Bron: telesur 5 mei 2021 ~~~

Het Instituut voor Studies voor Ontwikkeling en Vrede beweert dat er 31 moorden zijn gepleegd tijdens de protesten.

Colombianen blijven de straat op gaan om het aftreden van president Ivan Duque te eisen, ondanks extreme uitingen van politiegeweld.

De betogingen begonnen halverwege de ochtend in Bogota, Barranquilla, Bucaramanga en Cali met gezang, muziek en witte vlaggen. De belangrijkste lanen van het land waren ook gevuld met caravans met Colombiaanse vlaggen.

In de hoofdstad gingen demonstranten de straat op met borden waarop te lezen was: “Geen belastingen meer”, “Gezondheid en onderwijs” en “Ze laten ons verhongeren”. Ondertussen marcheerden duizenden door Barranquilla met shirts van het nationale voetbalteam aan.

Deze nieuwe demonstraties komen te midden van een toename van het politiegeweld in de hoofdstad Bogota, waar de autoriteiten hebben bevestigd dat 72 burgers en 19 politieagenten dinsdagnacht gewond zijn geraakt.

Voor de achtste achtereenvolgende dag blijft het Colombiaanse volk het einde eisen van Duque’s neoliberale regering, de ontmanteling van de mobiele anti-oproerpolitie (ESMAD) en een snellere inentingscampagne.

Op woensdag stemde Duque ermee in om naar de demonstranten te luisteren en lanceerde hij een nationaal dialoogschema.

“De president is in paniek vanwege de gevolgen van de stommiteiten die hij heeft begaan, de tragische resultaten van het politiegeweld en de vernielingen die zijn aangericht door de wetteloosheid die hij inspireerde,” zei journalist Gustavo Castro.

“Zelfs zijn ontslag kan Colombia niet compenseren voor de schade, tranen en bloed veroorzaakt door Duque’s leugens en waanzinnige vermetelheid, die hem deden geloven dat hij een keizer was,” voegde hij eraan toe.

Het Bureau van de Ombudsman verklaarde dat het politiegeweld sinds 28 april minstens 19 doden heeft veroorzaakt in het land. Het Ministerie van Defensie telt ook meer dan 800 gewonden en honderden vernielde inrichtingen.

Het Instituut voor Studies voor Ontwikkeling en Vrede (INDEPAZ) beweert echter dat er 31 moorden zijn gepleegd tijdens de protesten.

Topfoto: Politieagenten onderdrukken demonstranten in Bogota, Colombia, 4 mei 2021. | Foto: Twitter/ @UNHumanRights