Bron: Presstv 16 december 2019 ~~~ 

Iran heeft de recente beweringen van de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin, dat de unilaterale sancties van Washington tegen Teheran het alternatief zijn voor militaire confrontaties afgewezen, omdat de sancties in werkelijkheid een volwaardige oorlog creeren, gericht tegen burgers.

In een interview met CNBC’s Hadley Gamble op het Doha Forum in Qatar van zaterdag, zei Mnuchin dat sancties, zoals die op Iran, gebruikt worden om een mogelijke oorlog te voorkomen.

“De reden waarom we sancties gebruiken, is omdat ze een belangrijk alternatief zijn voor militaire conflicten in de wereld. En ik geloof dat het heeft gewerkt, “zei hij en voegde eraan toe:” Dus of het nu Noord-Korea is, Iran of andere plaatsen op de wereld, we nemen de verantwoordelijkheid zeer serieus. “

Iraanse woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken Abbas Mousavi gebruikte maandag zijn Twitter-account om te reageren op de opmerkingen van de Amerikaanse functionaris en zei dat sancties “inderdaad de economische oorlog en erger dan dat, het #EconomicTerrorism creeren, die oneerlijk gericht is op burgers, met name kinderen, ouderen en zieken” .”

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump heeft afgelopen woensdag aangekondigd dat het de Islamitische Republiek Iran Shipping Lines (IRISL) en Mahan Air – twee belangrijke poten van het civiele transport van Iran aanviel.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën zei later op vrijdag dat de onlangs aangekondigde sancties van Washington gericht op de lucht- en zeevervoerindustrie van Iran zullen leiden tot een beperking van de handel in humanitaire goederen.

“Het is Amerikaanse personen verboden transacties aan te gaan waarbij scheepvaartmaatschappijen van de Islamitische Republiek Iran (IRISL) of E-Sail betrokken zijn, inclusief transacties voor de verkoop van landbouwproducten, voedsel, medicijnen of medische hulpmiddelen,” aldus de richtlijnen van het VS-ministerie over Iran-sancties. .

De spanningen tussen Iran en de VS zijn sinds afgelopen mei gestegen, toen president Trump de Verengde Staten terugtrok uit de nucleaire deal van 2015 tussen Teheran en de P5 + 1-groep landen bestaande uit de Verenigde Staten, het VK, Frankrijk, Rusland en China plus Duitsland , en opnieuw de sancties oplegde die waren opgeheven onder de deal, officieel bekend als het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA).

In reactie daarop heeft Iran tot nu toe vier keer ingebonden op zijn nucleaire verplichtingen in overeenstemming met de artikelen 26 en 36 van de JCPOA, maar benadrukte het dat zijn vergeldingsmaatregelen omkeerbaar zal maken zodra de Europese ondertekenaars – Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland – praktisch vinden manieren om wederzijdse handel af te schermen van de Amerikaanse sancties.

De Iraanse president Hassan Rouhani zei woensdag tijdens een wekelijkse kabinetsessie in Teheran dat zijn regering vastbesloten is de sancties tegen het land op verschillende manieren te overwinnen, maar de rode lijnen niet in gevaar zal brengen.

“We moeten de sancties omzeilen of de vijand dwingen spijt te hebben, en de administratie is vastbesloten dit complot (sancties) te frustreren, zowel door het stimuleren van de binnenlandse productie als door andere middelen zoals onderhandelingen,” zei Rouhani. “Maar daarbij zal de administratie handelen in overeenstemming met de rode lijnen van het etablissement en deze niet overschrijden.”