars van generaal Nerin hebben een barricade opgeworpen op de snelweg waar de generaal en zijn lijfwacht op weg waren. Toen hun voertuig afremde, vermoordden ze hen.

27 oktober 2020: Een raket afgevuurd door een drone (of een marinevaartuig) vernietigt toren #4 van Venezuela’s belangrijkste raffinaderij, Amuay. Deze aanval op Venezuela’s industriële installaties komt op een moment dat het Caribische land bezig was de productie van benzine te hervatten.

30 oktober 2020: Pdvsa-voorzitter Tareck El Aisseimi veroordeelt de 87 aanvallen op de elektriciteitsvoorzieningen van het land in de afgelopen weken.

11 december 2020: Twee Venezolanen, Francisco Javier Pacheco Pérez en César Antonio Guevara Díaz, worden gearresteerd omdat zij in het bezit zijn van explosieven (verschillende ontstekingsmechanismen, lonten en 27 kg Muster springstof). Hun doel was de hoofdpijpleiding van de El Palito raffinaderij te vernietigen, alsmede olie-installaties. Volgens de Venezolaanse autoriteiten was de mislukte aanslag gepland vanuit Colombia door Venezolaanse terreurgroepen die op dat grondgebied aanwezig zijn.

20 december 2020: Twee medewerkers van het presidentieel paleis (een ober en een hostess) worden gearresteerd in het bezit van 1,2 kg springstof (C4), lonten, alsmede ontstekingsmechanismen. De autoriteiten vermoeden dat er een aanslag op president Maduro wordt voorbereid. Het onderzoek is nog aan de gang om de intellectuele daders en de financiers achter de aanslag te achterhalen.

30 december 2020: De Venezolaanse minister van Binnenlandse Zaken maakt bekend dat de Venezolaanse veiligheidsdiensten een militaire operatie (“Operatie Boycot”) hebben ontmanteld die de installatie van de nieuw verkozen Nationale Vergadering op 6 december 2020 moest verhinderen. Deze operatie was ook gericht op sabotage tegen de Amuay-raffinaderij, de belangrijkste van het land, en tegen de Guri Hydro-elektrische Centrale. Het plan omvatte de aanval op Bataljon 825 in de deelstaat Aragua en de moord op de procureur-generaal van het land, verkozen afgevaardigden, alsmede familieleden van hooggeplaatste Venezolaanse functionarissen.

Volgens de onthullingen van gearresteerde terroristen was Operatie Boycot gepland in Colombia tijdens de ontmoeting tussen Leopoldo Lopez en de voormalige president van dat land, Alvaro Uribe. Leden van de Colombiaanse inlichtingendienst, paramilitairen en deserteurs van het Venezolaanse leger namen deel aan deze poging tot terroristische actie.

5 januari 2021: De Venezolaanse vice-president Delcy Rodriguez spreekt haar afkeuring uit over een aanval op het nationale elektriciteitsnet die verschillende regio’s van het land heeft getroffen.

9 januari 2021: Een gezamenlijke militaire operatie op zee van de Verenigde Staten en Guyana vindt plaats in de buurt van de maritieme zone die tussen Venezuela en Guyana wordt opgeëist. Dit gebied is rijk aan offshore olie. Dit is een militaire provocatie tegen de soevereiniteit van Venezuela.

20 januari 2021: Colombiaanse politie neemt zes Anderson AM-15 aanvalsgeweren en zeven magazijnen met 5,56 kaliber munitie in beslag. De wapens, die van Bogotá naar Riohacha aan de Venezolaanse grens werden vervoerd, waren bestemd voor Venezolaanse terroristische groeperingen.

23 januari 2021: De Venezolaanse president Nicolas Maduro onthult een terreuraanslag op een gaspijpleiding in het westen van Venezuela. Ondanks de brand werd het doel, het afsluiten van de gastoevoer naar de burgers, niet bereikt. De schaduwoorlog gaat door.

27 januari 2021: Het Departement Militaire Contraspionage (DGCIM) heeft de operatie “Rode Oktober” gestopt, die onder meer ten doel had het communicatie-antennesysteem van het leger aan te vallen en hooggeplaatste ambtenaren en politici in de aan Colombia grenzende deelstaat Tachira, zoals de regionale parlementsleden Yhon Luna en José Belisario, alsmede de prefect Freddy Bernal, te vermoorden.

De operatie, die werd geleid door de Bende van Guaido, rekende op de deelname van de specialist in Amerikaanse cyberaanvallen, Ben Smith Benson. Zijn echte naam is Luis Alberto Medina Guzmán, alias El Gringo, en hij heeft deelgenomen aan operaties aan de zijde van Israël, maar ook tegen olie-installaties in Iran, alsmede aan destabilisatieoperaties in Ecuador en Bolivia. El Gringo is verbonden aan de elitebrigade van de 82e Divisie van de Tolemaida-basis, een Amerikaanse basis in Colombia van waaruit vele huurlingen en terroristen worden opgeleid om Venezuela aan te vallen.

