Bron: Southfront 13 juni 2023 ~~~

Terwijl NAVO-tanks branden aan de zuidelijke frontlinies in Oekraïne, stopt het Oekraïense leger niet met pogingen om door de Russische verdediging in andere regio’s heen te breken. Te midden van hevige gevechten in de Donbass hervatten Russische troepen drone- en raketaanvallen op militaire faciliteiten in heel Oekraïne.

Vannacht donderden de explosies vooral neer in de oostelijke en centrale regio’s van Oekraïne, waaronder de regio’s Dnepropetrovsk, Kirovograd, Kharkiv en in de hoofdstad Kiev. Beelden uit Kharkiv bevestigden dat er een grote brand uitbrak in de wijk Saltovka in de stad, waar Russische aanvallen een andere faciliteit van het Oekraïense leger verwoestten.

De nacht was ook slapeloos voor strijders aan de frontlinies in de regio Zaporozhie. De gevechten stoppen niet in de nederzettingen ten zuiden van Velikaya Novoselka. Nadat Russische troepen zich terugtrokken op hun posities bij Makarovka en Urozhajnoe, eisten Oekraïense troepen de controle op over verschillende nederzettingen. Het dorp Makarovka is momenteel het belangrijkste strijdtoneel in het gebied. Het Oekraïense leger slaagde er niet in een bolwerk in het dorp te vestigen. Nadat ze de vijand hadden toegestaan Makarovka binnen te gaan, lanceerden de Russische troepen een tegenaanval. Tegen de ochtend van 13 juni kon geen van beide strijdende partijen de controle over de nederzetting opeisen. Er wordt nog steeds zwaar gevochten om het dorp.

Tot nu toe hebben Oekraïense pogingen om de Russische groepering in het gebied vanaf de flanken aan te vallen ook geen resultaat opgeleverd. In het oosten blijven de dorpen Novodonetskoe, Novomayarskoe en Urozhainoe onder Russische controle. In het westen heeft het Oekraïense leger de controle opgeëist over Levadnoe en Novodarovka, die in feite in de grijze zone liggen en waar Oekraïense troepen nog een bolwerk moeten vestigen om de opmars voort te zetten. Oekraïense eenheden verzamelen troepen in het gebied en dreigen het nabijgelegen dorp Ravnopol aan te vallen.

In de andere gebieden in de regio Zaporozjie blijven de frontlinies onveranderd. Er vinden voornamelijk gevechten plaats.

Het Oekraïense leger moet nog strategische overwinningen boeken, maar de Oekraïense officieren zijn al aan het beslissen wat ze moeten doen met de lokale bevolking in de regio die vorig jaar bij de Russische Federatie werd gevoegd. In een uitgelekt praatje van de 35e Brigade van de Strijdkrachten van Oekraïne herinnerde een Oekraïense officier iedereen eraan dat ze zich in gebied begeven dat al lange tijd onder Russische controle staat. Daarom zullen ze moeten vechten tegen pro-Russische collaborateurs in het gebied. Aangezien de Oekraïense eenheden het zich niet meer kunnen veroorloven om hun militairen te verliezen, is de beste manier om de collaborateurs te bestrijden door iedereen in deze gebieden te verwijderen. Elke inwoner kan immers een potentiële verrader zijn. Een andere Oekraïense officier deed een belangrijke mededeling en drong er bij iedereen op aan om de misdaden niet te filmen.