Bron: Markus Lenz 
amerika21 9 mei 2021 
info: UBPD ~~~

Bogotá. Het aantal vermisten is snel gestegen in de nasleep van de dagenlange protesten. De directeur van de Colombiaanse opsporingseenheid voor verdwenen personen (UBPD), Luz Marina Monzón, spreekt van meer dan 400 sinds 28 april als vermist opgegeven personen in verband met de protesten. Het Bureau van de Nationale Ombudsman van zijn kant heeft een stijging gemeld van 145 tot 359 verdwijningen tussen 6 en 7 mei alleen al.

De demonstranten zien de verdwijningen als een aanvulling op de schermutselingstactieken van de politie: “Ze willen ons uithoudingsvermogen breken door chaos te creëren. Ze komen in kleine groepjes en vallen ons aan. Vanaf hun motoren, schieten ze op ons. De razzia’s worden ook uitgevoerd door civiele eenheden, die demonstranten de hele weg naar huis achtervolgen en hen voor hun huizen opvangen. Ze worden dan in burgerauto’s gepropt en vanaf dan is elk spoor verloren.” Dit is wat een “First Line”-betoger aan amerika21 vertelde vanuit de wijk Puerto Resistencia in Cali, die getroffen is door massaal politiegeweld. De “First Line” is een zelfverdedigingscollectief dat deelnemers aan protesten beschermt tegen aanvallen van de politie.

Steeds meer demonstranten in het hele land maken melding van de inzet van gewapende burgers om op demonstranten te schieten. Donderdag werden in de barrio El Ancla van Cali twee pick-uptrucks geïdentificeerd die gewapende eenheden, vermomd als burgers, vervoerden in de buurt van een wegversperring. Bewoners meldden dat de gewapende burgertroepen op het punt stonden het vuur te openen op demonstranten toen zij daarvan weerhouden werden door een militaire patrouille die was opgeroepen. In de pick-uptrucks werd bewijs gevonden dat de gewapende personen als politieagenten identificeerde . Deze connectie is sindsdien bevestigd door de politie van Cali.

Het is tenslotte een burgeroorlog-achtige situatie, zegt de 71-jarige Guillermo Tenorio, mede-oprichter van de Regionale Inheemse Raad van Cauca (CRIC). Hij is zeer verontrust over de voortdurende massale militarisering van de openbare ruimte.

Met buitensporig geweld en het gebruik van vuurwapens proberen de politie en het leger de demonstranten terug te dringen. Maar voor velen staat één ding vast: zij willen hun aanwezigheid op straat blijven tonen. Elke dag gaan de stakers in het hele land de straat op. De bereidheid om te praten met het door de regering aangekondigde nationale stakingscomité is voor veel demonstranten niet meer voldoende. Het gaat al een hele tijd om meer. “We willen de regering Duque omverwerpen,” vertelt een demonstrant uit Bogotá aan amerika21.

Intussen zijn er militairen die hun wapens niet tegen de demonstranten willen richten. Zo circuleerde vrijdag op de sociale media een videoclip van soldaten in het departement Cauca die hun sympathie betuigden voor de protesten. Voor hen scandeerden demonstranten: “Het volk geeft niet op, verdomme” (el pueblo no se rinde carajo). Een van de soldaten zei: “Aan het volk onze volledige steun.” Een ander zei: “Tegen het Colombiaanse volk richt ik de geweren niet”, en voegde eraan toe: “Het volk komt boven de regering.”

Topfoto: Protest in Bogotá tegen de moorden door de politie | Colombia Informa/Twitter