Bron: RT DE, 26 mei 2023 ~~~

De Amerikaanse staatssecretaris van politieke zaken Victoria Nuland, ook bekend als de “vroedvrouw van de Maidan” en berucht om haar “Fuck the EU” telefoontje uit 2014, heeft de rol van Washington in het conflict in Oekraïne bevestigd op het Veiligheidsforum van Kiev.

De Amerikaanse staatssecretaris voor politieke zaken Victoria Nuland zei donderdag dat Washington al bijna een half jaar betrokken is bij de planning van het Oekraïense “tegenoffensief” tegen Rusland. Nuland zei op het Veiligheidsforum van Kiev via een videoverbinding van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken:

“Zelfs terwijl u het tegenoffensief plant waar we al ongeveer vier tot vijf maanden met u aan werken, beginnen we al met onze besprekingen met de Oekraïense regering en met vrienden in Kiev – zowel aan de civiele als aan de militaire kant – over de toekomst van Oekraïne op lange termijn.”

Ze voegde eraan toe dat de aanval “waarschijnlijk zal beginnen en plaatsvinden op hetzelfde moment als evenementen zoals de NAVO-top in Litouwen, die gepland staat voor 11 juli”.

Volgens Nuland plannen de VS ook toekomstige militaire steun aan Oekraïne om Rusland af te schrikken zodat “waar en hoe dit ook eindigt – een jaar, zes jaar, 16 jaar – we dit niet een tweede keer hoeven te doen.” Zij schetste ook een rooskleurig beeld van een toekomst waarin Oekraïne de “motor van de heropleving van Europa” en “een democratisch voorbeeld voor de hele wereld” zou zijn.

Het forum werd georganiseerd door de Open Ukraine Foundation, opgericht door de voormalige Oekraïense premier Arseni Yatsenyuk. Deze laatste modereerde het panel waarin Nuland sprak. Een ander panel werd gesponsord door de Atlantic Council, waarvan de vertegenwoordigers betoogden dat “trans-Atlantische eenheid en krachtige steun Oekraïne kunnen helpen Rusland te verslaan en de Europese veiligheid te vernieuwen”.

De regering in Kiev kondigde al maanden een groot “tegenoffensief” aan. President Vladimir Selensky en andere Oekraïense functionarissen hadden betoogd dat zij niet genoeg wapens, munitie en uitrusting hadden en dat het Westen meer moest leveren. Op donderdag hebben twee adviseurs van Zelensky in het openbaar verklaard dat het offensief nog niet was begonnen, terwijl een derde beweerde dat het al gaande was langs de 1500 kilometer lange frontlijn.

Nuland reisde naar Kiev om de Maidan-protesten in december 2013 te steunen, en deelde gebak uit aan deelnemers van demonstraties die een pact met de EU eisten. In een telefoongesprek in februari 2014 besprak zij de samenstelling van de toekomstige Oekraïense regering met de Amerikaanse ambassadeur in Kiev, Geoffrey Pyatt. Drie weken later namen nationalisten met geweld de macht over van president Viktor Janoekovitsj, wat leidde tot de aansluiting van de Krim bij Rusland en botsingen in de Donbass.

Toen Nuland in 2021 terugkeerde naar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken als onderdeel van de regering van Joe Biden, kreeg ze opnieuw de leiding over het Oekraïnebeleid. Tijdens een evenement van de Carnegie Foundation in februari zei ze dat de verovering van de Krim en een regimeverandering in Moskou de ideale uitkomst van het huidige conflict zou zijn. Haar schoonzus Kimberly Kagan staat aan het hoofd van het Institute for the Study of War (ISW), een lobbygroep in Washington die regelmatig door westerse media wordt geciteerd over de situatie aan het Oekraïense front.

Topfoto: Victoria Nuland spreekt bij de Open Ukraine Foundation op donderdag 25 mei 2023


[Opm: openbaararchief-redaktie t.a.v. bronnen die door alle westerse media geciteerd worden: Nederland heeft via zijn ambassade in Kiev, onder verantwoording van BuZa-minister Timmermans, met financiele steun de mediaorganisatie Hromadske.TV helpen opzetten. Die gloednieuwe nieuws-bron werd toendertijd massaal door alle(!) westerse media blindelings geciteerd over berichtgeving van de ‘protesten’ op het Maidanplen, die aan de staatsgreep van april 2014 voorafgingen]

Uit het 2013-kasboek van Hromadske.TV blijkt dat de oprichting van deze nep-ngo hoofdzakelijk gefinancieerd werd door de Nederlandse ambassade in Kiev, onder verantwoording van Minister Timmermans. | Bron: Hromadske.TV)

Gerelateerd (berichten in dit archief):