Bon: RT.com 14 juli 2024
(tip, probeer swentr.site) ~~~

Europa moet goede relaties met Moskou onderhouden als het zijn status als een van de centra van de mondiale ontwikkeling wil behouden, stelde de Russische president Vladimir Poetin vrijdag tijdens een ontmoeting met de beste diplomaten van het land.

Poetin benadrukte dat Rusland bereid is samen te werken met Europa en benadrukte dat Moskou geen kwade bedoelingen heeft, waarbij hij erop wees dat alle recente uitspraken van westerse functionarissen over een vermeende Russische aanval ‘onzin’ zijn.

De president benadrukte dat de grootste ‘dreiging’ voor Europa vandaag de dag niet van Rusland komt, maar van Europa’s eigen steeds kritischer wordende afhankelijkheid van de VS op ‘militair, politiek, technologisch, ideologisch en informatief vlak’.

Europa wordt steeds meer naar de marges van de mondiale economische ontwikkeling geduwd en wordt ondergedompeld in de chaos van migratie en andere urgente problemen”, zei Poetin, eraan toevoegend dat Europese staatsburgers ook worden beroofd van internationale subjectiviteit en culturele identiteit.

Poetin merkte ook op dat vandaag de dag veel Europese politieke leiders en vertegenwoordigers van de Europese bureaucratie meer bang lijken te zijn om uit de gratie te raken bij Washington dan om het vertrouwen van hun eigen volk te verliezen.
Dit feit is ook duidelijk geworden na de resultaten van de laatste parlementsverkiezingen in de EU, aldus president Poetin.

Ondertussen “buit” de VS de Europese leiders gewoon uit door hen te dwingen Amerikaans vloeibaar aardgas te kopen, dat bijna “drie tot vier keer zo duur is als gas in de VS” en door hen onder druk te zetten om de militaire hulp aan Oekraïne op te voeren, waarbij ze zelfs dreigen met sancties tegen degenen die zich hier niet aan houden, zei Poetin.

De Russische president wees er ook op dat Europa wordt misleid om geld en middelen te verspillen aan het uitbreiden van de productie van artilleriegranaten, waarbij hij suggereerde dat dergelijke munitie volledig nutteloos zal zijn nadat het conflict tussen Moskou en Kiev is beëindigd en niets zal bijdragen aan de militaire veiligheid van Europa. De VS daarentegen blijft investeren in militaire technologieën van morgen, die het militair-politieke potentieel van landen zullen bepalen, merkte Poetin op.

Hij benadrukte dat het simpele idee dat de toekomst van Europa ligt in vriendschappelijke betrekkingen met Rusland in het verleden goed werd begrepen door politici van een “echt pan-Europese en mondiale schaal,” zoals de Franse Charles de Gaulle en de Duitse Helmut Kohl, die Poetin beschreef als “patriotten van hun landen” en “mensen die dachten in historische categorieën” in tegenstelling tot de “figuranten” van vandaag die alleen de wil van iemand anders kunnen volgen.

Niettemin sprak Poetin de hoop uit dat de erfenis van de wijze leiders uit het verleden uiteindelijk weer omarmd zou worden door een nieuwe generatie Europese politici.

Topfoto: Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen spreekt met de Amerikaanse president Joe Biden. © Leon Neal / Getty Images


Gerelateerd (eerdere berichten in dit archief):