Bron: kawsachunnews 30 mei 2022 ~~~

Rodolfo Hernandez wordt door de Colombiaanse en internationale media een “populist” en “buitenstaander” genoemd. Nu zal hij de presidentsverkiezingen ingaan tegen Gustavo Petro als de officiële uribista kandidaat nadat hij tweede werd met 28% van de stemmen. De miljonair en bouwmagnaat wordt ook wel vergeleken met Trump, zowel om zijn brutale stijl als om zijn rechtse politiek.

Zijn partij heet de Liga de Gobernantes Anticorrupción, de “Liga van anticorruptiegouverneurs”, die hij heeft opgericht en die beweert geen ideologie te hebben, maar waarvan de retoriek traditioneel rechts is, met praatjes over hoe de staat “als een particuliere onderneming” moet zijn en de buitenlandse schuld moet elimineren door “efficiëntie”, een conservatief praatje dat bezuiniging betekent.

Hij was burgemeester van Bucaramanga, Santander, en wordt onderzocht op mogelijke corruptie bij gemeentelijke contracten voor vuilnisophaling, waarvoor het proces is uitgesteld tot na de verkiezingen.

Het is echter zijn brutale stijl die hem het etiket “populist” opleverde. Hij sloeg ooit een gemeenteraadslid van de oppositie tijdens een zitting, dreigde een man te laten vermoorden omdat hij de reputatie van zijn bouwbedrijf had bezoedeld, en met betrekking tot Venezolanen in Colombia zei hij dat “bedelaars, prostituees en werklozen uit Venezuela komen” en dat Venezolaanse vrouwen “fabrieken zijn voor het maken van arme kinderen”. In een interview zei hij dat hij een bewonderaar van Adolf Hitler was, maar naderhand beweerde hij dat hij een ogenblik dwaalde en eigenlijk Albert Einstein bedoelde.

Hoewel hij tekeer gaat tegen de bestaande politieke klasse, is hij al lange tijd bondgenoot van de extreemrechtse ex-president Alvaro Uribe, die Hernández’ verkiezingscampagne in Bucaramanga steunde.

In een interview zei Hernández over Uribe: “Ik waardeer hem wel. Uribe heeft me geholpen. Niet het Democratisch Centrum. Hij was het toen hij mijn toespraak hoorde en me uitnodigde in Hotel Chicamocha. Dat was op 26 maart 2015. Hij zei tegen zijn aanhangers ‘wie mij wil vergezellen, moet op Rodolfo stemmen.’ Ik ben hem veel dank verschuldigd.”

Topfoto: Rodolfo Hernandez slaat gemeenteraadslid van de oppositie | Archieffoto