Bron: Mazim Quemsiyeh, 
Nieuwsbrief uit Bethlehem 23 juni 2024 ~~~

Waarom Palestina belangrijk is: De belangrijkste morele test van onze tijd

Dit werd 30 jaar geleden gezegd: “Dit is een uniek kolonialisme waar we aan onderworpen zijn en waarbij ze ons niet kunnen gebruiken. De beste Palestijn voor hen is dood of weg. Het is niet zo dat ze ons willen uitbuiten of dat ze ons daar moeten houden zoals in Algerije of Zuid-Afrika als een onderklasse.” (Edward Said, in The Pen and the Sword: Conversations with Edward Said, door David Barsamian, 1994.)

Dag 262 van de moorddadige en genocidale aanvallen op de Gazastrook. Meer dan 150.000 Palestijnen gedood of gewond. 80% van de gebouwen vernietigd, waaronder woonhuizen, ziekenhuizen, scholen, universiteiten, straten en andere infrastructuur [R01]. Maar deze genocide wordt niet alleen uitgevoerd door het bombarderen van burgers, maar ook door uithongering en ontzegging van water, medicijnen en alle aspecten van leefbaarheid. Er sterven nu meer mensen aan ziektes en hongersnood dan aan bombardementen. De milieu-impact van deze genocidale oorlog is ook verwoestend [R02]. Parallel hieraan is er een aanval hier op de Westelijke Jordaanoever (inclusief Jeruzalem) die niet minder gemeen en niet minder belangrijk is. Ik was net in de Jordaanvallei en de situatie is nijpend: zo’n 3000 joodse kolonisten hebben het land en de natuurlijke hulpbronnen geplunderd en de bevolking van de Palestijnen is er geslonken van 350.000 tot zo’n 75.000. De gewapende kolonisten en soldaten zijn op rooftocht [R03].
De aanval in heel Palestina wordt niet gestopt door resoluties van de VN-Veiligheidsraad die oproepen tot een staakt-het-vuren, niet door rechtszaken bij het Internationaal Gerechtshof of het Internationaal Strafhof. Niets lijkt deze fascistische regering die deze apartheidsstaat leidt af te schrikken. Het door zionisten bezette Witte Huis biedt onderdak aan ICC crimineel Gallant en het door zionisten bezette Amerikaanse Congres heeft ICC gestoorde crimineel Netanyahu uitgenodigd om een toespraak te houden voor een gezamenlijke zitting van het Congres. Dit gaat in tegen de wetten van de VS en tegen de belangen van de VS om de genocide van de Zionazi’s te dienen. Stel je voor dat je Hitler en Himmler uitnodigt terwijl er een genocide aan de gang is? Zal het Amerikaanse publiek (belastingbetalers) hiertegen in opstand komen?

Zullen de massale demonstraties in Tel Aviv en Jeruzalem tegen de Israëlische regering hen aan het denken zetten? Het is onwaarschijnlijk. Zelfs niet de gevaarlijke dreiging van een catastrofale regionale oorlog.
In het noorden van Palestina heeft het Libanese verzet laten zien dat er geen Israëlisch doelwit is dat buiten zijn bereik ligt [R04]. In tegenstelling tot eerdere oorlogen kan Israël deze keer Beiroet niet opnieuw vernietigen zonder Tel Aviv te vernietigen. Toch is Netanyahu weer niet van zijn stuk gebracht. Hij heeft zijn “oorlogskabinet” ontbonden en voelt zich gesterkt door de invloed van de zionistische lobby op de Amerikaanse regering [R05].

Het zionisme is niet alleen de ideologie die onze oude samenleving en cultuur heeft verwoest met etnische zuiveringen en genocide, maar wat het heeft gedaan met drie generaties Joden (zowel hier als in het buitenland geïndoctrineerd) is net zo verontrustend. De meerderheid heeft zich dit idee van koloniaal supremacistisch zionisme eigen gemaakt [R06]. Dit heeft hen in staat gesteld om rechtstreeks de meest gruwelijke misdaden te begaan, of op zijn minst financieel en publiekelijk te steunen, met wreedheid, haat en ontmenselijking die met geen woorden te beschrijven zijn [R07]. Op zoveel niveaus is het zionisme dus niet alleen racistisch en genocidaal, maar ook suïcidaal [R08]. Daarom zeggen honderden miljoenen mensen over de hele wereld, waaronder een groeiend aantal Joden, dat zodra Palestina vrij is van de rivier tot aan de zee, de Joden en alle mensen vrij zullen zijn. Het is logisch: er mag GEEN Joodse staat zijn, noch een blanke staat, noch een christelijke staat, noch een op slaven gebaseerde confederatiestaat, noch een islamitische staat, noch een opper-ras Derde Rijk staat, noch een Zuid-Afrikaanse Apartheidsstaat. We zouden van de geschiedenis moeten leren dat dit genocidale, suïcidale staten zijn. Maar de inzet is veel hoger nu de genocide live wordt gestreamd en de wereld tot de tanden bewapend is en de technologie zodanig is dat muren, tanks en vliegtuigen geen oorlogen kunnen “winnen”. Als je bewijs wilt, kijk dan wat Hamas, Houthi’s in Jemen of Hezbollah kunnen doen om het imperium uit te dagen (westerse regeringen uitdagen die triljoenen uitgeven om zichzelf te bewapenen).

