Bron: Hans Weber 
amerika21 20 juli 2021 ~~~

En golf van huiszoekingen en arrestaties in aanloop naar protestdag. Een lastercampagne van de regering en de politie. Driedaagse Nationale Volksvergadering in Cali

Bogotá/Cali. Alle protestcollectieven in het land hebben voor vandaag massale demonstraties tegen de regering van Iván Duque aangekondigd. “Eerste linies” (Primeras Líneas, PL’s) uit verschillende steden zijn naar Bogotá getrokken om de mobilisaties daar te begeleiden. De PL’s hebben tot taak demonstranten te beschermen tegen politiegeweld. Grote protesten worden ook verwacht in Cali, waar een nationale vergadering van ongeveer 2.000 sociale activisten uit het hele land tot vandaag bijeen is geweest.

Ter gelegenheid van de 211e Onafhankelijkheidsdag van Colombia gaat de golf van protesten die op 28 april begon, dus door. Ook het Nationaal Stakingscomité (CNP), dat hoofdzakelijk de vakbonden vertegenwoordigt, riep vandaag op tot een “grote vreedzame mobilisatie”. Doel is de regering op te roepen “een antwoord te geven op de ernstige humanitaire, sociale, economische en politieke crisis” in het land. De CNP is ook van plan tien wetsvoorstellen met oplossingen voor deze crisis bij het Congres in te dienen. Vandaag wordt de wetgevende macht hervat na het zomerreces.

Hoe de ordehandhavers dit keer met de protesten zullen omgaan, valt nog te bezien. De afgelopen dagen heeft de regering via de reguliere media een waarschuwingscampagne gevoerd dat de ELN-guerrilla’s de protesten zullen infiltreren. Dit zou zijn om “terroristische en coördinerende acties uit te voeren met mensen tegen wie wij een onderzoek instellen”, aldus de directeur van de nationale politie, generaal Jorge Luis Vargas. De politie-inlichtingendienst zou deze informatie door het hacken van computers van ELN-leiders verkregen hebben.

Nu, drie dagen geleden, heeft de politie twaalf mensen gearresteerd die zij voorstelden als leden van de First Lines. De politie zegt dat ze molotovcocktails en in één geval revolvermunitie bij hen hebben gevonden. Zij toonden echter vooral in beslag genomen helmen, veiligheidsmaskers en werkhandschoenen. Met de arrestatie zou ze mogelijke “vandalistische acties” hebben willen voorkomen.

Het arresteren van mensen voor mogelijke toekomstige misdrijven is “een juridische absurditeit”, klaagden gerenommeerde advocaten. Dit was eerder een “boodschap van terreur van de staat” tegen de demonstranten. De toekomstige presidentskandidaat Gustavo Petro verwerpt de beschuldigingen van de politie en de regering die een verband willen leggen tussen de protesten en het terrorisme: Terroristen, zei hij, waren het die de protesterende jeugd criminaliseerden.

De afgelopen weken hebben niet de intensiteit gekend van de “sociale explosie” van de eerste maand na 28 april. De verzetsbeweging is echter actief gebleven. Het bezette minder de pleinen en straten van de steden, maar heeft de voorkeur gegeven aan lokale en regionale volksvergaderingen .

De tweede Nationale Volksvergadering (ANP), waar tussen 17 en 19 juli zo’n 2000 afgevaardigden uit het hele land bijeenkwamen op het terrein van de Universiteit van El Valle in Cali, wordt gezien als een voortzetting van dit proces. Na afloop van de bijeenkomst vandaag zullen de deelnemers zich aansluiten bij de landelijke protesten. De eerste ANP vond begin juni plaats in Bogotá met ongeveer 2.000 demonstranten.

Er waren ongeveer 300 lokale volksvergaderingen, eerstelijns-, inheemse, Afro-Colombiaanse, LGBTIQ- en kleine boerengemeenschappen bij betrokken, evenals organisaties van feministen, docenten, studenten, arbeiders, kunstenaars en voetbalclubs. De aanwezigen bespraken de bijeenkomsten vier thematische blokken: Ten eerste, de lijst van eisen aan de regering; ten tweede, de mensenrechten en de internationale banden; ten derde, het actieplan voor de versterking van de politieke strijd; en ten vierde, de organisatorische versterking en coördinatie van de lokale strijd in het gehele land.

Clara Luz Roldán, gouverneur van Valle del Cauca, waar Cali onder valt, had echter enkele dagen voor het begin van de ANP bij decreet de grenzen van het departement gesloten. De reden zou zijn om het risico van besmetting met Covid-19 met het oog op de bijeenkomst te verminderen. “Ze trekken zich niets aan van de drukte in winkelcentra, maar wel van de volksbijeenkomsten,” merkte een ANP-deelnemer wrang op.

De ongeveer 70 bussen die de afgevaardigden uit alle hoeken van het land naar Cali brachten, werden verschillende malen door de politie tegengehouden, urenlang doorzocht, gefotografeerd en persoonlijke gegevens verzameld. Sommige delegaties hadden dan ook twee dagen nodig om in de Uni-Valle aan te komen.

“Elke blokkade, elke stop gaf ons nog meer kracht”, deelde een ANP-deelnemer tijdens de verwelkoming van het evenement. “Maar ze zijn niet in staat geweest om ons te stoppen en dat zullen ze nooit. Omdat er hier zich een waardig volk ontwikkeld.”

Topfoto: Volksvergadering van de “Unie van verzetsgroepen van Cali” URC Cali op 11 juli | URC Cali/Facebook