Bron: Sonja Van den Ende 
devend.online 6 jun 2023 ~~~

Op 6 juni 2023, om 2 uur ‘s nachts, werd de Kakhovskaya waterkrachtcentrale bij Kherson aangevallen, waarbij belangrijke afsluiters werden vernield. Het water wordt nu ongecontroleerd stroomafwaarts geloosd, wat een bedreiging vormt voor nederzettingen stroomafwaarts, met name het door Rusland gecontroleerde Novaja Kachovka.

De door Rusland aangestelde burgemeester van Novaja Kachovka, Vladimir Leontyev, bevestigde vroeg in de ochtend dat “rond 2 uur ‘s nachts talrijke aanvallen werden uitgevoerd op de energiecentrale van Kachovka, waarbij de afsluiters werden vernield”. Als gevolg daarvan begon het water van de Kakhovskaya hydro-elektrische stuwdam ongecontroleerd stroomafwaarts te stromen”.

“Oekraïne wil Kherson, een stad in het zuiden van het land, heroveren op Russische troepen. “Er komt geen Volksrepubliek Kherson,” zei presidentieel adviseur Mykhailo Podolyak. Volgens hem zal het gebied volledig worden bevrijd en zullen er veel Russische soldaten worden gedood.” Zei hij in mei 2022.

Kherson is een stad in het zuiden van Oekraïne. Het is het administratieve centrum van de oblast Kherson en een economisch centrum. Kherson is een belangrijke haven aan de Zwarte Zee en de Dnjepr en de thuisbasis van een grote scheepsbouwindustrie. Daarnaast is het het centrum van de graan- en tarweproductie. Het werd eind maart in bescherming genomen door de Russische troepen. Het Russische leger hoefde het niet echt te bevrijden, de meerderheid van de bevolking is Russisch en het is volgens velen altijd een Russisch georiënteerde stad geweest. Het had bescherming nodig tegen het Oekraïense regime, dat radicale neonazi’s in zijn legereenheden heeft.

In mei 2022, vorig jaar was ik in Kherson bij de Speciale Militaire Operatie. Toen werd er al gedreigd van Oekraïense zijde om de dam op te blazen. Ik weet zeker dat de Oekraïense strijdkrachten en/of hun terroristische bataljon deze terreurdaad hebben gepleegd, waarom zou Rusland deze dam opblazen?

De Waterkrachtcentrale is direct verbonden met de Krim en voorziet de Krim van water. Water naar de Krim was afgesloten sinds 2014, het begin van de staatsgreep en burgeroorlog in Oekraïne.

Oekraïne sloot het kanaal af in 2014 kort nadat de overgrote meerderheid van de inwoners JA stemde voor integratie met Rusland.Het volksreferendum, wat het Westen gewoon de Russische annexatie van de Krim blijft noemen.Een democratisch verlopen referendum telt niet voor het Westen. Het noordelijke Krimkanaal is een kanaal voor irrigatie en besproeiing van de oblast Kherson (regio) in het zuiden van Oekraïne en het Krimschiereiland. Foto: Mirjam©Foto

De mainstream media stond er vol van toen het Russische leger de Khakova dam en fabriek heroverde, zonder verificatie natuurlijk, maar dat is niets nieuws onder de zon: Die “boze” Russen gaan de Kakhovka waterkrachtcentrale in Kherson opblazen, daar zijn ze zeker van, het zit vol met explosieven. Dat is hun “kwade” plan en daarmee zullen ze later de hele regio onder water zetten en de overgebleven “Russisch” sprekende bevolking (die nog niet geëvacueerd is) verdrinken! Dat waren de krantenkoppen in de zogenaamde media in het Westen in 2022!

Er is een Russisch complot om de hydro-elektrische dam te vernietigen. Het zou zoiets zijn als het laten vallen van “een atoombom”: een bittere waarschuwing nadat Zelensky beweerde dat Poetins troepen de krachtcentrale hebben volgestouwd met mijnen en een nucleaire ramp zouden kunnen veroorzaken! Krantenkoppen in 2022.