Zal de groei van de wereldwijde volksbeweging de val van het imperium veroorzaken of zullen de VS/Israël de wereld mogen blijven meeslepen naar een laatste Masada, een apocalyps, een einde van de wereld? [R09]. We kunnen en moeten deze zoektocht winnen om een einde te maken aan oorlog en gerechtigheid op te leggen, inclusief het recht van Palestijnse vluchtelingen om terug te keren naar hun huizen en land. Zij zijn met weinigen en wij zijn met velen!!!
In mijn lezingen over de hele wereld, inclusief mijn recente reis naar het Australische continent (inclusief Aotearoa) heb ik uitgelegd dat er een 50:50 kans is dat we erin zullen slagen de richting van de geschiedenis te veranderen. Het alternatief van een regionale oorlog gevolgd door een globale oorlog is veel te rampzalig om te laten gebeuren. In beide gevallen zal het imperium verliezen.

Het is de moeite waard om Martin Luther King Jr. te herhalen: “Lafheid stelt de vraag – is het veilig? Het opportunisme stelt de vraag – is het politiek? IJdelheid stelt de vraag – is het populair? Maar het geweten stelt de vraag – is het juist? En er komt een moment dat je een standpunt moet innemen dat noch veilig, noch politiek, noch populair is; maar je moet het innemen omdat het juist is.”

Er zijn veel mensen die doen wat juist is. Je kunt de afvalligen binnen het imperium noemen [R10]. Je hoeft alleen maar de groeiende campusbewegingen over de hele wereld [R11] en de groei in de beweging voor Boycot, Desinvesteringen secties [R12] te noemen. We zijn geroepen om ons werk te versnellen nu het moment van de waarheid is aangebroken. “We leven samen als medemensen of we sterven samen als dwazen”. De situatie in Palestina is een morele test voor onze tijd, maar het is veel meer dan dat: het is een existentiële strijd waarin mensen moeten kiezen om aan de kant van het leven te staan en niet aan de kant van genocide/zelfmoord.

Of je kunt Langston Hughes, “Harlem” lezen:
Wat gebeurt er met een nagelaten droom?
Droogt hij op
als een rozijn in de zon?
Of etteren als een zweer…
En dan wegrennen?
Stinkt het als bedorven vlees?
Of verkruimelt het en suikert het…
als een stroperig snoepje?
Misschien zinkt het gewoon
als een zware last.
Of explodeert het?[R01] Zie voor updates: https://www.ochaopt.org/ and https://www.pcbs.gov.ps/default.aspx
ICC case: https://www.commondreams.org/news/icc-war-cimes-gaza
The UN Human Rights Council has investigated Israel’s war in detail – and the conclusions are DAMNING: “We conclude that Israeli authorities are responsible for war crimes, crimes against humanity… including extermination, internationally directing attacks against civilians… using starvation as a method of war… sexual and gender-based violence…” All those states that touted the Rules Based Order in Ukraine must now act to impose a UNSC-sponsored arms embargo on Israel.
https://twitter.com/tparsi/status/1803434047927902395
An important message about Genocide from the leader of Human Rights Watch
https://x.com/OmarBaddar/status/1794919572426084559

[R02] UNEP: Environmental impact of conflict in Gaza https://wedocs.unep.org/bitstream/handle/20.500.11822/45739/environmental_impact_conflict_Gaza.pdf
Warning about loss of biodiversity in Gaza
https://www.telesurenglish.net/news/Gaza-Strip-Warnings-About-Destruction-Biodiversity-20240522-0011.html
It is time to seek justice for environmental war crimes
https://www.aljazeera.com/opinions/2024/5/11/it-is-time-to-seek-justice-for-environmental-war-crimes
and my own paper on environmental impact of war
https://www.palestinenature.org/research/Impact-of-the-Israeli-military-activities-on-the-environment–1-.pdf

