Bron: IMEMC 6 januari 2024 ~~~

Verklaring van Martin Griffiths, adjunct-secretaris-generaal voor humanitaire zaken en noodhulpcoördinator, 5 januari 2024

(New York, 5 januari 2024) Drie maanden sinds de afschuwelijke aanvallen van 7 oktober is Gaza een oord van dood en wanhoop geworden.

Tienduizenden mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, zijn gedood of gewond geraakt. Gezinnen slapen in de open lucht terwijl de temperatuur keldert.

Gebieden waar burgers voor hun veiligheid naar toe moesten, zijn gebombardeerd.

Medische voorzieningen worden meedogenloos aangevallen.

De weinige ziekenhuizen die gedeeltelijk functioneel zijn, worden overspoeld met traumagevallen, hebben een ernstig tekort aan voorraden en worden overspoeld door wanhopige mensen die op zoek zijn naar veiligheid.

Er voltrekt zich een ramp voor de volksgezondheid. Besmettelijke ziekten verspreiden zich in overvolle schuilplaatsen als riolen overlopen.

In deze chaos bevallen dagelijks zo’n 180 Palestijnse vrouwen.

De mensen worden geconfronteerd met de grootste voedselonzekerheid ooit.

Hongersnood ligt op de loer.

Vooral voor kinderen zijn de afgelopen 12 weken traumatisch geweest: Geen eten. Geen water. Geen school.

Niets dan de angstaanjagende geluiden van oorlog, dag in dag uit.

Gaza is simpelweg onbewoonbaar geworden. De mensen zijn dagelijks getuige van bedreigingen van hun bestaan, terwijl de wereld toekijkt.

De humanitaire gemeenschap staat voor de onmogelijke taak om meer dan 2 miljoen mensen te helpen, terwijl haar eigen medewerkers worden gedood en ontheemd raken, terwijl de communicatie uitvalt, wegen worden beschadigd en konvooien worden beschoten en commerciële voorraden die van vitaal belang zijn om te overleven bijna onbestaande zijn.

En de raketaanvallen op Israël gaan door; er worden er nog steeds meer dan 120 mensen gegijzeld in Gaza; de spanningen op de Westelijke Jordaanoever zijn hoog opgelopen; het spookbeeld van een verdere regionale uitbreiding van de oorlog komt gevaarlijk dichtbij.

Hoop is nog nooit zo afwezig geweest.

[De aanval op] Gaza heeft ons het slechtste van de mensheid laten zien, maar ook momenten van grote heldenmoed.

We hebben gezien hoe geweld verschillen niet kan oplossen, maar alleen de woede kan aanwakkeren en nieuwe generaties van gevaar en onveiligheid kan creëren.

We blijven eisen dat er onmiddellijk een einde komt aan de oorlog, niet alleen voor de mensen in Gaza en de bedreigde buren, maar ook voor de komende generaties die deze 90 dagen van hel en van aanvallen op de meest fundamentele leefregels van de mensheid nooit zullen vergeten.

Het is tijd dat de partijen al hun verplichtingen volgens het internationaal recht nakomen, inclusief het beschermen van burgers en het voorzien in hun essentiële behoeften, en dat ze alle gijzelaars onmiddellijk vrijlaten.

Het is tijd dat de internationale gemeenschap al haar invloed aanwendt om dit te bewerkstelligen.

Deze oorlog had nooit mogen beginnen. Maar het is al lang tijd dat er een einde aan komt.


gerelateerd (berichten in dit archief):