De waterkrachtcentrale Kakhovka in Kherson is in mei 2022 beveiligd. Het is de belangrijkste waterkrachtcentrale in de regio, niet alleen voor Kherson maar ook voor de watervoorziening van de Krim. Onmiddellijk in 2014 heeft het Oekraïense regime deze centrale afgesloten van de Krim (ze geven zoveel om hun bevolking, ze weten heel goed dat er veel etnische Russen op de Krim wonen). Dus waarom zou Rusland hem nu opblazen?

Oekraïens terrorisme

Vandaag is het dus gebeurd, de hele westerse media wijst met de vinger naar Rusland, maar zoals ik hierboven al heb uitgelegd, heeft Rusland geen baat bij het opblazen van de waterkrachtcentrale en de stuwdam. De enigen die er baat bij hebben zijn het Oekraïense regime en de NAVO, het Westen dat, zoals nu duidelijk is, een oorlog tegen Rusland is begonnen.

Europese/NAVO-wapens worden nu gebruikt om Rusland zelf aan te vallen in Belgorod, de NAVO is in oorlog met Rusland, daar is geen twijfel over mogelijk!

Het opblazen van de dam is een criminele daad van het Oekraïense regime tegen de bevolking, of ze zichzelf nu etnische Russen of Oekraïners noemen, het zijn mensenlevens die hun toekomst zien verdampen en de overstromingen zullen veel slachtoffers maken.

Landbouwvelden in het gebied zullen onder water komen te staan, waardoor de oogst zal mislukken. Het koelwater van de nabijgelegen kerncentrale van Zaporizhzhia kan in de dam wegstromen. De gevolgen van een ongeluk met deze kerncentrale zie ik absoluut niet zitten, waardoor niet alleen Oekraïne een gevarenzone wordt, maar ook de rest van Europa, zoals we jaren geleden zagen met Tsjernobyl.

Het Russische leger heeft volgens de Oekraïense veiligheidsdienst in april 2022 en westerse media al explosieven op de dam geplaatst. Het opblazen zou de Oekraïense opmars in de regio moeten breken, beweerden experts in alle Westerse media. “Door dit te doen, hindert men de Oekraïense troepen op de Westelijke Jordaanoever. De verbrede Dnepr wordt dan ook een zeer gemakkelijk verdedigbare grens.”

In mei 2022 en er was geen mijn of explosief te zien op de dam! Anders zouden we daar niet op de dam mogen lopen!

Voor mij persoonlijk is er geen twijfel dat het een terroristische daad is van Oekraïne met hulp van hun Westerse meesters, geen militaire, want er zijn te veel burgers bij betrokken, maar dat is iets wat Oekraïne al jaren doet, burgers vermoorden en dan Rusland de schuld geven. Wanneer wordt het Westen eindelijk wakker, de goede mensen en politieke leiders in het Westen, Oekraïne is de dader niet Rusland. Maar het Westen geeft niets om de waarheid, ze profiteren van de oorlog, ze hebben een “rookgordijn” nodig voor hun slechte economie en hun overgang naar een totalitair regime!

Voor mij persoonlijk is het zeker dat de EU/VS/NAVO in oorlog zijn met Rusland, VS, UK, Belgische en Franse wapens vallen nu Rusland zelf aan in Belgorod en dat is een oorlogsdaad van het Westen. Officieel zullen ze de oorlog niet verklaren zoals in de tweede wereldoorlog, maar het moet duidelijk zijn dat er ook sprake is van oorlog die verder zal escaleren, zodat bijna de hele wereld erbij betrokken zal zijn, m.a.w. de derde wereldoorlog is nu echt begonnen met deze laatste terroristische daad van het Westen door hun cliëntstaat Oekraïne!

Topfoto: Bezoek aan de Kakhovskaya dam en waterkrachtcentrale, mei 2022, Russische soldaten beschermen de centrale, foto: Mirjam©Foto.

Sonja van den Ende is een onafhankelijke journaliste uit Nederland die onder andere heeft geschreven over Syrië, het Midden-Oosten en Rusland. Ze schrijft voor verschillende nieuwszenders en volgde naast een opleiding in journalistiek en Engels (BA) een studie in Global Media, War and Technology! Ze is gevestigd in Moskou, Rusland


Gerelateerd (berichten in dit archief):