Bron: RedRadioVE 18 augustus (SP)
 Orinocotribune 19 augustus 2021 (EN) ~~~

Colombia wordt vaak “het koffieproducerende land” genoemd vanwege de grote hoeveelheden koffie die het uitvoert, maar de laatste jaren is Colombia in het nieuws vanwege een ander product. Zo was een recent artikel van de BBC getiteld “Huurlingen: Colombiaans exportproduct.”

In Irak, Jemen, Libië, Haïti, Venezuela en nu ook in Afghanistan, zijn er grote aantallen Colombiaanse huurlingen. Zij verrichten hun snode diensten in al deze verschillende landen.

De uitdijing van de Colombiaanse cultuur van de dood is niet langer verrassend voor de Venezolanen in de buurt. Deze afschuwelijke groei heeft velen ertoe gebracht zich tot huurmoordenaars te wenden, een situatie die natuurlijk wordt aangewakkerd door de reële economische crisis waaronder heel Colombia gebukt gaat.

Oorlogsbedrijven

De Verenigde Staten sturen niet alleen reguliere troepen om deel te nemen aan hun militaire invasies, maar huren ook “militaire beveiligingsbedrijven” in, huurlingen die uit verschillende delen van de wereld worden uitbesteed voor illegale gewapende invasies. Het gebruik ervan ontslaat Noord-Amerika van de verantwoordelijkheid voor oorlogsmisdaden, evenals het “beveiligingsbedrijf” zelf, en legt de verantwoordelijkheid uitsluitend bij de huurmoordenaars in kwestie.

“Zoveel samenhangende factoren, zoals die welke vaak voorkomen in het Midden-Oosten, met inbegrip van de armoede in Colombia, maken het land ideaal voor huurlingenoperaties,” merkte Jorge Mantilla op, een crimineel onderzoeker van de Universiteit van Illinois.

Op deze manier worden Colombianen uitgebuit door deze oorlogsprofiteurs, die zowel criminelen als voormalige soldaten van het Colombiaanse leger rekruteren. De binnenlandse oorlog, die door de Colombiaanse staat wordt gefinancierd uit de drugshandel, draagt bij tot de realiteit dat veel Colombianen dagelijks wapens in handen hebben. Door deze beschikbaarheid worden burgers en ex-militairen overal ter wereld huurlingen.

Meer dan zes decennia guerrillaoorlog waarbij militairen, guerrillagroepen en paramilitaire troepen betrokken waren, heeft de geweldcultuur in Colombia verergerd en de perfecte voedingsbodem geschapen voor een van de grootste exporteurs van huurlingen en geweld in de wereld, dit alles met de zelfgenoegzame passiviteit van de Colombiaanse autoriteiten.

Bij de gewapende gebeurtenissen in Afghanistan zijn veel schokkende dingen gebeurd. Eén ervan was echter, bijzonder beschamend: de bevestiging dat veel Colombiaanse huurlingen de belangen van de Verenigde Staten in deze ver weg gelegen oorlog dienden.

De ernst van deze feiten wordt nog vergroot door de deelname van Colombiaanse huurlingen aan staatsgrepen, invasies, moordaanslagen inclusief op staatshoofden, die allemaal volkomen OKÉ zijn volgens de VS of Colombia. Op deze manier ontvangen zij bescherming en zelfs aanmoediging van de regering van Bogotá, een krachtige stimulans voor degenen die voor dit afschuwelijke beroep kiezen.

Topfoto: : Huurlingen die samenwerken met het Amerikaanse leger ergens in het Midden-Oosten. Foto met dank aan AP.