Bron: telesurenglish 14 mei 2021 ~~~

Mensenrechtenverdedigers verwierpen pogingen om demonstranten te stigmatiseren en veroordeelden de lastercampagnes tegen inheemse volkeren.

Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties (VN) hebben vrijdag het politiegeweld veroordeeld dat in Colombia heeft plaatsgevonden.

“Wij verwerpen het buitensporige en illegale gebruik van geweld door de politie en leden van de mobiele anti-oproer eenheid (ESMAD) tegen vreedzame demonstranten, mensenrechtenactivisten en journalisten,” aldus een gezamenlijke verklaring ondertekend door onder meer de VN-rapporteurs voor vrijheid van vereniging (Clement Voule), vrijheid van meningsuiting (Irene Khan), leden van de Werkgroep gedwongen verdwijningen en de speciale rapporteur voor vrijheid van meningsuiting van de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten (IACHR).

Zij drongen er bij president Ivan Duque op aan een onderzoek in te stellen naar 26 sterfgevallen, 1.876 gevallen van bruut politieoptreden, 168 verdwijningen, 963 willekeurige opsluitingen en 12 gevallen van seksueel geweld die zich tijdens de protesten hebben voorgedaan.

Volgens VN-deskundigen werd het politiegeweld bevorderd door de militarisering en de hoge inzet van ESMAD-agenten in de straten van het land.

“Wij verwerpen elke poging om de demonstranten te stigmatiseren en wij veroordelen de lastercampagnes tegen de Colombiaanse inheemse volken, die werden beschuldigd van het gebruik van wapens tijdens de vreedzame protesten.”

Drie dagen geleden beloofde Duque een onderzoek in te stellen naar de aanklachten tegen de ESMAD, hoewel hij niet toegaf dat er sprake was van politiegeweld in zijn land. Hij blijft volhouden om de mensen die al 15 dagen achter elkaar protesteren tegen zijn mandaat “vandalen” te noemen, en zo het geweld te rechtvaardigen.

“We hebben niets te verliezen, behalve ons leven. We zullen de straat opgaan tot Duque aftreedt,” verzekerde burger Alejandro Rodriguez, die eraan toevoegde dat de mensen protesteren voor betere economische omstandigheden en voor hun recht om in vrede te leven.

Topfoto: Op het bord staat: “De regering steelt, de pers liegt, de politie doodt,” Pereira, Colombia, mei 2021. | Foto: EFE