Op basis van de onderzoeken heeft de DGCIM twee burgers gevangen genomen die bekend staan als Karelys Silva, alias la Negra, en Jean Carlos Roa, alias el Porky.

31/01/2021 : Jorge Rodriguez, voorzitter van de Nationale Assemblee, heeft bekendgemaakt dat de inlichtingendiensten erin geslaagd zijn een persoon te arresteren die van plan was een terroristische aanslag te plegen op het hoofdkwartier van het Federale Wetgevende Paleis (Parlement).

Uit het onderzoek is gebleken dat dit plan beraamd was door de extremist en voortvluchtige van justitie, Leopoldo Lopez, die zich in Spanje bevindt.

De terroristische actie zou worden uitgevoerd tijdens een gewone zitting van het Venezolaanse parlement.

08/02/2021 : Venezolaanse veiligheidstroepen nemen uit een appartement in La Guaira (de belangrijkste haven van het land en toegangspoort tot Caracas) 9 9mm pistolen, een .40 kaliber pistool, een 9mm machinegeweer, een machinepistool, twee geluiddempers, een granaat, vier 5.56MM ARI geweermagazijnen in beslag. Zij vonden ook 1.040 patronen van 7.62 kaliber geweermunitie en 320 patronen van 9mm munitie.

09/02/2021 : Colombia kondigt de oprichting aan van een speciale eenheid binnen zijn strijdkrachten om de strijd aan te binden met “guerrillastrijders” die door Venezuela zouden worden beschermd. Deze absurde maatregel verhoogt de militaire druk tegen Venezuela.

17/02/2021 : De Bolivariaanse Nationale Strijdkrachten van Venezuela hebben bekendgemaakt dat zij explosieven in beslag hebben genomen die toebehoren aan de paramilitaire groepering Autodefensas Gaitanistas de Colombia, of Clan del Golfo, waarmee deze criminele groepering “sabotagedaden en aanslagen” wilde plegen tegen de grens en strategische faciliteiten van het land.

10/03/2021 : Volgens inlichtingen van de Bolivariaanse Strijdkrachten van Venezuela heeft de Centrale Inlichtingendienst van Colombia getracht 600 Venezolaanse hoge pieten om te kopen, wapens en verdedigingssystemen uit Venezuela te stelen en een casus belli uit te lokken om het Bolivariaanse land de oorlog te verklaren.

14/03/2021 : De Bolivariaanse Nationale Garde heeft oorlogsmateriaal in beslag genomen dat werd vervoerd in een voertuig met een graaflaadmachine. De inspectie werd uitgevoerd in El Sombrero, in de deelstaat Guárico. Tijdens de inspectie ontdekten de militairen een verborgen compartiment in het voertuig en vonden grote hoeveelheden militaire uitrusting

28 AK-103 geweren met geclassificeerde serienummers en met FANB-schilden, 7 AK-47 geweren, 8 Browning PGP pistolen, 1 Pietro Beretta pistool, 1 38 kaliber revolver, 97 AK-103 magazijnen, 34 FAL geweermagazijnen, 12.000 patronen Cal. 7.62×39 (AK-103), 6.844 patronen Cal. 7.62×51 (FAL).

Dit materiaal werd in beslag genomen in de stad Maracay en was bestemd voor El Callao, Bolivar State. De procedure is gemeld aan de militaire contraspionagedienst (DGCIM) en aan de militaire aanklager van de staat Guárico.

15 maart 2021: 5 politieagenten van de regionale politie in de deelstaat Aragua raakten gewond toen zij in een hinderlaag liepen van een georganiseerde misdaadbende.

16 maart 2021: Het Colombiaanse openbaar ministerie stelt vast dat operatie Gideon (invasie van Venezuela door huurlingen) vanuit Bogotá werd gepland door de bende van Guaido.

19 maart, 2021: Leden van de georganiseerde misdaadgroep El Coqui, gevestigd in de wijk Cota 905, vallen de kazerne van de Nationale Garde El Paraiso in Caracas aan in een poging een batterij luchtdoelraketten te stelen. Na confrontaties vermoordden de leiders van de criminele bende vier van hun leden en lieten ze achter aan de voet van de kazerne bij wijze van vredesgebaar. Drie nationale gardisten die ontvoerd waren, werden daarbij vrijgelaten. Deze aanval bevestigt de beschuldigingen van het Venezolaanse leger over de rol van Colombia bij de pogingen om verdedigingssystemen te stelen, die op 10 maart 2021 werden uitgevoerd.

