Bron: SouthFront 6 juni 2023 ~~~

Vanaf de ochtend van 6 juni hebben de aanvalspogingen van het regime van Kiev in de regio Zaporozjye geen noemenswaardige successen op het slagveld opgeleverd. Russische troepen brachten aanzienlijke schade toe aan de oprukkende eenheden. Kiev maakte actief gebruik van door de NAVO geleverd materieel, waaronder International MaxxPRO MRAP’s, AMX-10RC gepantserde gevechtsvoertuigen (vaak omschreven als gevechtstanks op wielen) en Leopard gevechtstanks.

Volgens het Russische Ministerie van Defensie waren de inspanningen van het regime in Kiev op 5 juni vooral gericht op het zuiden van Donetsk:

Op 5 juni zette de vijand het offensief voort en concentreerde zich vooral op de voorpost Vremevka in de richting van Zuid-Donetsk.

Nadat het Kievse regime de dag ervoor zware verliezen had geleden, reorganiseerde het de overblijfselen van de 23ste en 31ste gemechaniseerde brigades in afzonderlijke gecombineerde eenheden, die de offensieve operaties in de buurt van Novodarovka en Levadnoye voortzetten. Bovendien werd in dit gebied een nieuwe brigade in actie gebracht.

Tegelijkertijd lanceerde de vijand een offensief in de richting van de Oktyabrsky staatsboerderij en Novodonetskoye door de 37ste Mariniersinfanteriebrigade met versterkingen op basis van de eenheden van de AFU 68ste Bergjagerbrigade.

De vijand werd aangevallen met een uitgebreide beschieting door landmacht, grondaanvalsmacht en operationeel-tactische luchtvaart, rakettroepen en artillerie, evenals zware vlammenwerpersystemen.

Als gevolg van actieve en zelfopofferende acties van de Vostok Troepengroep, die moed en heldhaftigheid toonde, is de vijand gestopt en zijn de gestelde doelen niet bereikt. De AFU-formaties en militaire eenheden leden aanzienlijke verliezen.

De totale verliezen van de AFU in de richting van Zuid-Donetsk bedroegen meer dan 1.500 Oekraïense militairen, 28 tanks, waaronder 8 Leopard tanks van Franse makelij, drie AMX-10 wieltanks van Franse makelij en 109 gepantserde gevechtsvoertuigen.

Eerder gaf het hoofd van het perscentrum van de Zapad Groep van strijdkrachten van de Russische strijdkrachten een verklaring uit waarin de verdere gevechten in de gebieden Sinkovka en Timovka werden bevestigd:

In de richting van Kupyansk heeft de Zapad Group of Forces tijdens de gevechten een Tor-M2 gevechtsvliegtuig gebruikt om een Tochka-U ballistische raket in de regio Charkov neer te halen. Bovendien werd een Valkirie UAV geneutraliseerd door een Pantsir-S SAM-systeem vlakbij Kuzemovka.

De grondaanvalsmacht en de legerluchtvaart voerden aanvallen uit op de concentratie van manschappen, wapens en militaire uitrusting van de 14e Gemechaniseerde Brigade en de 103e Territoriale Verdedigingsbrigade.

Drie pogingen om AFU-personeel te roteren werden verijdeld door artillerievuur in de buurt van Sinkovka en Timovka.

Tegelijkertijd moet worden opgemerkt dat de aanvallen van de troepen van Kiev op Novodonetskoe en rond Velikonovoselovka in de sector Oegledar hen in staat stelden de omgeving van het dorp te bereiken, wat op zijn minst als een tactisch succes kan worden omschreven. De situatie in het gebied blijft ingewikkeld voor Russische eenheden.

Rapporten beweren dat het regime in Kiev tot 3 tactische bataljons heeft ingezet, ondersteund door gevechtstanks in het gebied. Verwacht wordt dat Kiev zal blijven proberen om de tactische overwinningen die het daar heeft geboekt verder uit te bouwen, ondanks de toenemende verliezen aan materieel en mankracht. Lokale bronnen beweren dat tot 10 militaire uitrustingen, waaronder een gevechtstank, door de troepen van Kiev verloren zijn gegaan om deze tactische successen te behalen.

In de regio Zaporozjye blijft Novodarovka het belangrijkste strijdpunt van het regime in Kiev. Op 4 en 5 juni leidden felle aanvallen daar tot weinig vooruitgang maar wel tot grote verliezen voor de Kievse troepen. Toch ziet het ernaar uit dat de regio Zaporozhye een van de belangrijkste prioriteiten blijft van de voortdurende opmars.

De militaire activiteit van het Kyiv-regime is ook toegenomen rond Bakhmut, waar pogingen van pro-Kyiv-troepen om op te rukken werden bedwongen door Russische artillerie.

Bovendien probeerde het regime in Kiev de situatie in de regio Kherson te destabiliseren door de Kakhovskaya hydro-elektrische dam in de Dnepr rivier stroomopwaarts van de stad Kherson te vernietigen.

Volgens de lokale autoriteiten liep de dam op 6 juni ’s ochtends aanzienlijke schade op. Het bovenste deel van de dam werd “verwoest als gevolg van een inslag”, bevestigde de burgemeester van Novaja Kakhovka Vladimir Leontyev aan RIA Novosti. Minstens een deel van de sluisdeuren van de dam werd beschadigd en veroorzaakte een ongecontroleerde stroom water. Leontyev omschreef dit als een grote “terroristische daad”. Het waterpeil stroomafwaarts is gestegen. Lokale autoriteiten zeggen dat ongeveer 300 huizen in Dnepryany en Korsunka in het overstromingsgebied terecht kunnen komen.

De troepen van Kiev zijn al maanden bezig met het bombarderen van de dam. En eindelijk hebben ze bereikt wat ze wilden. Sommige bronnen speculeren dat Kiev de vernietiging van de dam kan gebruiken om de versterkte posities van de Russen op de linkeroever van de rivier de Dnepr onder water te zetten en het gebied te veranderen in een ‘grijze zone’ waar regelmatig sabotageaanvallen kunnen worden uitgevoerd.

Onder druk van video- en fotobewijs vanaf de grond is het regime in Kiev gedwongen om toe te geven dat het overhypte ‘lente-tegenoffensief’ (sic) is begonnen. Toch geven ze er tot nu toe de voorkeur aan om de voortdurende grootschalige aanvallen op Russische stellingen te omschrijven als ‘offensieve acties in sommige richtingen’. Zoals al eerder werd opgemerkt, zal het regime in Kiev, als zijn troepen geen echte doorbraak bereiken die als een ‘grote overwinning’ kan worden afgeschilderd, waarschijnlijk ontkennen dat er ooit een ’tegenoffensief’ heeft plaatsgevonden en dat al die verbrande militaire NAVO-materieel slechts nagemaakte video’s van de Russische TV waren.

Tegelijk met het aanhoudende offensief van Kiev op Russische stellingen beweerden westerse diplomaten dat ze van Moskou stappen verwachten in de richting van ‘vredesbesprekingen’ met Oekraïne. Om een lang verhaal kort te maken, buitenlandse marionettenspelers van het regime in Kiev besloten om alles wat ze verzameld hadden voor de aanval op Rusland te gooien en te eisen dat Moskou een ‘eerste stap in de richting van vrede’ moet zetten. Dit is een briljant voorbeeld van de bloeddorstige logica van de zogenaamde ‘westerse wereld’.

Topfoto: AMX-10RC gevechtstanks achtergelaten door de troepen van Kiev