Bron: presstv 11 mei 2024 [EN] ~~~

Het Israëlische leger heeft Palestijnen bevolen om meer gebieden in de zuidelijke stad Rafah in de Gazastrook te evacueren, een verdere aanwijzing dat het regime zich voorbereidt om zijn militaire operaties in de stad uit te breiden ondanks wijdverspreide internationale oppositie.

Het nieuwe evacuatiebevel dat zaterdag werd uitgevaardigd heeft betrekking op gebieden in het centrum van Rafah, waardoor tienduizenden mensen gedwongen worden om te verhuizen naar “een uitgebreid humanitair gebied” in al-Mawasi, gelegen in het westelijke deel van Gaza, waar hulpverleners de omstandigheden als “afschuwelijk” hebben beschreven.

Het Israëlische leger zei in een verklaring dat ongeveer 300.000 mensen het oosten van Rafah hebben verlaten sinds het bevel tot evacuatie van de zuidelijke Gazastad eerder deze week.

In een bericht op X noemde de Israëlische militaire woordvoerder Avichay Adraee de te evacueren gebieden een “gevaarlijke gevechtszone” en drong er bij de bewoners en ontheemden op aan om onmiddellijk naar schuilplaatsen ten westen van Gaza Stad te gaan.

Het Israëlische leger beweerde ook dat het doorging met “precieze operationele activiteiten” tegen de strijders van de Palestijnse verzetsbeweging Hamas in het oosten van Rafah en aan de Gazaanse kant van de grensovergang Rafah, die grenst aan Egypte.

De meest recente evacuatiebevelen duiden op een grote uitbreiding van de Israëlische militaire operaties in het centrum van Rafah, waardoor nog veel meer mensen dreigen te worden vernietigd en ontheemd, en waarschijnlijk zullen ze verder oprukken door de hele stad.

Op dinsdag trok het Israëlische regime de oostelijke sector van Rafah binnen en nam de controle over van Gaza’s kant van de grensovergang Rafah met Egypte, die de belangrijkste corridor is voor het vervoer van hulpgoederen naar de belegerde strook, ondanks wijdverbreid internationaal verzet.

De inval kwam nadat de Palestijnse verzetsbeweging Hamas had gezegd dat ze akkoord was gegaan met een voorstel voor een staakt-het-vuren van bemiddelaars Qatar en Egypte.

Ongeveer 1,5 miljoen Palestijnen schuilen in Rafah. De stad was door het Israëlische leger aangewezen als “veilige zone”. Palestijnen hebben nu moeite om Rafah te evacueren sinds het Israëlische leger pamfletten heeft laten vallen met het bevel om te vertrekken.

De Verenigde Naties hebben vrijdag gezegd dat meer dan 100.000 Palestijnen Rafah hebben moeten verlaten door de intensievere Israëlische aanvallen op de meest zuidelijke stad van Gaza.

Het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) schatte ook dat “ongeveer 110.000 mensen Rafah nu zijn ontvlucht op zoek naar veiligheid”.

Israël lanceerde de verwoestende oorlog tegen Gaza op 7 oktober nadat Hamas de verrassingsoperatie Al-Aqsa Storm had ingezet tegen de bezettingsmacht als reactie op de decennialange bloedvergieten- en verwoestingscampagne van het Israëlische regime tegen de Palestijnen.

Sinds het begin van het offensief heeft het regime van Tel Aviv meer dan 34.900 Palestijnen gedood en meer dan 78.000 anderen verwond.

Topfoto: Palestijnen vervoeren hun bezittingen achterop een busje terwijl ze Rafah in de zuidelijke Gazastrook ontvluchten naar een veiliger locatie op 11 mei 2023. (Foto door AFP)