Bron: telesur 5 mei 2021 ~~~

Burgers uit negen Latijns-Amerikaanse landen zullen op 7 mei de straat op gaan om een einde te eisen aan de mensenrechtenschendingen in Colombia.

Progressieve maatschappelijke organisaties hebben woensdag opgeroepen tot wereldwijde protesten om het politiegeweld af te keuren tegen Colombianen die al acht dagen op rij demonstreren tegen president Ivan Duque.

Het Global Network Against Police Violence riep sociale organisaties uit Chili, Ecuador, Spanje, de Dominicaanse Republiek, Mexico, Brazilië, Argentinië, Venezuela en Puerto Rico op om op 7 mei de straat op te gaan om te eisen dat er een einde komt aan de mensenrechtenschendingen in Colombia.

“De Colombianen hebben het recht om te protesteren om de democratie te verdedigen, zoals vastgelegd door het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens (IACHR),” verklaarde de organisatie.

Op woensdag marcheerden mensenrechtenactivisten naar de Colombiaanse ambassade in Quito (Ecuador) om het aftreden van Duque te eisen en verzoeken af te wijzen van voormalig president Alvaro Uribe om het land te militariseren.


De meme luidt: “Tientallen Colombiaanse inwoners van Quito en mensenrechtenactivisten gingen de straat op ter ondersteuning van de afgeslachte betogingen in Colombia.”

Leden van de Arbeiderscentrale van Autonoom Argentinië (CTAA) marcheerden ook naar het Colombiaanse consulaat in Buenos Aires om het politiegeweld te veroordelen en hun steun te betuigen aan de Colombianen die vechten voor een waardig leven.

Het Jubilee South/Americas Network riep ook op tot een “Continentale Dag voor Democratie en tegen Neoliberalisme” voor deze vrijdag.

“Het geeft me een sprankje hoop om de internationale steun te zien voor de sociale noodsituatie in Colombia. Duque kan de realiteit van het land niet langer verbergen,” twitterde de Colombiaanse filosoof Jhon Acuña.


Ook in Nederland zullen as vrijdag 7 mei protestmarsen zijn:
– In den Haag 16 uur vanaf … naar de Colombiaanse ambassade,
– In Amsterdam 17 uur vanaf de Dam nar het Colombiaanse consulaat
Voor meer informatie: zie agenda

Topfoto: Ecuadoriaanse burgers protesteren tegen de Colombiaanse regering in Quito, 5 mei 2021. | Foto: INREDH