Bron: Ani Dießelmann 
amerika21 Cali 5 mei 2021 ~~~

Cali volledig gemilitariseerd. De barricades gaan door. Bloedbad in Siloé district. 31 doden in het hele land door politiegeweld. Protesten houden aan

Cali – De Colombiaanse politie heeft op 3 mei een waarnemingsmissie van de Verenigde Naties aangevallen met vuurwapens. De vertegenwoordiger van de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN, Juliette de Rivero, zei de volgende dag dat er niemand gewond was geraakt. Haar collega Marta Hurtado verklaarde: “Wij zijn ernstig bezorgd over de ontwikkelingen in de stad Cali in Colombia, waar de politie ‘s nachts het vuur heeft geopend op demonstranten, waarbij naar verluidt verscheidene doden en gewonden zijn gevallen. Ons bureau in Colombia is bezig het exacte aantal slachtoffers te verifiëren en uit te zoeken hoe dit vreselijke incident in Cali heeft kunnen plaatsvinden.”

In de op twee na grootste stad van het land is sinds 28 april de noodtoestand van kracht. Botsingen tussen demonstranten, politie en het leger hebben al ten minste 31 levens geëist. Cali ligt in het zuidelijke departement Valle de Cauca. Bijna alle grote steden zijn geblokkeerd en het verkeer tussen de steden is al dagenlang onmogelijk.

De VN benadrukte dat ordetroepen zich altijd moeten houden aan de beginselen van legaliteit, voorzichtigheid en evenredigheid. Vuurwapens mogen alleen worden gebruikt als laatste redmiddel tegen een onmiddellijke bedreiging van het leven of ernstig letsel.

Daarentegen heeft de voormalige president Álvaro Uribe vrijdag op Twitter het gebruik van wapens tegen demonstranten gerechtvaardigd. Hij schreef: “Wij steunen het recht van soldaten en politie om hun wapens te gebruiken ter verdediging van hun integriteit, alsook om mensen en privé-eigendommen te beschermen tegen criminele daden van vandalisme-terrorisme.” Twitter blokkeerde vervolgens het profiel van de ex-president wegens het aanzetten tot geweld. Waarnemend president Iván Duque stelde dat militaire steun “in de grondwet is verankerd” en stuurde honderden soldaten naar Cali.

De massale militarisering van de stad leidde in de nacht van 3 op 4 mei tot het tot dusver trieste hoogtepunt van de protesten. Officiële aantallen zijn nog niet bekend, omdat zelfs mensenrechtenorganisaties niet naar de plaatsen van de botsingen mogen gaan. Getuigenberichten aan amerika21 gaan uit van minstens 15 doden. Alleen al in het Siloé-district werden zes mensen gedood. Volgens waarnemers vinden er “taferelen als in een burgeroorlog” en “slachtingen onder de burgerbevolking” plaats.

Dit wordt waargenomen door het internationale publiek. Op 4 mei uitten niet alleen de VN, maar ook andere mensenrechtenorganisaties hun kritiek.

Het progressieve politieke forum “Puebla-Gruppe” bekritiseerde het geweld van de politie en het leger en riep Duque op het recht op vreedzaam protest te respecteren. De organisatie veroordeelde ook het gebruik van wapens door de ordetroepen tegen de bevolking en noemde het een “roekeloze en onverantwoordelijke” daad.


Alle toegangswegen naar Cali zijn nog steeds geblokkeerd door blokkades en versperringen, auto’s en vrachtwagens kunnen de stad niet in of uit. Winkels en apotheken zijn onregelmatig open en bedienen zich alleen via kleine ramen. Veel mensen sluiten zich op en gaan dagenlang niet de straat op. Militaire en politie helikopters cirkelen 24 uur per dag over de wijken. Geweervuur is te horen en traangas en rook hangen in de lucht. Busstations liggen in puin, uitgebrande bussen staan stil op routes, banken zijn ontglaasd en er is geen geld meer in geldautomaten. Goederen zoals eieren zijn schaars. Lange rijen mensen vormen zich voor de weinige winkels die open zijn.

Desondanks zijn er elke dag duizenden mensen bij demonstraties en blokkades. Vooral jongeren en de midden- en lagere klassen laten hun eisen op allerlei manieren horen. Hoewel president Duque zondag heeft aangekondigd dat de belastinghervorming wordt ingetrokken en de minister van Financiën maandag is afgetreden, gaan de protesten door.

De massale ontevredenheid van de bevolking en haar angst voor verarming uiten zich intussen in eisen om het aftreden van Duque en een politieke omwenteling. In het afgelopen jaar is het aantal mensen dat in armoede leeft verder toegenomen: 42% van de Colombianen leeft nu onder de armoedegrens.

“Vermoord door ESMAD” graffiti artiest werd vermoord op 2 mei.

Pas op 2 mei, toen graffitikunstenaar Nicolás Guerrero, een familielid van burgemeester Jorge Iván Ospina van Cali, door een kogel in het hoofd werd getroffen en vervolgens overleed, bekritiseerde de ambtenaar het onevenredig gebruik van geweld. Ospina riep rond middernacht in de gruwelnacht van 3 op 4 mei een vergadering bijeen. Er werden echter geen voorstellen voor oplossingen gedaan, alleen gewezen op het belang van het opruimen van de blokkades voor de economie

Topfoto: De bevolking in Cali roept om hulp – Bron: Conspiro