Bron Alireza Hashemi, 
PressTV  4 maart 2024 

In de vroege uren van donderdag, in lijn met haar genocidale oorlog tegen Palestijnen in de belegerde Gazastrook, openden Israëlische troepen lukraak het vuur op mensen die wachtten op voedselhulp in het zuidwesten van Gaza Stad.

Minstens 116 mensen werden gedood en meer dan 760 anderen raakten gewond in wat burgergroeperingen beschreven als een schoolvoorbeeld van een koelbloedig bloedbad in de Al Rashid straat die zich uitstrekt langs de kust van Gaza.

Het regime ontkende betrokkenheid bij het bloedbad dat bijna vijf maanden na de Israëlische genocide in het belegerde gebied plaatsvond en dat tot nu toe aan meer dan 30.400 Palestijnen het leven heeft gekost.

Het gebrekkige Israëlische verhaal bleef de hele dag veranderen en evolueren, bedoeld om de schuld te schuiven op de slachtoffers, de wanhopige hulpzoekers die daar waren om wat bloem te halen.

Het Israëlische leger beweerde dat het niets met het incident te maken had en gaf een stormloop de schuld. Later zeiden ze dat vrachtwagens met hulpgoederen burgers hadden overreden. Tenslotte gaven ze toe op de menigte te hebben geschoten, maar “alleen gericht op de militanten die probeerden de hulpverlening te saboteren.”

In een rapport van Yediout Aharonot stond: “Tientallen Gazanen stierven tijdens een stormloop toen grote mensenmassa’s op vrachtwagens met humanitaire hulp afkwamen die het noorden van Gaza binnenreden, waarbij ze probeerden voorraden te plunderen en gewelddadige botsingen veroorzaakten, meldde de IDF op donderdag.”

“Een eerste onderzoek van de IDF naar het incident wees uit dat Palestijnse gewapende mannen op de hulpvrachtwagens hadden geschoten, waarbij de meeste dodelijke slachtoffers vielen door vertrapping en samendrukking,” aldus het rapport.

Een ander rapport van de Times of Israel zei dat het “toegaf dat troepen het vuur openden op verschillende Gazanen die op soldaten en een tank afkwamen bij een IDF controlepost, waarbij ze soldaten in gevaar brachten, nadat ze de laatste vrachtwagen in het konvooi verder naar het zuiden hadden gedreven.”

Reuters citeerde een Israëlische functionaris die zei dat “er twee incidenten waren geweest”, in één waarvan “tientallen” werden “vertrapt of overreden” en in de tweede “sommige mensen” de troepen naderden inclusief een tank die “zich bedreigd voelden en het vuur openden” in een “beperkte reactie”.

“De soldaten losten waarschuwingsschoten in de lucht en schoten vervolgens op degenen die een bedreiging vormden en niet weggingen”, citeerde Reuters de ambtenaar.

“Dit is wat we begrijpen. We blijven de omstandigheden bekijken.”

In het meest uitgebreide verslag stelde de Jerusalem Post, die Israëlische legerbronnen citeerde, dat er drie incidenten plaatsvonden.

Het eerste was de stormloop waarbij de meeste slachtoffers vielen, het tweede toen de gewapende Palestijnen op de trucks schoten en voorraden stalen, en het derde toen een grote groep Palestijnen de Israëlische troepen naderde die met scherp reageerden.

De Israëlische krant citeerde haar bronnen en beweerde dat “het onduidelijk was of ze agressieve bedoelingen hadden of burgers waren die verstrikt raakten in een chaotisch moment”.

Later op donderdag zei de Israëlische legerwoordvoerder vice-admiraal Daniel Hagari dat het leger “een paar waarschuwingsschoten” had gelost om te proberen een “menigte” uiteen te drijven die de hulptrucks had “overvallen”.

“Terwijl deze vitale humanitaire hulpgoederen hun weg vonden naar Gazanen in nood, [stormden] duizenden Gazanen op de trucks af, sommigen begonnen met geweld andere Gazanen dood te duwen en te vertrappen, en de humanitaire hulpgoederen te plunderen,” zei hij.

Sommige verslagen noemden de doelwitten gewone mensen en anderen “maffia”.

Zo zei de extreemrechtse Israëlische minister Itamar Ben Gvir dat Israëlische soldaten “uitstekend optraden tegen een Gazaanse menigte die hen geweld wilde aandoen”.

In sommige versies zouden de slachtoffers elkaar vertrapt hebben en in andere zouden de trucks mensen neergemaaid hebben.

De woordvoerder van het Israëlische regime, Eylon Levy, gaf “vrachtwagenchauffeurs uit Gaza” de schuld van het bloedbad.

In dit moderne technologietijdperk is het interessant dat de Israëlische verslagen nooit consistent zijn en dat de ambtenaren van het regime altijd dingen “herzien” en worstelen om eenvoudige antwoorden te vinden.

Het regime bood geen bewijs om zijn beweringen te staven. Het gaf een zwaar bewerkte dronevideo van 100 seconden vrij als bewijs, waarop te zien was hoe hulpzoekenden vrachtwagens omsingelden, maar niet hoe mensen elkaar vertrapten of dat vrachtwagens over mensen heen reden.

