Bron: Telesur, 5 mei 2022 ~~~

Het nieuwe aantal betekent een stijging van 89 procent van het aantal bevestigde gevallen in dezelfde periode in 2021.

Donderdag meldde het programma “Wij zijn verdedigers” (PSD) dat tussen januari en maart 53 mensenrechtenactivisten in Colombia werden vermoord, in een periode waarin ook 254 aanvallen en bedreigingen tegen hen werden geregistreerd.

Het Informatiesysteem over Aanvallen op Mensenrechtenactivisten in Colombia (SIADDHH) noemde het aantal doden alarmerend omdat het een stijging van 89 procent betekent van het aantal bevestigde gevallen in het eerste kwartaal van 2021.

“Een van de departementen met het hoogste aantal moorden was Cauca, een gebied waar mensenrechtenactivisten hun werk doen te midden van vijandelijkheden die worden ontketend door gewapende groepen,” aldus de PSD.

In het eerste kwartaal van 2022 werden mensenrechtenactivisten vermoord in de departementen Cauca en Putumayo (7), Nariño (6), Arauca (5), Norte de Santander (4); Cesar en Choco (3); Antioquia, Bolivar, Caqueta, San Andres, Santander en Valle del Cauca (2); en Boyaca, Casanare, Cordoba, La Guajira, Meta en Tolima (1).

Bij het analyseren van het leiderschap dat de vermoorde personen uitoefenden, ontdekte de PSD dat het grootste aantal slachtoffers betrekking had op gemeenschapsleiders (16) en inheemse leiders (12). Wat de vermoedelijke daders van de 53 moorden betreft, blijkt uit de beschikbare gegevens dat in 40 gevallen geen daders zijn opgespoord, wat al enige tijd de heersende trend is.

De verantwoordelijkheid voor de overige 13 moordzaken wordt toegeschreven aan dissidenten van de voormalige Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN), het Colombiaanse leger, en paramilitairen.

Het “We Are Defenders”-programma heeft ook gegevens vrijgegeven over wat er in 2021 is gebeurd, het meest gewelddadige jaar in de afgelopen 12 jaar, toen 996 aanvallen op mensenrechtenactivisten werden gedocumenteerd, waarvan 139 werden gedood.

Topfoto: Op het bord staat: “No more massacres”, Colombia, 5 mei 2022. | Foto: Twitter/ @lideresSC


President van Colombia militariseert grensgebied met Venez