Bron: Vilma Guzmán 
america21 18 mei 2022 ~~~

Bogotá. Vice-presidentskandidaat Francia Márquez heeft de VS beschuldigd van inmenging in de presidentsverkiezingen in Colombia. Márquez is samen met Gustavo Petro kandidaat voor de linkse alliantie Pacto Histórico bij de verkiezingen op 29 mei.

“Volgens een verklaring van de Amerikaanse ambassadeur van president Biden hebben ze informatie over mogelijke financiering en inmenging van de regeringen van Rusland en Venezuela in de Colombiaanse verkiezingen. Hoewel ambassadeur Philip Goldberg het Pacto Histórico of Gustavo Petro niet rechtstreeks noemde, “is het duidelijk dat hij verwijst naar onze kandidatuur en onze politieke campagne,” zei Márquez, waarschuwend dat het een gebruikelijke praktijk van de VS is. Dit kwam neer op een rechtstreekse inmenging van de regering van de VS in de verkiezingen in Colombia, zei zij.

De Amerikaanse ambassadeur had herhaaldelijk gezegd dat de Amerikaanse regering “bezorgd was over de kwestie van mogelijke inmenging van andere landen in de verkiezingen”. De VS werkten samen met de Colombiaanse regering en alle betrokken autoriteiten “om deze inmenging in de verkiezingscampagne te voorkomen”. Er is “een reëel risico van mogelijke inmenging in de verkiezingen door Russen, Venezolanen of Cubanen”, benadrukte hij.

In een interview op 12 mei met de krant El Heraldo had Goldberg zijn “waarschuwing” herhaald.

De vice-president en minister van Buitenlandse Zaken van Colombia, Marta Lucía Ramírez, bevestigde zijn beweringen en verklaarde dat “sociale netwerken een beslissende factor zijn geworden in dit soort inmenging”.

“We weten dat Colombia een feest is voor degenen die de voorkeur geven aan dictaturen, die de economie het liefst vernietigen, omdat de vernietiging van de economie de burgers volledig afhankelijk maakt van aalmoezen, van hulp,” zei zij.

Als er een poging is om “politieke campagnes te financieren die gericht zijn op vernietiging en haat, dan pakt de geheime dienst dat aan”. Colombia en de VS werken samen op het gebied van inlichtingen en cyberveiligheid, aldus Ramírez.

Topfoto:: Ambassadeur Goldberg spreekt op 12 mei in de Amerikaans-Colombiaanse Kamer van Koophandel | Bron: @USEmbassyBogota