Bron: Al Mayadeen, 24 december 2022 ~~~~

Zij benadrukten dat Peru complexe en moeilijke tijden doormaakt te midden van de afgekondigde noodtoestand.

Vertegenwoordigers van Peruaanse organisaties verwerpen de vervolging door de politie van degenen die protesteerden tegen de benoeming van president Dina Boluarte.

In verklaringen aan teleSUR benadrukte de coördinator van het Nationaal Platform voor de Landbouw, César Guarniz, dat zij complexe en moeilijke tijden doormaken, met een noodtoestand waarin “fundamentele grondwettelijke rechten zijn opgeschort”, waaronder de onschendbaarheid van de woning.

Afgelopen zaterdag heeft de politie een inval gedaan bij de Peruaanse Boerenbond en meer dan 20 mensen bijna tien uur lang vastgehouden. Ook het hoofdkwartier van de politieke partij Nuevo Perú werd overvallen.

Met betrekking tot de bijna 30 doden die zijn gevallen bij de onderdrukking van de protesten door de veiligheidstroepen, merkte Guarniz op dat er stappen moeten worden ondernomen om ervoor te zorgen dat degenen die politiek verantwoordelijk zijn voor deze situatie en deze daden, daarvoor moeten boeten”.

De voorzitter van de Nationale Vereniging van Afgestudeerden van de Strijdkrachten, Guilmar Trujillo, zei op zijn beurt dat de regering niet voldoende verantwoordelijkheid neemt voor een dergelijke complexe politieke en sociale situatie. 

 “De huidige president van Peru, Dina Boluarte, staat met haar rug naar het volk,” zei Trujillo.

Hij zei ook dat de huidige premier, Luis Alberto Otálora, bloed aan zijn handen heeft, omdat hij als minister van Defensie “de noodtoestand in het land heeft uitgeroepen, met als gevolg meer dan 27 doden en honderden gewonden in het hele land”.