Bron:  Rudy Sohier AC ABVV  
fos-socsol / dewereldmorgen 21 september 2021 ~~~

Colombiaanse mensenrechtenactivisten lopen dagelijks gevaar door op te komen voor de rechten van hun achterban.

In Colombia werden 1217 sociale leiders vermoord sinds de ondertekening van het Vredesakkoord. Alleen dit jaar werden 101 sociale leiders vermoord. Al decennia geldt Colombia als het gevaarlijkste land voor syndicalisten, sociale leiders, inheemse leiders, milieuactivisten, mensenrechtenactivisten en boerenleiders. Het zijn allemaal mensen die opkwamen voor de rechten van hun achterban.

Colombia is één van de meest ongelijke landen van de wereld als het gaat om verdeling van de bodemrijkdommen. Heel wat mijnbedrijven en multinationale petroleum- en andere bedrijven zijn uit op het ontginnen van de grondstoffen. En bodemrijkdommen zijn bijna altijd de inzet van een strijd. De plaatselijke inwoners worden hierdoor verdreven van hun woningen. Foltering en moord zijn de meest voorkomende praktijken die hiervoor gebruikt worden. Hierbij spelen de paramilitairen en de huurlingen een rol. Ook wanneer werknemers een actie organiseren tegen de werkgever, komen paramilitairen vaak in beeld.

“Syndicale rechten worden hier dus ook zwaar met de voeten getreden”

Ook wanneer werknemers een actie organiseren tegen hun werkgevers, komen de paramilitairen vaak in beeld, al dan niet op vraag van het bedrijf. Een concreet voorbeeld is het ontdekken van bewijzen in verband met het bedrijf Chiquita Brands International, dat zowel paramilitaire organisaties als guerrilla betaalde voor hun diensten, namelijk vermoorden en verdrijven van syndicale leiders uit de streek.

De syndicale rechten, die onderdeel zijn van het UVRM, worden hier dus ook zwaar met de voeten getreden. En het recht om te kunnen werken op een veilige manier, want zonder vakbondsvertegenwoordiging kunnen we er van uit gaan dat arbeidsrechten zoals een deftig loon en degelijke arbeidsomstandigheden, ook geschonden worden.

Foto: Ali Selvi/FOS

Betogers mishandeld door de politie

Vanaf 28 april 2021 komen de sociale en arbeidsorganisaties op straat om het beleid van regering Duque aan te vechten. Hoewel de organisaties vanaf het begin overleg vroegen met de regering, weigerde president Duque. Hij weigerde te onderhandelen of zelfs te luisteren. Meer nog, hij ging liever met de politietop in Cali praten om hen aan te zetten om nog sterker in te grijpen tegen de betogers. Tijdens de manifestaties, vonden er mensenrechtenschendingen plaats. De manifestaties werden bestreden met harde hand door de Colombiaanse oproerpolitie ESMAD. Er werd gebruik gemaakt van zwaar militaire materiaal tot en met pantserwagens. Zij schoten op de betogers, met een honderdtal doden als gevolg. Meerdere gewonden hebben het zicht aan één of beide ogen verloren.

We moeten ons de vraag stellen waarom de westerse wereld stil blijft over de jarenlange mensenrechtenschendingen in Colombia.

Dit artikel is geschreven door Rudy Sohier van AC ABVV.

Topfoto: © Oxi.Ap