Bron:  Manlio Dinucci 
Voltaire Netwerk, Rome 19 mei 2024 [IT] ~~~

Het Westen wijst Rusland woedend af en duwt het in de armen van China. De twee staten, cultureel ver van elkaar verwijderd, delen niettemin dezelfde ervaring met hun tegenstander. Beide lijden, of hebben geleden, onder “verdeel en heers”.

Ook in de talen: Deutsch English Español français

President Vladimir Poetin bracht een staatsbezoek aan China op uitnodiging van de president van de Volksrepubliek China, Xi Jinping. Dit was geen formele gebeurtenis, maar een verdere stap in de versterking van de economische, politieke en militaire betrekkingen tussen de twee landen. China produceert een derde van alle industrieproducten ter wereld, meer dan de Verenigde Staten, Duitsland, Japan, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk samen. Nadat de grootste gaspijpleiding, Nord Stream, die Russisch gas naar Europa vervoerde, werd afgesneden door militaire sabotage van de VS en de NAVO en Rusland werd onderworpen aan EU-sancties, levert Rusland steeds meer gas en olie aan China en importeert het uit China de industriële producten die het eerder uit Europa importeerde.

De versterking van de betrekkingen tussen de twee landen maakt deel uit van die van het BRICS-beleid: deze intergouvernementele organisatie – gevormd door Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika – is onlangs uitgebreid met Saoedi-Arabië, Iran, Egypte, Ethiopië en de Verenigde Arabische Emiraten. Verschillende andere landen willen zich ook aansluiten bij deze internationale organisatie, die dit jaar wordt voorgezeten door Rusland, en tot doel heeft een multipolaire wereldorde te creëren als alternatief voor de unipolaire wereldorde van het Westen.

Om koste wat het kost de dominantie te behouden in een veranderende wereld, neemt het Westen zijn toevlucht tot oorlog in een scenario dat zich uitstrekt van Europa tot het Midden-Oosten en Oost-Azië. In zijn toespraak tijdens de Parade op 9 mei ter gelegenheid van de 79e verjaardag van de overwinning in de Grote Patriottische Oorlog van 1941-1945 tegen nazi-Duitsland beschreef president Poetin dit scenario als volgt: “Het koesteren van wraakzuchtige sentimenten, het bespotten van de geschiedenis en het proberen de huidige aanhangers van het nazisme te legitimeren, maakt deel uit van het gemeenschappelijke beleid van westerse elites om regionale conflicten en interetnische en interreligieuze strijd aan te wakkeren en soevereine en onafhankelijke centra van mondiale ontwikkeling te verzwakken”.

Dit is en korte samenvatting van het Grandangolo internationale persoverzicht van vrijdag 17 mei 2024 op de Italiaanse zender TV Byoblu.


Gerelateerd (eerdere berichten in dit archief):