Bron: Tyler Durden 
ZeroHedge 16 juli 2024 ~~~

Op maandag kondigde Hamas aan dat haar hoogste militaire commandant, het hoofd van de Qassem Brigades Mohammed Deif, veilig is en ontsnapte aan een massale Israëlische aanval op hem zaterdag.

De militaire aanval van de IDF trof een kamp voor binnenlandse vluchtelingen, waarbij ten minste 90 doden en honderden gewonden vielen. De autoriteiten van Gaza zeggen dat burgers werden weggevaagd in wat een veilige zone had moeten zijn, maar Israël heeft beweerd dat vooral militanten werden gedood. The Associated Press meldt: “Hamas zei zondag dat de besprekingen over een staakt-het-vuren in Gaza doorgaan en dat de militaire commandant van de groep in goede gezondheid verkeert.”

De Israëlische leiders en media speculeerden bijna 24 uur lang dat Deif dood zou kunnen zijn, maar de onzekerheid bleef. Israël heeft echter gezegd dat Rafa Salama – een naaste medewerker van Deif – gedood werd tijdens de operatie.

De Amerikaanse ambassadeur in Israël Jack Lew zei maandag dat er volgens hem aanwijzingen zijn dat Deif uit de weg is geruimd. “Er zijn nog steeds veel vragen over de resultaten van de aanval op Mohammed Deif,” zei hij tijdens een persbriefing. “Ik kan niet bevestigen of het succesvol was of niet, maar er zijn aanwijzingen dat ze het hebben bereikt.”

Na de grote luchtaanval waren er zondag berichten dat Hamas zich had teruggetrokken uit de door Qatar bemiddelde staakt-het-vuren gesprekken, maar de berichten bleken voorbarig en Hamas heeft sindsdien aangekondigd dat het zich niet heeft teruggetrokken.

Ondertussen zijn er maandag luchtaanvallen gemeld in alle gebieden van Gaza, wat heeft geleid tot een toename van het aantal slachtoffers. Al Jazeera heeft een aantal van de laatste updates als volgt:

  • Het hoofdkwartier van de Palestijnse vluchtelingenorganisatie van de VN, UNRWA, in Gaza City is ” platgebombardeerd en veranderd in een slagveld”, zegt hoofd Philippe Lazzarini, nu de laatste grondcampagne van Israël in de stad blijft woeden.
  • Onder de 80 Palestijnen die de afgelopen dag zijn gedood, bevinden zich kinderen doordat straaljagers, zware artillerie en helikopterkanonniers Gaza van noord naar zuid hebben aangevallen.
  • De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant prijst de piloten die dodelijke luchtaanvallen uitvoerden op het ontheemdenkamp al-Mawasi, waarbij 90 mensen omkwamen. Hij zegt dat Hamas elke dag wordt uitgehold en niet in staat is zichzelf te bewapenen, te organiseren of “voor de gewonden te zorgen”.
  • Functionarissen in Gaza zeggen dat Israëlische raketten 17 Palestijnen doodden en 80 mensen verwondden die onderdak zochten in een school van de Verenigde Naties voor ontheemden in het vluchtelingenkamp Nuseirat.

Maar de Israëlische kant zou wel eens meer verliezen kunnen hebben geleden dan openbaar is gemaakt. Maandag waarschuwde het Israëlische leger in een briefing dat het te weinig tanks en munitie heeft.

Mohammed Deif

“In de loop van de oorlog werden veel tanks beschadigd, die in de huidige fase onklaar zijn gemaakt en niet kunnen worden gebruikt voor gevechten of training, en er wordt niet verwacht dat er in de nabije toekomst nieuwe tanks in de strijd zullen worden gebracht,” zei het Israëlische leger in een verklaring. Het meldde dat de middelen “zeer beperkt” zijn door de beperkingen van de oorlog.


Gerelateerd:

Eerdere berichten in dit archief: