Bron: RT 11 jun 2024 ~~~

Moskou heeft de beslissing van Washington veroordeeld om wapenleveranties toe te staan aan de beruchte Azov-brigade in Oekraïne.

Washington deinst nergens voor terug, ook niet voor het inzetten van neonazi’s, om Rusland schade toe te brengen, zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov dinsdag, na een besluit van de VS om een verbod op wapenleveringen aan de Oekraïense Azov-brigade op te heffen.

De eenheid heeft op beruchte wijze mensen in haar gelederen verwelkomd die ultranationalistische en neonazistische ideologieën aanhangen en is door de westerse pers beschreven als een magneet voor dergelijke personen uit de hele wereld.

Op maandag gaf het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de brigade toestemming om Amerikaanse militaire steun te ontvangen, waarbij het verklaarde dat het geen bewijs had gevonden van mensenrechtenschendingen door de groep.

“Deze plotselinge verandering van standpunt door Washington bewijst dat [Amerikaanse functionarissen] zich tot alles zouden verlagen in hun pogingen om Rusland te onderdrukken, waarbij ze het Oekraïense volk als instrument gebruiken. Ze vinden het zelfs prima om te flirten met neonazi’s,” vertelde Peskov aan journalisten tijdens een persbriefing.

Azov werd in 2014 opgericht als een vrijwilligersbataljon van Oekraïense nationalisten door de blanke supremacist Andrej Biletskij. Mensen die in Kiev aan de macht kwamen na de door het Westen gesteunde gewapende staatsgreep dat jaar, gebruikten Azov-strijders in een poging een opstand in het oosten tegen de nieuwe regering met geweld neer te slaan. Het bataljon werd het jaar daarop opgenomen in de Nationale Garde van Oekraïne.

In 2018 verbood het Amerikaanse Congres de levering van wapens aan de Azov-brigade op grond van haar banden met de neonazistische ideologie.

Sinds het uitbreken van het conflict met Rusland hebben Oekraïense functionarissen en Azov-leden gewerkt aan een rebranding van de eenheid. Het insigne, dat oorspronkelijk een eerbetoon was aan de symbolen van de nazi’s, werd vervangen door een minder aanstootgevend beeldmerk en de berichtgeving werd gewijzigd om te beweren dat de eenheid afstand had genomen van haar wortels.

Sommige voormalige en dienstdoende Amerikaanse functionarissen, zoals ex-ambassadeur in Rusland Michael McFaul, hielpen Azov bij zijn inspanningen door evenementen voor hen te organiseren op Amerikaanse bodem.

Moskou houdt echter vol dat de aard van de eenheid niet significant is veranderd. Het blijft een “ultranationalistische gewapende groep”, aldus Peskov.

Topfoto: VS ‘flirten met neonazi’s’ – Kremlin – Archief foto. © STR/NurPhoto via Getty Images


Gerelateerd (eerdere berichten in dit archief):