Bron: Al Mayadeen Engels 20 augustus 2024 ~~~

De Venezolaanse president Nicolas Maduro zegt dat Oekraïne “zoals het er nu naar uitziet een verliezer is in de agressieve oorlog tegen Rusland”.

De nederlaag van Oekraïne tegen Rusland is “een kwestie van tijd”, suggereerde de Venezolaanse president Nicolas Maduro maandag.

“Het is een kwestie van tijd voordat Oekraïne wordt verslagen. Het is een kwestie van tijd wanneer [de Russische president Vladimir] Poetin en Rusland de doelstellingen van denazificatie van Oekraïne bereiken. Ze zullen het doen,” zei Maduro tijdens zijn tv-programma ‘Con Maduro +’.

Hij voegde eraan toe dat Oekraïne er al “ als een verliezer uitziet in de agressieve oorlog tegen Rusland”.

De Venezolaanse leider wees er ook op dat het de verantwoordelijkheid van de Verenigde Staten en Europese landen is om Oekraïne af te schrikken van plannen om kerncentrales aan te tasten.

“De VS en Europa moeten de terroristische plannen van [de Oekraïense president Volodymyr] Zelensky voor kerncentrales stoppen en een politieke dialoog garanderen, ervoor zorgen dat Oekraïne zich overgeeft en dat het nazisme in Oekraïne een halt wordt toegeroepen,” benadrukte Maduro.

Dit komt dagen nadat een vertegenwoordiger van een Russisch veiligheidsagentschap aan Sputnik vertelde dat de Oekraïense strijdkrachten van plan waren ladingen met radioactieve kernkoppen te gebruiken om kerncentrales (NPP’s) in de regio’s Koersk en Zaporozjye (ook bekend als Zaporizjzja) aan te vallen.

Militair correspondent Marat Khairullin citeerde ook bronnen die zeiden dat de Oekraïense strijdkrachten naar verluidt voorbereidingen treffen om een vuile nucleaire bom tot ontploffing te brengen en van plan zijn om opslagplaatsen voor gebruikte nucleaire brandstof als doelwit te kiezen.

Het militair-civiele bestuur van de regio Charkov gaf aan dat de Oekraïense aanvallen op nucleaire faciliteiten bedoeld zijn om Rusland van provocatie te beschuldigen.

Sergei Lebedev, de coördinator van een lokaal pro-Russisch ondergronds netwerk, vertelde Sputnik ook dat de geplande aanvallen op de kerncentrales van Koersk en Zaporozjye onder toezicht staan van Westerse inlichtingendiensten, met name uit het Verenigd Koninkrijk.

Oekraïne lanceerde op 6 augustus een offensieve aanval in de regio Koersk als onderdeel van zijn oorlog met Rusland, waarbij meer dan 2800 militairen en 41 tanks verloren gingen. Een deel van de wapens die door de Oekraïense strijdkrachten worden gebruikt, wordt over het algemeen gefinancierd of geleverd door de militaire alliantie van de door de VS geleide NAVO.

Het Russische ministerie van Defensie bevestigde dat een “door de mens veroorzaakte ramp in het Europese deel van het continent” zou worden geconfronteerd met “ krachtige militaire en militair-technische tegenmaatregelen”.

Ondertussen drong de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, er bij de internationale gemeenschap op aan om “de provocerende acties die door het regime in Kiev worden voorbereid onmiddellijk te veroordelen”.

Topfoto: De Venezolaanse president Nicolas Maduro spreekt tijdens een persconferentie in het Miraflores presidentieel paleis, in Caracas, Venezuela, vrijdag 2 augustus 2024. | AP


Gerelateerd (eerdere berichten in dit archief):