Door Victoria Torres  
RedRadioVE 10 september 2024 [ES]
Resumen English 11 september 2024 [EN] ~~~

Erik Prince is een Amerikaanse huurling en de oprichter van de Amerikaanse particuliere militaire aannemer Blackwater, die bekend staat om het plegen van oorlogsmisdaden. Hij is een prominente aanhanger van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. En hij promoot momenteel een plan om een privéleger in te zetten op Venezolaans grondgebied met de bedoeling om de herkozen president Nicolás Maduro aan te vallen.

Volgens sommige internationale nieuwsmedia organiseert Prince privévergaderingen op hoog niveau in de Verenigde Staten en Europa om investeringen en politieke steun te zoeken van invloedrijke Trump-aanhangers en rijke Venezolaanse bannelingen voor een dergelijke operatie. Prince was betrokken bij de mislukte Operatie Gideon, toen een huurlingenbedrijf werd ingehuurd in opdracht van de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó om president Maduro te vermoorden.

Prince, 55 jaar, is een voormalig lid van de SEAL’s (militaire elite-eenheid) van de Amerikaanse marine en nam deel aan vele destabiliserende missies, van Haïti tot Joegoslavië.

Bedreigingen escaleren

Op 9 september sloot hij zich aan bij de recente sociale mediatrend #YaCasiVenezuela en deelde hij een video op zijn X-account met het commentaar “Stay tuned all freedom-loving Venezolans. Meer volgt.” De video kondigt 16 september onheilspellend aan als een belangrijke datum waarop “Venezuela van koers zal veranderen”, en heeft voor onrust gezorgd onder sommige mensen in Venezuela.

Deze huurling en voormalig militair is actief geweest met betrekking tot de politieke situatie in Venezuela en heeft bij verschillende gelegenheden zijn steun betuigd aan María Corina Machado.

In augustus van dit jaar zei hij op sociale media dat als ze de Amerikaanse premie op het hoofd van president Maduro verhogen tot 100 miljoen dollar, samen met die op Diosdado Cabello en zijn hele regime, dan “hoeven ze alleen maar achterover te leunen en te wachten tot de magie gebeurt”.

Deze dreigementen van Prince zijn al aangepakt door de revolutionaire regering. In juli van dit jaar benadrukte de ambassadeur en permanente vertegenwoordiger van de Bolivariaanse Republiek Venezuela bij de VN, Samuel Moncada, in een bericht op zijn X-account dat “In Venezuela wordt gevochten tegen het wereldwijde fascisme en de duidelijke meerderheid van ons volk is bereid om te vechten voor onze onafhankelijkheid”.

Deze nieuwe dreigementen van Erik Prince, de nieuwe “held” van de Venezolaanse oppositie, komen slechts enkele dagen nadat de voormalige presidentskandidaat Edmundo González Urrutia het land verliet naar Spanje, nadat hij een veilige doorgang had gekregen van de Venezolaanse regering. Met het vertrek van González is de oppositie verweesd achtergebleven en heeft hij duidelijk gemaakt dat hij zich wil distantiëren van elke beweging die de vrede in Venezuela wil destabiliseren.

Waarom Venezuela?

De berichten van Prince begonnen trending te worden op sociale media, waarin hij zei dat er een “niet te stoppen beweging” is begonnen in Venezuela en dat de regering van de legitieme president Nicolás Maduro op het punt staat om een “radicale transformatie” tegemoet te zien. In een video die hij op 17 augustus plaatste, vertelde hij extreem-rechts in Venezuela dat “jullie vrienden uit het noorden er snel aan komen en dat we jullie tot het einde zullen steunen”.

Er is meer bewijs voor een aankomend gewelddadig complot in samenwerking met regionaal extreem-rechts. De Venezolaanse fascist Iván Simonovis onthulde dat Prince ongeveer een maand geleden een ontmoeting had met de Salvadoraanse president Nayib Bukele. Simonovis, een voortvluchtige van justitie, voegde eraan toe dat “we geduldig moeten zijn en moeten wachten op het moment om te handelen. Ze zullen nooit meer rustig slapen.

Het bedrijf Blackwater werd opgericht om onderzoeken door het Amerikaanse Congres te vermijden; het was beter om de gruwelijke activiteiten van moord, marteling en massamoorden die niet door de Amerikaanse strijdkrachten zelf kunnen worden uitgevoerd, te privatiseren. Maar wat wil deze figuur met Venezuela en waarom is hij plotseling teruggekeerd om de nationale regering te bedreigen? Nou, hetzelfde als zijn vriend Elon Musk: Venezuela’s overvloedige energie en minerale rijkdommen.

Deze miljardairs vertegenwoordigen dus een nieuw soort ondernemingskolonialisme, dat een land probeert over te nemen via bedrijven die zich vestigen en de hulpbronnen exploiteren zonder iets terug te geven, en zo uiteindelijk het politieke en sociale leven beïnvloeden.

Topfoto: Amerikaanse huurling en oorlogsondernemer Erick Prince. Foto: RedRadioVE


Gerelateerd (berichten in dit archief):

Over de ‘Operatie Gideon’ van 3-5 mei 2020