Bron: RT 27 juni 2024 ~~~

Kievs bondgenoten hebben beloofd om maar liefst 60 F-16 gevechtsvliegtuigen van Amerikaans ontwerp te leveren, maar er zijn er nog geen geleverd.

Russische troepen hebben Oekraïense vliegvelden aangevallen die op het punt stonden om door het westen geleverde straaljagers te huisvesten, waaronder F-16’s van Amerikaans ontwerp, heeft het ministerie van Defensie in Moskou gemeld.

Het Russische leger lanceerde donderdagochtend een groepsaanval met langeafstandswapens vanaf zee, de hypersonische Kinzhal-raket en onbemande vliegtuigen om de “infrastructuur van Oekraïense vliegvelden aan te vallen, die gepland waren om vliegtuigen van westerse landen te huisvesten”, aldus het ministerie in een verklaring.

“Het doel van de aanval is bereikt. Alle aangewezen doelen zijn geraakt”, voegde het eraan toe, zonder het aantal of de locatie van de getroffen vliegvelden te specificeren.

Het bericht komt op een moment dat de westerse steunpilaren van Kiev, waaronder de VS, België, Denemarken, Noorwegen en Nederland, hebben toegezegd Oekraïne voor het einde van het jaar te voorzien van maar liefst 60 F-16’s. Geen van de straaljagers heeft echter al een F-16 ontvangen. Geen van de straaljagers is echter al geleverd.

De leveringen zijn blijkbaar uitgesteld omdat Oekraïense piloten nog steeds leren hoe ze met de straaljagers moeten vliegen. Als ze aan het eind van het jaar klaar zijn met hun training, zullen er nog steeds maar een “handjevol” piloten zijn, volgens recente mediaberichten, waarin ook wordt opgemerkt dat Oekraïne niet genoeg onderhoudspersoneel heeft om de straaljagers te onderhouden.

Aangezien Kiev niet voldoende piloten zou hebben om alle 60 gedoneerde F-16’s te bedienen, suggereerde Sergey Golubtsov, het hoofd van het luchtmachtcommando van Oekraïne, eerder deze maand dat sommige straaljagers gestationeerd zouden kunnen worden op bases in naburige NAVO-landen.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan benadrukte vorige week echter dat het plan is “om de F-16’s in Oekraïne te stationeren”, waarbij hij benadrukte dat volgens een onlangs ondertekende tienjarige veiligheidsovereenkomst tussen Washington en Kiev de gevechtsvliegtuigen in Oekraïne gestationeerd moeten worden.

Ondertussen heeft Moskou herhaaldelijk gewaarschuwd dat alle westerse wapens die aan Oekraïne worden geleverd, zullen worden beschouwd als “legitieme doelwitten” voor aanvallen door Russische strijdkrachten, waaronder in het buitenland geleverde gevechtsvliegtuigen en de bases waar ze zijn gestationeerd.

De voorzitter van de Russische Defensiecommissie van de Doema, Andrey Kartapolov, heeft ook benadrukt dat als F-16’s van westerse makelij door Kiev worden gebruikt in gevechtshandelingen terwijl ze gestationeerd zijn op NAVO-vliegvelden, deze faciliteiten ook legitieme doelwitten voor Moskou zullen worden.

Topfoto: BESTAND FOTO: Kinzhal hypersonische raket wordt afgevuurd tijdens een test. © Sputnik / Ministerie van Defensie van Rusland