21 maart 2021: De Venezolaanse minister van Olie, Tareck El Aissami, heeft een terroristische aanslag op een gaspijpleiding van de nationale onderneming Petroleos de Venezuela SA (PDVSA) veroordeeld.

El Aissami meldde dat de gebeurtenis zich heeft voorgedaan op een sectie van een gaspijpleiding in El Tejero, een stad in de gemeente Ezequiel Zamora, in de noordelijke Venezolaanse deelstaat Monagas. De installatie waar de aanval plaatsvond is noodzakelijk voor het comprimeren van het gas om het onder hoge druk te injecteren in oliebronnen in El Tejero, La Leona en Urica.

22 maart 2021: Bij botsingen met Colombiaanse drugshandelaars in de deelstaat Apure aan de grens met Colombia, in de omgeving van La Coromoto, gemeente José Antonio Páez, zijn 2 militairen en een drugshandelaar gedood, naast verscheidene gewonden. Tijdens deze actie werden 32 mensen gevangen genomen en wapens, drugs, explosieven en voertuigen in beslag genomen. Zes narcokampen werden vernietigd.

24 maart 2021: De douanepost in La Victoria, in de deelstaat Apure, is tot stof gereduceerd door explosieve ladingen die door Colombiaanse drugshandelaars zijn geplaatst. Deze actie maakte deel uit van de gevechten die twee dagen eerder hadden plaatsgevonden.

25 April, 2021: De voor de Venezolaanse justitie voortvluchtige moordenaar Ivan Simonovis (de “veiligheids”-adviseur van Guaido), heeft erkend dat de agressies die in de deelstaat Apura hebben plaatsgevonden door ongeregelde Colombiaanse groepen en de gewelddaden in Cota 905 in Caracas door leden van de maffia , geen toeval zijn en erop gericht zijn chaos in het land te creëren.

“Er is een gemene deler tussen de gebeurtenissen in Apure een maand geleden en de gebeurtenissen die vandaag in Cota 905 hebben plaatsgevonden, De gemene deler heet chaos. Het is een hybride oorlog met het uiteindelijke doel het land disfunctioneel te maken tot alles instort. Niets is toeval, alles verloopt volgens een goed gestructureerd plan gedurende verschillende jaren”. Bekentenis van de Veiligheidschef van de Guaido-bende die bevestigt dat deze laatste het land in vuur en bloed wil zetten om de macht te grijpen.

14/05/2021: De Venezolaanse minister van Defensie spreekt zijn afkeuring uit over de ontvoering van acht Venezolaanse officieren door de Colombiaanse narcogroep die al enkele dagen slaags is met het Venezolaanse leger aan de grens in de deelstaat Apure. Deze ongeregelde groep had het Rode Kruis aangeschreven om de ontvoering van de Venezolaanse soldaten te melden.

20/05/2021 : Een groep van 30 personen met lange geweren en pistolen bestormde het PoliGuárico-commando in Cabruta om twee gedetineerden te bevrijden die daar waren opgesloten. Twee agenten van de speciale politiemacht raakten bij de confrontatianse militairen. Hun aanwezigheid in een buitenlandse militaire basis aan de grens met Venezuela roepte gewond.

13/06/2021: Tradewinds, een gecombineerde gezamenlijke oefening gesponsord door de US SouthCom met verschillende partnerlanden, begint in Guyana, aan de grens met Venezuela. Doel van dit militaire partnerschap is het bestrijden van transnationale criminele organisaties en het uitvoeren van humanitaire hulpoperaties. Venezuela spreekt zijn afkeuring uit over deze provocatie.

16/06/2021: Een autobom ontploft in de buurt van een militaire basis in Cúcuta, Colombia, waarbij 36 mensen gewond raken. De militaire infrastructuur omvatte 11 Amerikaanse militairen. Hun aanwezigheid in een buitenlandse militaire basis aan de grens met Venezuela roept vragen op.

22/06/2021: De opperbevelhebber van SouthCom, admiraal Craig Faller, bezoekt de stad Puerto Carreño in Colombia. Dit laatste gebied grenst aan de Venezolaanse deelstaat Apure, waar de Bolivariaanse strijdkrachten al enkele weken slaags zijn met ongeregelde groeperingen en wordt door de Bolivariaanse regering aan de kaak gesteld.

30/06/2021: CIA directeur William Burns bezoekt Colombia om een “gevoelige missie” te coördineren. Vanuit Venezuela veroordeelt president Maduro de recente bezoeken van Burns en Faller als onderdeel van een plan om hem en andere leidende figuren van de Bolivariaanse Revolutie te vermoorden.

Romain MIGUS

Artikel is elke maand bijgewerkt tot juli 2021. In deze chronologie zijn ook enkele van de door het onderzoeksteam van Mision Verdad beschreven items opgenomen.

Bron: Les 2 Rives