Bron: telesur 6 mei 2021 ~~~

De jonge student Lucas Villa werd woensdagavond doodgeschoten tijdens een vreedzame demonstratie. Twee andere demonstranten werden ook geraakt door geweervuur.

Het nationale stakingscomité van Colombia (CPN) deelde mee dat meer dan 100 mensen gewond zijn geraakt en 30 demonstranten vermist zijn geraakt tijdens de demonstraties die sinds vorige week plaatsvinden in de stad Pereira.

Een van de slachtoffers is Lucas Villa, een jonge student die woensdagavond tijdens een vreedzame demonstratie werd doodgeschoten. Twee andere demonstranten werden ook geraakt door geweervuur.

Mensenrechtenactivisten hekelen het feit dat de politie vanaf motoren en voertuigen met getinte ruiten op de demonstranten heeft geschoten.

“Wij verwerpen deze gewelddadige actie. Wij zullen niet toestaan dat er bloed blijft vloeien in Pereira. Wij eisen dat de feiten worden opgehelderd en bieden tot 13.000 dollar aan voor degenen die informatie kunnen verschaffen”, aldus regeringssecretaris Alvaro Arias.

De meme luidt: “Lucas Villa werd vermoord in Pereira, Colombia. Hij werd neergeschoten vanuit een privé-auto. Zijn misdaad was dat hij een student was en het zichtbare gezicht van de protesten in de stad. Het heersende volk haat de arbeidersklasse!”

“Het Comité verzamelt alle klachten van slachtoffers van politiegeweld om het exacte aantal doden en gewonden vast te stellen,” zei CPN-vertegenwoordiger in Risaralda Lina Montilla.

“We hebben moeite om informatie te krijgen van het ziekenhuisnetwerk van de stad, omdat gezondheidswerkers orders hebben om geen informatie te verstrekken aan mensenrechtenorganisaties,” voegde ze eraan toe.

Sociale bewegingen verzoeken internationale mensenrechtenorganisaties naar Pereira te komen, zodat zij de escalatie van staatsterrorisme kunnen zien die in het gebied plaatsvindt.

Hoewel er nog geen officieel overzicht is van de schendingen van de mensenrechten, verzekerde de burgemeester van Pereira, Carlos Maya, dat woensdag ongeveer 50 mensen gewond zijn geraakt.

Topfoto: Jongeren protesteren in Pereira, Colombia, 5 mei 2021. | Foto: EFE