Bron: telesurenglish 28 mei 2021 ~~~

Sinds 28 april zijn 43 mensen omgekomen, 22 vrouwen verkracht, 46 demonstranten hebben oogletsel opgelopen, en 1.388 mensen zijn willekeurig vastgezet.

Op 28 mei begint in Colombia een maand van massale en ononderbroken protesten tegen president Ivan Duque. Tot dusver is zijn belangrijkste reactie op de sociale eisen het gedogen van politiegeweld en schendingen van de mensenrechten geweest.

De internationale gemeenschap veroordeelde het politiegeweld tegen een massale nationale staking waarbij minstens 43 mensen zijn omgekomen, 22 vrouwen zijn verkracht, 46 burgers oogletsel hebben opgelopen en 1.388 mensen willekeurig zijn vastgehouden. Dit zijn de belangrijkste data sinds de sociale uitbraak:

28 april: Eerste dag van de nationale staking. Tienduizenden mensen gingen de straat op om te protesteren tegen een belastinghervorming die door de regering Duque was voorgesteld. Twee demonstranten worden door de politie gedood.

2 mei: Colombia’s president Ivan Duque trekt de belastinghervorming in. De mensen bleven protesteren om betere lonen en een einde aan het politiegeweld te eisen.

4 mei: de internationale gemeenschap veroordeelt het buitensporig gebruik van geweld door de politie tijdens betogingen.

5 mei: Duque geeft toe aan de druk van de bevolking en begint een dialoog met vertegenwoordigers van verschillende politieke, economische en sociale sectoren, zonder de protestleiders daarbij te betrekken.

9 mei: Gewapende mannen vallen een inheemse mars in Cali aan met de medeplichtigheid van agenten van de veiligheidsdiensten. Acht mensen raken gewond tijdens de confrontatie.

10 mei: Duque zet meer politie-eenheden in Cali in, het epicentrum van de protesten, en brengt een kort bezoek aan de stad. Ondertussen vergaderen vertegenwoordigers van zijn regering met het Nationaal Stakingscomité, maar zij bereiken geen overeenstemming.

11 mei: Lucas Villa overlijdt, de vreedzame demonstrant die acht keer werd neergeschoten tijdens een protest in Pereira.

13 mei: Minister van Buitenlandse Zaken Claudia Blum neemt ontslag.

14 mei: De Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten (IACHR) vraagt toestemming om Colombia te bezoeken voor een onderzoek naar het politiegeweld tijdens protesten. De regering wijst het verzoek af.

17 mei: Duque geeft opdracht tot een nog grotere inzet van veiligheidstroepen in het hele land om de door demonstranten geblokkeerde wegen vrij te maken. De Colombiaanse politie schiet vanuit een helikopter op inwoners van Yumbo.

25 mei: politieagenten doden rechtenstudent Camilo Arango bij een vreedzaam protest in Tulua, Valle del Cauca.

26 mei: Minstens 82 mensen raken gewond in Bogota terwijl politieagenten verschillende vreedzame betogingen onderdrukken met verlopen traangasbussen.

27 mei: De Senaat houdt minister van Defensie Diego Molano aan, die beschuldigd wordt van het toestaan en bevorderen van politiegeweld. Duque wil contracten met een Braziliaans bedrijf voor de aankoop van munitie om betogers te onderdrukken.

Topfoto: Demonstranten beschermen zichzelf tegen ESMAD agenten, Bogota, Colombia, mei 2021. | Foto: EFE