Bron: Telesurenglish 1mei 2021 ~~~

Nieuwe documenten tonen aan dat het Verenigd Koninkrijk al jaren Colombiaanse agenten traint

In de afgelopen dagen heeft de Colombiaanse politie laten zien waartoe zij in staat is: tussen de acht en veertien mensen zouden door politieagenten zijn vermoord, afhankelijk van de verslagen van verschillende mensenrechtenorganisaties.

Tientallen anderen raakten gewond en tientallen werden gearresteerd omdat zij zich hadden aangesloten bij een nationale staking en protesteerden in de straten van Bogota, Cali en andere grote Colombiaanse steden.
Het blijkt dat de Colombiaanse politie de afgelopen drie jaar training heeft gekregen van het Verenigd Koninkrijk, volgens de Britse publicatie The Canary.

“Documenten die The Canary in handen kreeg, kunnen onthullen dat het College of Policing van het Verenigd Koninkrijk de afgelopen drie jaar de Colombiaanse politie heeft opgeleid. Dit ondanks het feit dat Colombia een van de slechts 30 landen is die het Foreign, Commonwealth & Development Office (FCD) op de lijst heeft staan van “prioritaire landen op het gebied van mensenrechten”, aldus journalist John McEvoy.

“De kwestie is van openbaar belang in het licht van de mogelijke medeplichtigheid van de Britse regering aan schendingen van de mensenrechten in het buitenland. Maar het College heeft geweigerd bekend te maken waar de opleiding precies heeft plaatsgevonden, wat de aard van de opleiding was en wat de kosten waren,” aldus McEvoy.

“De afgelopen jaren is de Academie onder vuur komen te liggen omdat zij miljoenen ponden heeft ontvangen om repressieve politieregimes op te leiden. Het gaat onder meer om Saoedi-Arabië, waar de doodstraf nog steeds legaal is,” voegt hij eraan toe.

Topfoto: Een burger protesteert in Bogota, Colombia, 1 mei 2021. | Foto: Twitter/ @snowlions