Bron: kawsachunnews 3 mei 2021 ~~~

Het Nationaal Stakingscomité van Colombia roept de burgers op om de nationale mobilisaties te handhaven en op te voeren, ondanks de intrekking van de neoliberale belastinghervormingswet door Ivan Duque.

Tijdens een persconferentie op maandag om 10 uur ‘s ochtends kondigde het comité, bestaande uit de Central Unitaria de Trabajadores (CUT), Confederación General del Trabajo (CGT), Confederación de Trabajadores de Colombia (CTC) en Federación Colombiana de Trabajadores de la Educación (FECODE), zijn besluit aan om de staking en nationale mobilisatie voort te zetten en verklaarde het de centrale doelstellingen van het comité.

Vertegenwoordigers lazen een verklaring van het comité voor: “Wij beschouwen de aankondiging van de intrekking van het wetsvoorstel voor de belastinghervorming als een triomf van de miljoenen Colombianen die zich hebben gemobiliseerd en van de meerderheidssteun die de burgerij aan de nationale staking heeft gegeven. Dit gebeurt na zes dagen nationale staking waarin burgerlijke, militaire en politieautoriteiten dagelijks de vrijheden en democratische garanties voor de uitoefening van sociaal protest hebben beknot, waardoor tientallen mensen zijn vermoord, honderden gewond zijn geraakt en gevangen zijn genomen.

Deze aankondiging doet echter geen afbreuk aan de mobilisatie. De mensen in de straten eisen veel meer dan de intrekking van de belastinghervorming.”

Volgens het comité wil de regering van Ivan Duque in het Congres een nieuwe hervormingswet herinvoeren waarover niet zal worden overlegd met degenen die de vorige wet hebben verworpen. De arbeidersleiders beschuldigen de regering ervan geen bereidheid tot dialoog te tonen en in plaats daarvan de demonstranten te stigmatiseren en geweld te gebruiken, ondanks het feit dat de regering de kans had om de noden van de Colombiaanse bevolking te lenigen en deze tragedie te vermijden.

Het Nationaal Stakingscomité stelt de volgende centrale eisen: Democratische waarborgen en vrijheden en grondwettelijke garanties voor mobilisatie en protest en de demilitarisering van steden, stopzetting van de bloedbaden, bestraffing van de verantwoordelijken en de ontmanteling van ESMAD.

Tot slot riep de vakbondsleiding op tot een massamobilisatie op woensdag 5 mei om eisen te stellen met betrekking tot de genoemde punten.

De mensenrechtenorganisaties in Colombia hebben hun bezorgdheid geuit en doen een beroep op de intergouvernementele en internationale organisaties om hun aandacht te vestigen op de ernstige schendingen van de mensenrechten, het buitensporig gebruik van geweld en machtsmisbruik door de Colombiaanse staat en deze aan de kaak te stellen, met name de moorden, verwondingen, seksuele mishandelingen en willekeurige arrestaties door de Colombiaanse politie tegen demonstranten in de periode van 28 april tot 2 mei.

Naast de vakbonden die het Nationaal Stakingscomité vormen, zijn er in het hele land protesten georganiseerd door andere sociale bewegingen en gemeenschappen, met een hele reeks eisen.

De verklaring van het Nationaal Stakingscomité kan hier worden gelezen en de persconferentie kan hier worden bekeken.

Topfoto: Mobilisaties in Villavicencio op de eerste dag van de nationale staking (28 april). Foto: CUT Colombia