Bron: Daniela Jimenez 
redradiove 4 mei 2021 (SP)
orinocotribune 6  mei 2021 (EN) ~~~

Te midden van de golf van staatsgeweld tegen burgerdemonstranten na zeven dagen van demonstraties tegen het neoliberale beleid van de Colombiaanse regering, confronteerde de voormalige Colombiaanse senator Piedad Córdoba de Colombiaanse president Iván Duque en zijn vicepresident Marta Lucía Ramírez.

“Bedenk eens wat jullie vandaag zouden zeggen, Iván Duque en Marta Lucía Ramírez, als het bloedbad van gisteravond in Siloé in Venezuela was gebeurd,” schreef Córdoba op Twitter. “Vandaag is het jullie eigen volk overkomen, en jullie hebben niets gezegd!”

Piensen por un momento qué estaría diciendo hoy Iván Duque y Marta Lucía Ramírez, si la matanza de anoche en Siloé pasara en Venezuela…

Hoy pasa con su propio pueblo y NO DICEN NADA!!!! – Piedad Córdoba (@piedadcordoba) May 4, 2021

Terwijl voormalig president Álvaro Uribe via zijn Twitter-account opriep tot het gebruik van dodelijk geweld tegen de demonstranten, zwegen Duque en zijn vicepresident over het bloedbad. Dit roept vraagtekens op bij de objectiviteit van hooggeplaatste Colombiaanse politici die onder valse vooronderstellingen een “dictatuur” in Venezuela veroordeelden, terwijl in hun eigen land burgers die voor hun rechten gaan marcheren door het openbaar geweld worden aangevallen.

Waarom zwijgen zij?

Piedad Córdoba vroeg Duque en zijn vice-president waarom beiden hebben gezwegen tegenover de barbarij van de staat tegen het volk. Duque, bijvoorbeeld, heeft niet alleen beschuldigingen geuit aan het adres van Venezuela, hij heeft ook rechtstreeks gevraagd om een invasie en om “meer druk” op de Venezolaanse regering omdat deze misdaden tegen de menselijkheid zou hebben begaan. Duque is echter een rechtstreekse medeplichtige aan de steun voor de blokkade tegen Venezuela, die niet alleen de levenskwaliteit van de Venezolanen verslechtert, maar ook een grote misdaad tegen de menselijkheid is.

Hetzelfde geldt voor vice-president Marta Lucía Ramírez, die in ongenade is gevallen door haar banden met de drugshandel en die ooit heeft gezegd dat de Venezolaanse regering “barbarij” pleegt tegen haar bevolking. Zij zwijgt nu echter over de misdaden van de politie en het leger, die aan ongeveer 27 mensen het leven hebben gekost, terwijl honderden anderen gewond zijn geraakt.

Cali lijkt de stad te zijn geweest die het zwaarst getroffen is door de onderdrukking van de protesten door de veiligheidstroepen. In de hoofdstad van het departement Valle del Cauca zijn tijdens de week van demonstraties, die teruggaat tot de nationale staking van 28 april, ten minste 12 mensen gedood.

Censuur op Facebook: niet verrassend

(Red. orinocotribune)

Op sociale medianetwerken werd bekend dat het Amerikaanse bedrijf Facebook het aantal berichten dat Colombianen kunnen uploaden beperkt, met als argument dat het “onwettig gebruik” voorkomt, terwijl burgers inhoud uploaden om mensenrechtenschendingen door de troepen van de rechtse regering van Ivan Duque te documenteren.

De invloedrijke Venezolaanse Ornelys Ortiz plaatste deze aanklacht op haar Twitter-account: “Werkt Facebook samen met Uribismo om het volk af te slachten? Dit is de boodschap die gebruikers in SiIoé, Cali, te zien krijgen wanneer ze een post proberen te maken, terwijl er video’s in overvloed zijn van gewonde en vermoorde mensen, en zelfs van mensen die levend verbranden.”

“U kunt op dit moment geen berichten plaatsen in groepen”, luidt het bericht dat Facebook aan Orlenys voorlegt. “Om misbruik te voorkomen, hebben we de frequentie waarmee u bepaalde acties kunt uitvoeren op Facebook beperkt. Het lijkt erop dat je een van onze limieten hebt bereikt.”

Topfoto: Colombiaanse progressieve leider, Piedad Cordova. FIlefoto.