Bron: Carlos Aznárez 
almayadeen 21 december (ES)
orinocotribune 22 december 2022 (EN) ~~~

Ze komen uit de heuvels en bergen, hun zadeltassen vol hoop, maar boos na zoveel jaren – eeuwen, in feite – van mishandeling.

Op weg naar de stad komen de Peruanen andere Peruanen tegen, en die anderen zijn net zo boos als zij, omdat ze weer eens zijn beetgenomen door de machthebbers. Ze weten dat hun kant de goede kant is. Zij hebben gestemd voor een leraar, om te proberen te veranderen wat er in Peru zo fout ging, en plotseling realiseerden zij zich dat de gevestigde partijen niet van plan waren hun hoop op te geven.

Op een dag werden ze wakker met het nieuws dat hun president eindelijk had besloten een stap te zetten waar de mensen die hem in functie hadden gesteld zo om hadden gevraagd: het verrotte Congres ontbinden. De vreugde was echter van korte duur, want de president werd gevangengezet en de verraderlijke vice-president maakte van de gelegenheid gebruik om zich de positie toe te eigenen. Het is op dat moment dat tienduizenden besloten in beweging te komen – voor de waardigheid, voor degenen die hun leven gaven in verschillende stadia, en omdat alles zijn grens heeft en wanneer de drempel is bereikt, is de uitbraak niet meer te stoppen, en wordt het een “Peruanazo” [*].

Het volk van de hoofdstad en van alle regio’s schrijft een nieuwe bladzijde in zijn geschiedenis van opstand tegen autoritaire praktijken en verraad. Deze nationale opstand tegen de door Fujimorismo geënsceneerde rechtse parlementaire staatsgreep, met de medeplichtigheid van de bourgeoisie van Lima en het hoge commando van de politie en de strijdkrachten, heeft de decadentie van de politieke klasse aangetoond en de “democratie”, die als gijzelaar van het imperium dient, verworpen.

Hoewel Pedro Castillo bijna niet heeft kunnen regeren door de voortdurende pesterijen van rechts, naast zijn eigen zwakheden, is het duidelijk dat hij, door het Congres uiteindelijk te ontbinden, de sleutel tot de verbinding met een oude volkseis heeft geleverd. Zijn arrestatie en de permanente poging om hem te vernederen tonen duidelijk de klassenhaat aan die de Peruaanse elite voelt voor de meerderheid van de boeren en arbeiders.

Laten we niet vergeten dat de rechtervleugel Castillo al voor het winnen van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in het vizier had. Ze beschuldigden hem van alles, van terrorist tot corrupt; ze probeerden zijn verleden en dat van zijn familie met leugens te besmeuren. Ze dwongen hem de koers te wijzigen van wat hij met zijn campagnebeloften aan het arme, werkende en boerenvolk had beloofd.

Niets was genoeg voor de woedende extreem-rechtse Keiko Fujimori, vrienden van haar, zakenlieden die dicht bij haar stonden (dit waren de meest corrupte), soldaten met een crimineel verleden, politieagenten en paramilitairen in dienst van drugshandelsnetwerken. Zij vroegen altijd om meer en meer, wilden Castillo niet laten regeren.

Achter deze paleiscoup, waarin de troonpretendent Dina Boluarte een typische marionet is, zitten de belangen van het Amerikaanse imperium, dat zich nog meer van de natuurlijke rijkdommen van Peru wil toe-eigenen. Zij, met hun lobbyende ambassade, zijn de oorspronkelijke schuldigen van de steeds groter wordende verschillen tussen degenen die miljoenen verdienen en de armen. Ze zijn onverzadigbaar, en ze moeten de situatie in hun voordeel beheersen, het land onderdrukken, vermoorden en militariseren, zoals ze nu hebben gedaan, en de instellingen overnemen via hun dekmantelagenten.

Maar zoals al vaker is gebeurd, zullen de mannen en vrouwen van een temperamentvol en opstandig Peru het laatste woord hebben: zij eisen de sluiting van het Congres, het herstel van Castillo en de vorming van een grondwetgevende vergadering waarin degenen die nooit aan de politiek deelnemen – de nobodies, degenen die met hun handen en hun offers het land opbouwen – een stem krijgen.

De temperatuur stijgt opnieuw, wanneer de barricade de straat afsluit maar de weg naar de toekomst opent, en de Peruanazo iedereen in zijn rechtmatige positie plaatst. Alleen het volk zal het volk redden.

Topfoto: Demonstranten botsen met de politie tijdens een protest nadat de regering de nationale noodtoestand heeft afgekondigd na een week van protesten naar aanleiding van de afzetting van voormalig president Pedro Castillo, in Lima, Peru 15 december 2022. Foto: REUTERS/Sebastian Castaneda

Carlos Aznárez is directeur van de krant Resumen Latinoamericano, radio en TV. resumen@nodo50.or


[*Note] De ‘Peruanaza’ is een maskotte dat symbool staat voor de kracht van het Peruaanse volk.


Gerelateerd (in dit archief):