Bron:  Hans Weber
amerika21 20 juni 2022 ~~~

Republikeinse Amerikaanse Congresleden “ontsteld”. Latijns-Amerikaanse presidenten en ex-presidenten feliciteren. Hernández erkent zijn nederlaag

Bogotá. Voor de eerste keer in de Colombiaanse geschiedenis winnen vertegenwoordigers van de linkse krachten de presidentsverkiezingen. Met 50,48 procent van de stemmen zijn de ex-burgemeester van Bogotá, Gustavo Petro, en de Afro-Colombiaanse activiste, Francia Márquez, nu president en vice-president van het Zuid-Amerikaanse land geworden. De vastgoedmagnaat Rodolfo Hernández kreeg 47,26 procent van de stemmen van de kiezers.

De opkomst was hoger dan in de eerste ronde, iets minder dan 58 procent.

In totaal hebben 11,2 miljoen Colombianen voor een linkse regering gestemd. Dit is meer dan 2,7 miljoen meer dan in de eerste ronde. Het is het hoogste aantal stemmen dat ooit in de geschiedenis van de presidentsverkiezingen op een kandidaat is uitgebracht.

Hernández erkende de overwinning van zijn tegenstander kort na de bekendmaking van de verkiezingsresultaten. Als verliezer van de run-off krijgt hij automatisch een zetel in de Senaat. Ook president Iván Duque feliciteerde Petro telefonisch.

Andere leden van de rechtse regeringspartij Centro Democrático, zoals senator Ciro Ramírez, omschreven Petro’s voorsprong van 700.000 stemmen als “klein”. “Wij zullen in de Senaat een zeer strenge controle uitoefenen opdat de vrijheden en de markteconomie worden geëerbiedigd,” verklaarde Ramírez tijdens een interview met de radiozender La W.

De republikeinse Amerikaanse Congreslid María Elvira Salazar reageerde nog feller op de overwinning van Petro: “Ben zeer ontdaan over de resultaten in Colombia. Petro is een dief, een terrorist en een marxist, een apologeet voor Castro en Chávez. Wij in het Congres zullen zijn daden volgen om de rechten en vrijheden van de Colombianen te waarborgen. God bescherme mijn Colombiaanse broeders!”, twitterde ze.

De toon van de politici van de progressieve alliantie Pacto Histórico, waarvoor Petro en Márquez kandidaat waren, was verzoenend. Zij benadrukten allen de noodzaak om een regering te vormen voor alle Colombianen, inclusief de 10,5 miljoen die op Hernández hebben gestemd. “We staan voor de grote uitdaging van verzoening”, zei Márquez tegen La W. “De tien miljoen kiezers staan in het middelpunt van deze uitdaging”, zei hij.

De tien miljoen kiezers zijn welkom in de nieuwe regering, kondigde Petro aan in zijn overwinningstoespraak. De leiders van de toekomstige oppositie, of het nu gaat om Hernández, oud-president Álvaro Uribe of ex-kandidaat Federico Gutiérrez, zouden altijd welkom zijn voor een dialoog in het presidentieel paleis, het Palacio de Nariño. “Wij zullen de macht niet gebruiken om onze tegenstanders te vernietigen,” verklaarde de verkozen president. “Geen oorlog meer”.

Márquez en Petro spraken in deze geest over de noodzaak van een “nationale conventie”. Met elf miljoen kiezers is het begin al gemaakt, aldus de verkiezingswinnaar. Maar zo’n overeenkomst zou alle 50 miljoen Colombianen moeten bereiken. Om dit te bereiken zou de linkse regering “bindende regionale dialogen” op gang brengen waarbij de uitgeslotenen inspraak zouden krijgen in de hervormingen die zij nodig hebben om in vrede te kunnen leven.

Het doel is “de grootst mogelijke consensus” te bereiken om bijvoorbeeld pensioenen voor ouderen, toegang tot hoger onderwijs voor jongeren of voedsel voor kinderen te garanderen. Vrede betekent in de eerste plaats “sociale rechtvaardigheid”, benadrukte Petro.

De 62-jarige verwees naar de leugens van de tegencampagne, volgens welke hij onteigeningen en de vernietiging van privé-eigendommen zou uitvoeren. “We zullen het kapitalisme ontwikkelen. Niet omdat we het aanbidden, maar om premoderne, feodale en tot slaaf gemaakte levensomstandigheden te overwinnen.”

Petro, die econoom is, sprak over de noodzaak om een productieve economie te stimuleren op basis van “nieuwe vormen van samenwerkingseconomie”. Zoals hij tijdens zijn verkiezingscampagne heeft gedaan, heeft hij beloofd een begin te maken met de geleidelijke afschaffing van de fossiele-brandstofeconomie.

Zijn regering zou een “dialoog van de Amerika’s” op gang brengen over het bevorderen van de energietransitie. De toekomstige president wil met de VS praten over een gemeenschappelijk klimaatbeleid. Deze dialoog mag geen enkel Amerikaans land uitsluiten, kondigde de toekomstige president aan.

In zijn toespraak herdacht Petro ook alle mensen die zijn vermoord en het slachtoffer zijn geworden van verdwijningen of die gevangen zijn gezet vanwege hun maatschappelijke betrokkenheid. De https://twitter.com/MaElviraSalazar/status/1538655965440094208verkiezingsoverwinning is ook van hen. Hij riep de procureur-generaal op om “de jongeren vrij te laten”. Het gaat om activisten die gevangen zijn gezet wegens hun deelname aan de protestbeweging van de afgelopen jaren.

Progressieve Latijns-Amerikaanse ex-presidenten en -presidenten feliciteerden Petro kort na de bekendmaking van de verkiezingsresultaten. “Vreugde voor Latijns-Amerika! We zullen samenwerken voor de eenheid van ons continent,” twitterde de Chileense president Gabriel Boric. Het voormalige staatshoofd van Bolivia, Evo Morales, feliciteerde Petro en Márquez en zei: “Het is de overwinning van de vrede, de waarheid en de waardigheid”.

De Braziliaanse ex-president Luiz Inácio Lula da Silva vierde de verkiezingsuitslag, net als de presidenten van Mexico, Cuba, Peru, Argentinië, Bolivia en Venezuela. De president van Honduras, Xiomara Castro, feliciteerde het Colombiaanse volk met zijn keuze voor “sociale verandering”.

“De overwinning van Gustavo Petro is historisch”, twitterde de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador. Hij herinnerde aan de duizenden doden na de moord op de liberaal Jorge Eliécer Gaitán in 1948 en het begin van het geweld in Colombia. “De triomf van vandaag kan het einde van deze vloek betekenen en de dageraad voor dit broederlijke en waardige volk. Gefeliciteerd.”

Petro tweette, “Vandaag is een dag van feest voor het volk.”
Bron: Gustavo Petro/Facebook