Als de Israëlische drones de situatie vastlegden, waarom publiceerde het regime dan niet de beelden van het moment waarop mensen “vertrapt” of “overreden” werden?

Gaten in het Israëlische verhaal

De strategie van het ‘in de doofpot stoppen’ werkte deze keer echter niet. Er zitten verschillende opvallende gaten in de Israëlische versie van het incident die ontrafeld moeten worden.

Hoe zijn Gazaanse vrachtwagenchauffeurs begonnen met het doden van hun eigen mensen? Waarom is dit nooit eerder gebeurd?

Of, waarom doodden Israëlische troepen 10 ongewapende, uitgehongerde Palestijnen die op hen afkwamen? Wat voor bedreiging vormden deze mensen voor tot de tanden bewapende soldaten en tanks?

En, hoe werden tientallen mensen vertrapt? In elk geval, wie is er schuldig aan de wanhopige humanitaire situatie waarvan dit regime beweert dat het de oorzaak was van het incident?

Deze gaten worden opgevuld door de Palestijnse getuigenissen die een andere aaneenschakeling van gebeurtenissen laten zien.

Palestijnen zeggen dat de meeste mensen ter plaatse het slachtoffer werden van Israëlisch geweervuur, en dat de stormloop pas ontstond nadat de Israëlische troepen lukraak op hen begonnen te schieten.

De lokale journalist Khadeer Al Za’anoun, een verslaggever voor het Palestijnse persagentschap Wafa, die getuige was van het incident, zei dat de chaos en verwarring ontstonden nadat de Israëlische troepen het vuur openden, wat ertoe leidde dat mensen werden geraakt door hulpvrachtwagens.

Al-Jazeera journalist Ismail al-Ghoul meldde dat Israëlische tanks “oprukten en veel van de doden en gewonden overreden”.

De waarnemend directeur van het Al-Awda ziekenhuis zei dat ze 161 gewonde patiënten ontvingen, waarvan de meesten neergeschoten leken te zijn.

Ook toonde een eerste onderzoek door de Euro-Med Human Rights Monitor aan dat het Israëlische geweervuur verantwoordelijk was voor de meeste doden in een bloedbad onder Palestijnse burgers.

In een vervolgrapport bevestigde de rechtengroep de “volledige betrokkenheid” van het regime bij het bloedbad op de Nabulsi-rotonde en riep op tot een “effectief internationaal onderzoek om Israëlische functionarissen ter verantwoording te roepen”.

Haar veldteam – aanwezig ten tijde van het incident – “documenteerde dat Israëlische tanks hevig vuurden op Palestijnse burgers terwijl ze probeerden humanitaire hulp te ontvangen”, aldus het rapport.

Proberen weg te komen met nog een bloedbad

Het incident is alom veroordeeld door regeringen en organisaties. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, riep op tot een onafhankelijk onderzoek naar het doden van burgers.

Iran veroordeelde “de barbaarse aanval door het zionistische regime”. Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring: “De wond van Gaza zal niet worden uitgewist uit het geheugen van de vrije mensen van de wereld.”

China zei “geschokt” te zijn, terwijl Colombia zei: “Dit wordt genocide genoemd en herinnert aan de Holocaust.”

Zelfs Europese bondgenoten van Israël, waaronder Frankrijk en Italië, veroordeelden het bloedbad. Josep Borrell, de topdiplomaat van de EU, beschreef het incident als een “totaal onacceptabel bloedbad”.

Het was echter niet de eerste slachting onder Palestijnen. Sinds 7 oktober zijn er elke dag bloedbaden aangericht in de Gazastrook.

Op 26 januari zei het ministerie van Volksgezondheid van Gaza dat Israëlisch vuur donderdag een menigte mensen trof die stonden te wachten op humanitaire hulp bij een rotonde in Gaza Stad, waarbij minstens 20 doden en 150 gewonden vielen.

Het VN Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Aangelegenheden berichtte op 4 februari dat “een groep mensen die stonden te wachten op humanitaire hulptrucks bij de Al Kuwaiti rotonde in het zuiden van Gaza Stad, naar verluidt werden beschoten.”

Een ander rapport maakte melding van de aanval op een hulpkonvooi op 5 februari op dezelfde plaats, Al-Rashid Street. Die aanval dwong het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen om te waarschuwen dat het zijn missie niet kon uitvoeren en geen humanitaire hulp kon bieden als niet aan de veiligheidsvoorwaarden werd voldaan.

Een dag voor de laatste aanval, op woensdag, meldde het nieuwsagentschap Wafa dat drie Palestijnen, die op hulp wachtten in de buurt van Gaza Stad, gedood werden nadat ze geraakt werden door Israëlisch artillerievuur in de Al-Rashid Straat.

Israël heeft een lange staat van dienst als het gaat om het in koelen bloede afslachten van Palestijnen om vervolgens te proberen hun misdaden in de doofpot te stoppen en te voorkomen dat ze ter verantwoording worden geroepen, zeggen waarnemers. Een sprekend voorbeeld is het bloedbad in Deir Yassin in 1948, toen ten minste 107 Palestijnen werden afgeslacht door zionisten.

De bloeddorst van het kindermoordregime is in de loop der jaren alleen maar toegenomen.


gerelateerd (berichten in dit archief):