Bron: kawsachunnews 16 mei, 2022 ~~~

Met nog twee weken te gaan tot de verkiezingen, doet Colombia’s leidende presidentiële partij een internationale oproep nadat ze doodsbedreigingen ontving tijdens de campagne.

De Pacto Historico-lijst heeft een brief geschreven aan de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten (IACHR) waarin het om garanties vraagt, nadat het doodsbedreigingen en intimidaties heeft ontvangen die door Colombiaanse ambtenaren zijn afgewezen.

Op 2 mei heeft Gustavo Petro geplande bezoeken aan de koffieregio om veiligheidsredenen opgeschort, naar aanleiding van informatie die hij had ontvangen over een mogelijke moordaanslag door de criminele organisatie “La Cordillera”. In de brief staat ook dat de door hem gekozen vice-presidentskandidaat begin april drie doodsbedreigingen heeft ontvangen.

Uit opiniepeilingen blijkt dat Gustavo Petro en zijn running mate Francia Márquez een grote voorsprong hebben op de rechtse Federico Futiérrez, die op de tweede plaats staat, en nog maar enkele punten verwijderd zijn van de 50% die nodig is om in de eerste ronde op 29 mei tot winnaar te worden uitgeroepen. Een eventuele tweede ronde zou ook in het voordeel van Petro zijn.

Presidentscampagne in een narcostaat

Presidentskandidaat Gustavo Petro houdt een campagnebijeenkomst in Cúcuta. 5 mei 2022.

Foto’s van Petro’s recente campagne-evenementen hebben de nodige aandacht getrokken. Met groot risico ging Petro door met zijn toespraak in Cúcuta. Hij droeg een kogelvrij vest en werd op het podium omringd door een robuust veiligheidsteam met grote kogelvrije schilden. Andere geplande evenementen werden geannuleerd.

De econoom en senator heeft ook Twitter en campagne-evenementen gebruikt om het kopen van stemmen ten gunste van zijn tegenstanders aan de kaak te stellen. Driekwart van de door CELAG ondervraagden is van mening dat er op 29 mei mogelijk sprake is van verkiezingsfraude.

Ondanks de talrijke onregelmatigheden is de internationale bezorgdheid over het verkiezingsproces minimaal gebleven. Colombia kwam pas deze week in het nieuws nadat een Paraguayaanse officier van justitie werd vermoord terwijl hij op huwelijksreis was ten zuiden van Cartagena.

Buitenlandse inmenging

Op vrijdag beschuldigde vice-presidentskandidaat Márquez de Verenigde Staten van inmenging in de verkiezingen.

Márquez zei dat een verklaring van de Amerikaanse ambassadeur in Colombia informatie bevat over mogelijke financiering van en inmenging in de verkiezingen, door de regeringen van Rusland en Venezuela.

Márquez beschouwde het als “een rechtstreekse inmenging van de regering van de Verenigde Staten, via ambassadeur Phillipe Goldberg, in de verkiezingen”.

Moorden gaan door in de narco satellietstaat

Organisaties blijven de moorden op sociale leiders in het hele land aanklagen en de weigering van Ivan Duque om de Vredesakkoorden uit te voeren.

Colombiaanse mensenrechtenactivisten en slachtoffers blijven gerechtigheid eisen voor misdaden en brute repressie tijdens massaprotesten in 2021 en bij andere gelegenheden.

Volgens Indepaz waren er op 13 april 39 bloedbaden geregistreerd sinds het begin van het jaar. Terwijl de regering Duque en de door de oligarchie gecontroleerde media het hoge geweldsniveau toeschrijven aan linkse guerrillastrijders, lijken de mensen meer dan ooit geneigd om het geweld en de moorden toe te schrijven aan paramilitairen die banden hebben met de staat.

Uit een in april gehouden enquête bleek dat slechts 9,9% van de Colombianen positief oordeelde over Duque, terwijl 82,8% een negatief oordeel heeft over de vertrekkende president. Uit dezelfde peiling bleek dat de Colombianen willen dat de aan paramilitairen gelieerde voormalige president Alvaro Uribe, die ervan wordt beschuldigd Duque’s regering te hebben geleid, met pensioen gaat of de gevangenis ingaat.

Duque’s obsessie om Washington tevreden te stellen heeft er wel toe geleid dat Biden Colombia het predikaat “belangrijke niet-NAVO bondgenoot” heeft gegeven. In eigen land konden de afkeuringscijfers niet hoger worden. Toch pochte Duque op een recente bijeenkomst van Amerikaanse bedrijven in Colombia over een opmerking van een adviseur van Biden, die zei: “Colombia belichaamt de waarden die president Biden ziet voor Latijns-Amerika.”

De betrekkingen met Venezuela normaliseren

Gustavo Petro, een voormalige M-19 guerrilla, blijft proberen zich bij elke gelegenheid te onderscheiden van de Venezolaanse regering en vindt zelfs de tijd om, te midden van Colombia’s mensenrechtencrisis, snerende opmerkingen over Venezuela te maken.

Op het evenement van 5 mei in Cúcuta vergeleek de “progressieve” kandidaat, die op het podium achter een fort van beveiliging stond om zijn eigen dood te voorkomen, president Nicolás Maduro met Duque: “Het lot van Colombia en dat van Venezuela volgen dezelfde paden. Ze lijken zelfs op elkaar qua heersers. Niets lijkt meer op Maduro dan Duque in Colombia.””

Op datzelfde podium zei de kandidaat dat hij, als hij wordt verkozen, de diplomatieke betrekkingen met Caracas zou hervatten om oplossingen te zoeken voor gedeelde problemen zoals migratie en smokkel. De banden zijn sinds februari 2019 verbroken.

Ondanks zijn herhaalde anti-socialistische uitlatingen heeft Petro zich ongetwijfeld verzekerd van de steun van de Colombiaanse linkerzijde, breed gedefinieerd, met inbegrip van sociale bewegingen en inheemse organisaties, evenals andere politieke sectoren.

De kandidaat zegt dat hij de vredesakkoorden van 2016 zal uitvoeren, de dialoog met alle gewapende actoren zal openen, zal werken aan de democratisering van het land, het recht op voedsel zal garanderen en honger en ondervoeding zal bestrijden. Het belangrijkste is dat Petro veranderingen zal aanbrengen in het economisch model van Colombia, wat tot onrust leidt bij de oligarchie en het buitenlands kapitaal van het land.