Bron: HandsoffVenezuela-Nederland 10 mei 2021 
Also in English (bijgewerkt 12 mei 2021)

Voor vrijdag 7 mei waren en in den Haag en Amsterdam protest-manifestaties aangekondigd in solidariteit met Colombianen die staken en strijden tegen de vele mensenrechtenschendingen, neoliberale uitbuiting en armoede in hun land.

Aanleiding waren een aantal maatregelen die het leven voor veel Colombianen nog beroerder en harder zouden maken, zoals enorme Btw-verhogingen, benzineprijsverhoging, afbraak sociale voorzieningen, bevriezen van ambtenarensalarissen,…. en anderzijds forse verlaging van de belastingafdracht van grote ondernemingen en extra staatsbevoegdheden voor de verkoop van publieke bedrijven. Deze vereisten van het IMF waren de druppels die in het land vele emmers deden overlopen.

De opkomst bij deze solidariteitsmanifestaties in deze grote steden was werkelijk overweldigend:

 • In den Haag verzamelden zich c.a. 500 demonstranten voor de Colombiaanse ambassade en scandeerden er leuzen tegen het Colombiaanse regeringsbeleid en de moorddadige repressie van het leger en de politie.
 • In Amsterdam verzamelden zich c.a. 2000 demonstranten op de Dam, voor toespraken en twee lange marsen door de stad, die uiteindelijk aankwamen bij het Colombiaanse Consulaat aan de Herengracht. Daar werd de demonstratie snel ontbonden omdat er op de smalle herengracht-kade geen plaats was voor zoveel duizenden demonstranten.

Er waren in totaal dus enkele duizenden gemotiveerde en geëmotioneerde demonstranten op de oproep afgekomen. De organisatie heeft dit zeer ordelijk laten verlopen.
Het gerenommeerde Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) ‘telde’ en vermelde echter slechts enkele tientallen demonstranten. Geen enkel dagblad nam de moeite, of vond het veilig, om er enige melding van te maken, laat staan een reëler aantal te vermelden.

NOS: “Volgens AT5 zijn er enkele honderden mensen op de been. Het persbureau ANP spreekt van enkele tientallen demonstranten.”

Deelnemers aan protesten zijn er aan gewend dat de tellingen/schattingen van de gevestigde media steeds c.a. 5 a 10 keer lager zijn dan de werkelijke aantallen, zoals ditmaal de eigen telling van stadsomroep AT5 die het aantal van enkele honderden demonstranten vermelde. Maar zo extreem foutief, ongeveer 1% van het werkelijke aantal, is schrikwekkend en hopelijk geen trend.

De protestmars begon op de Dam

Waarom geeft dit gerenommeerde persbureau zulke extreem valse informatie aan Nederland en de wereld door? Zoiets kan toch niet voor lang houdbaar zijn? Of is er iets heel erg mis in medialand?

Blijkbaar wel – om een aantal redenen:

 • In tegenstelling tot de bepaling in artikel 11 van de grondwet, is er in Nederland geen diversiteit in de berichtgeving. Er zijn geen kritische onafhankelijke media en bijna geen betrokken professionele journalisten meer. Al lang niet meer. Alle kranten, landelijk en regionaal, m.u.v. het FD en het RD, zijn opgekocht door twee miljardairsfamilies in België, die dicteren waarover wel en niet geschreven mag worden. Betaalde journalisten, in vaste dienst of freelance, hebben geaccepteerd dat hun informatie overeen moet komen met deze wenselijke berichtgeving. Een vergelijkbare situatie is er min of meer in de meeste andere westerse landen.
 • Het Algemeen Nederlands Persbureau BV (ANP) is in 1934 opgericht als eerlijk alternatief tegenover de commerciële nieuwsagentschappen. Het heeft kantoren in den Haag, Amsterdam en Brussel en vertegenwoordigt ook de persdiensten van Agence France-Presse (AFP), Deutsche Presse Agentur (DPA), EFE (Spain) en Belga (Belgium).
  Het is echter na privatisering in 2000 en diverse overnames daarna uiteindelijk voor 100% eigendom geworden van Talpa, het commerciële film, show en mediabedrijf van miljardair John de Mol. Alhoewel het alles behalve eerlijke informatie presenteert, wordt het door de gevestigde media nog steeds beschouwd als de autoriteit op Nederlands en Europees nieuwsgebied
 • Een handvol oprechte en onafhankelijke journalisten die van crowdfunding en donaties leven, delen hun informatie voornamelijk online op internetsites die op velerlei manieren geweerd en onzichtbaar gemaakt worden door de internetdiensten (alle in handen van miljardairs), zodat ze nauwelijks bekend zijn. Hun berichten, rapporten en analyses worden door de gevestigde media en de politiek belasterd als gevaarlijk misleidende ‘fakenews’ (nepnieuws). Met name de twee nieuwe onafhankelijke kranten zijn mikpunt van laster en hetze. Deze vijandigheid wordt door het van geen kwaad bewuste volk overgenomen.

Deze indrukwekkende Colombia-solidariteit wordt voor het Nederlandse en westers-internationale publiek achtergehouden omdat

 • Narcostaat Colombia de trouwste regionale bondgenoot van het westerse machtsblok is, met negen militaire bases van de VS. Colombia is sinds 2017 ook een NAVO-partner en is betrokken bij militaire plannen en oefeningen.
 • Colombia is erg gemilitariseerd. Zowel soldaten als paramilitairen hebben gevechtstrainingen gekregen in de VS, UK en Israël, en van Amerikaanse trainers en Special Forces in Colombia.
 • Regelmatig worden vanuit Colombia aanvallen uitgevoerd op ongebonden staten zoals Venezuela, en gaat een bedreiging uit naar landen die overwegen een eigen onafhankelijke weg te gaan. De regie hierin ligt grotendeels bij de VS.
 • Voor Nederland is Colombia een essentieel Bruggenhoofd voor de controle en behoud van de postkoloniale eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao, die nog steeds deel uitmaken van het Nederlandse Koninkrijk In elk van die eilanden is een Colombiaans consulaat gevestigd. Minister Stef Blok’s eerste buitenlandreis in april 2018 was naar Colombia, in verband met de drie ABC-eilanden.
 • De Nederlandse regering steunt hybride oorlogvoering inclusief staatsgreeppogingen in Nicaragua, Venezuela en Bolivia, met de motivering dat de socialistische regeringen in die landen repressief zouden zijn, geen oppositie toestaan, geweld gebruiken tegen vreedzame demonstranten en de mensenrechten schenden. Deze bewering waren steeds op niets gebaseerd en door volumineuze rapporten weerlegd. Dat daarentegen het Colombiaanse regiem exact dit soort dingen doet en dat daarvoor voldoende bewijs is, past niet bij het Nederlandse regeringsbeleid. Dit probeert ze te verhullen en het ANP schiet daarbij te hulp.