Bron: Benjamin Norton 
multipolarista 17 augustus 2022 ~~~

Biden’s topadviseur voor Latijns-Amerika Juan González zei dreigend over de nieuwe linkse president van Colombia: “40 jaar geleden zouden de Verenigde Staten al het mogelijke hebben gedaan om de verkiezing van Gustavo Petro te voorkomen” en “zijn regering te saboteren”.

De topadviseur voor Latijns-Amerika van de Amerikaanse president Joe Biden, Juan Sebastián González, zei dreigend over de nieuwe linkse president van Colombia: “40 jaar geleden zouden de Verenigde Staten er alles aan gedaan hebben om de verkiezing van Gustavo Petro te voorkomen, en eenmaal aan de macht zouden ze bijna alles gedaan hebben om zijn regering te saboteren.”

González is de directeur voor het westelijk halfrond van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad (NSC). Daarvoor werkte hij op het ministerie van Buitenlandse Zaken en de NSC in de regering Barack Obama.

González maakte deze opruiende opmerkingen in het Spaans in een interview met de Colombiaanse media.

González erkende indirect de lange geschiedenis van Amerikaanse inmenging in Latijns-Amerikaanse soevereine binnenlandse aangelegenheden en voegde eraan toe: “Dat is het beleid van de Koude Oorlog, dat tot op zekere hoogte vandaag voor sommigen een rechtvaardiging is van revisionistische perspectieven die het beleid van de Verenigde Staten karakteriseren in de context van een lokale manifestatie van een imperium.”

Petro is de allereerste linkse president van Colombia. Hij is een voormalig revolutionair van de socialistische gewapende beweging M-19, die een vredesverdrag tekende en demilitariseerde. Petro vestigde zich daarna als wetgever en werd burgemeester van de hoofdstad Bogotá.

Hoewel hij een centrum-linkse campagne voerde waarin hij de socialistische regeringen in Venezuela en Nicaragua scherp veroordeelde, heeft Petro zijn kritiek sinds zijn aantreden getemperd.

Bij de eerste stemming van Petro’s regering in de door de VS gedomineerde Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) op 12 augustus weigerde Colombia zich aan te sluiten bij de politiek gemotiveerde veroordeling van Nicaragua’s linkse Sandinistische regering. Colombia was niet aanwezig bij de stemming, evenmin als de regeringen van Mexico, Bolivia, Honduras en El Salvador, die zich van stemming onthielden.

Petro heeft ook snel werk gemaakt van de normalisering van de betrekkingen tussen Colombia en zijn buurland Venezuela.

Slechts enkele dagen na zijn verkiezingsoverwinning in juni voerde de toenmalige verkozen president Petro een telefoongesprek met de Venezolaanse president Nicolás Maduro, waarbij plannen werden besproken om de grens te heropenen en vrede te stichten.

De voorzitter van de Nationale Assemblee van Venezuela, Jorge Rodríguez, kondigde op 16 augustus aan dat het parlement samenwerkt met de Senaat van Colombia om de formele commerciële en diplomatieke betrekkingen te herstellen.

Petro werd op 7 augustus ingehuldigd. De ceremonie stond bol van belangrijke politieke symboliek. Petro wenste dat het zwaard van de antikolonialistische leider Simón Bolivar aanwezig zou zijn.

Bij de inhuldiging kreeg Petro ook de presidentiële sjerp overhandigd door María José Pizarro, een wethoudster van Petro’s linkse partij Pacto Histórico en de dochter van Carlos Pizarro.

Carlos Pizarro was de leider van de revolutionaire socialistische 19e April Beweging (M-19) waar Petro in zijn jeugd bij betrokken was geweest.

De M-19 demilitariseerde in 1990 na het tekenen van een vredesakkoord met de Colombiaanse regering. Na het neerleggen van de wapens werd M-19 een legale politieke partij, en Carlos Pizarro was de presidentskandidaat.

Maar enkele weken na de ondertekening van het vredesakkoord vermoordde de Colombiaanse staat Carlos Pizarro, in een operatie georganiseerd door het gevreesde Departamento Administrativo de Seguridad (DAS), een beruchte inlichtingendienst die fungeerde als een soort geheime politie.