Bron: telesur 8 mei 2021 ~~~

Voor de Colombiaanse president zijn 37 doden, 359 vermisten en een aanhoudende volksopstand niet goed genoeg om een nationale dialoog te beginnen.

Deze zaterdag ging Colombia’s nationale staking met snelle vastberadenheid zijn elfde dag in, ondanks de wijdverspreide schending van de mensenrechten zoals aan het licht gebracht door internationale organen en de ombudsman van het land.

Naar het voorbeeld van zijn vriend en bondgenoot, Sebastian Piñera in Chili, rekent president Duque er in een vergelijkbare situatie op dat hij het politieke establishment bijeenbrengt in plaats van te praten met sociale leden en vakbondsvertegenwoordigers.

Deze zaterdag vonden in Bogotá demonstraties plaats in het Journalistenpark, en op het Bolivarplein in het centrum. Het is een oproep om een einde te maken aan de repressie van de politie en het geweld tegen burgers.

Deelnemers waren gekleed in het zwart als een uiting van rouw om de dood van 37 demonstranten door toedoen van politieagenten, volgens het meest recente verslag van het Bureau van de Ombudsman.

In het verslag staat ook dat 548 mensen als vermist zijn opgegeven sinds het begin van de staking op 28 april. Van hen zijn er tot nu toe 189 gelokaliseerd, terwijl er nog 359 vermist zijn. Op verontrustende video’s die op sociale netwerken zijn gepubliceerd, is te zien hoe gemotoriseerde politieagenten op het platteland lichamen in loopgraven dumpen.

In de nacht van 7 mei werden in Cali, in de provincie Valle del Cauca, drie mensen gewond gemeld door geweervuur. Magaly Pino, een mensenrechtenwaarnemer vertelde teleSUR in een live interview dat zij en een groep collega’s waren beschoten door de politie tijdens het uitvoeren van hun taken en dat zij vrijdagavond werden belegerd.

Colombiaanse troepen zetten een Blackhawk helikopter in boven Buga, Valle de Cauca.
De VS gaven die helikopter aan Colombia zogenaamd om “de drugshandel te bestrijden“. Ondertussen controleren drugskartels het land en wordt de helikopter gebruikt om volksprotesten de kop in te drukken. – Dan Cohen, 5 mei 2021

Ondertussen is Duque een dialoog gestart met politieke oppositiegroepen om een uitweg uit de crisis te vinden zonder toe te geven aan de eisen van het volk, naar het voorbeeld van het “Akkoord voor Vrede” dat in november 2019 in Chili werd bereikt door de meeste politieke partijen.

Tijdens de eerste bijeenkomst op vrijdag had de president een ontmoeting met de Coalitie van Hoop, waarvan de vertegenwoordigers van de regering een “echte, concrete en effectieve dialoog met het stakingscomité” eisten om hun eisen in te willigen en de rust in de straten van Colombia terug te brengen.

Zaterdag werden in verschillende landen solidariteitsdemonstraties met het Colombiaanse volk gehouden.

Topfoto: Burgers protesteren tegen politiegeweld in de straten van Colombia, 8 mei 2021. | Foto: Twitter/ @CrisisGroup