[R03] https://www.btselem.org/media/3826

[R04] Hezbollah releases close-up surveillance footage captured recently by its reconnaissance drones, showing sensitive Israeli targets in the north – including Haifa Port, a number of Iron Dome Platforms, and military complexes. https://x.com/TheCradleMedia/status/1803051154139496797
also there is realligment of powers and enhancement of BRICS+
https://thecradle.co/articles/the-brics-weigh-in-on-palestine

[R05] AIPAC (Israel’s lobby) will spend $100 million to interfere in US elections this year!
https://x.com/resist_05/status/1803636065905062065?s=51&t=GU4KuWSGQpVHs-T_Mv4Nxw
Israel lobby gets bills to silence US media and other organizations (enforced by “Secretary of Treasury” who is always selected by the lobby) https://theintercept.com/2024/05/10/terrorism-bill-nonprofit-journalists-israel-hamas/
https://consortiumnews.com/2024/06/14/the-dangerous-anti-semitism-awareness-act/
See also exposure of the lobby on MSNBC https://twitter.com/Jonathan_K_Cook/status/1769857621878612335?s=20
Jill Stein, Green Party calls it like it is: They are destroying the united states
https://youtu.be/15MK_mHOR0Y
https://www.youtube.com/live/MFeYyokgELw
[Donate to her campaign)

[R06] see example from the second largest Jewish population, USA: https://www.pewresearch.org/short-reads/2021/05/21/u-s-jews-have-widely-differing-views-on-israel

[R07] How colonial Israeli regime treats children
https://twitter.com/AdameMedia/status/1801712033207042209
If the world livestreams genocide
https://twitter.com/DoubleDownNews/status/1801529755063202026
Torture is now rampant in Israeli gulags for thousands of Palestinians
https://youtu.be/eB3NJsdDGRI
Whistleblowers describe abuse of Palestinian prisoners
https://www.yahoo.com/news/strapped-down-blindfolded-held-diapers-080008283.html
Poignant Dr. Mads Gilbert https://x.com/drmadsgilbert/status/1781417942514622608
New York Times investigates
https://www.nytimes.com/2024/06/06/world/middleeast/israel-gaza-detention-base.html?unlocked_article_code=1.xk0.su2P.hK5RcGAofAL_&smid=url-share

[R08] Why Zionism is bad for jews too by Alon Mizrahi
https://www.youtube.com/watch?v=QAxfRLfUVZQ
https://easternoak.co/maybe-its-time-we-started-talking-about-how-terrible-zionism-is-for-jews-too/
How the Gaza genocide will lead to Israel’s collapse https://youtu.be/ly7qO9fGYZA
See also Suicidal empire https://popularresistance.org/suicidal-empire/
Amir Hass in Haaretz: The Destruction, Starvation and Death in Gaza Are Israel’s Defeat
https://israelpalestinenews.org/the-destruction-starvation-and-death-in-gaza-are-israels-defeat/

In 1938 David Ben-Gurion said: “If I knew that it would be possible to save all the [Jewish] children in Germany by bringing them over to England and only half of them by transporting them to Eretz Israel, then I opt for the second alternative. For we must take into account not only the lives of these children but also the history of the people of Israel.” [Tom Segev, The Seventh Million: The Israelis and the Holocaust, Henry Holt & Co., New York, First Owl Books Edition 2000, p. 28 ]
“Israel Should Be Eliminated, It’s A Genocidal Apartheid Regime” | Miko Peled
https://youtu.be/D0fynI-1MrM
Hamas is winning https://www.foreignaffairs.com/israel/middle-east-robert-pape

[R09] Israel is dragging the world into darkness
https://electronicintifada.net/content/israel-dragging-world-darkness/47081
Toward the Abyss: United States’ fatal relationship with Israel
https://dlieb10gmailcom.substack.com/p/toward-the-abyss

[R10] DemocracyNow! A resignation following White House lies:
https://www.democracynow.org/2024/5/29/headlines/state_dept_official_resigns_after_us_claims_israel_is_not_obstructing_aid_to_gaza
Action: More resignations from US State Department. Tell the Biden administration to stop partnering in genocide
https://actionnetwork.org/letters/tell-state-department-staffers-quit-genocide?source=MC2

[R11] Shruthi Kumar delivers an important graduation message in Harvard (a university succumbing to Zionist lobby to prevent graduation of 13 students)
https://www.youtube.com/watch?v=Ap6PqQ9wPYA
Palestinian Harvard Student describes her family suffering in Gaza
https://www.youtube.com/watch?v=xJNJqoEDLqc

[R12] For more on BDS actions see BDSmovement.net and here are relevant news
Elbit Systems:
https://action.eko.org/a/ubs-divest-from-elbit-systems
https://x.com/Pal_action/status/1791244062332240064
Abandoning a sinking ship of the Israeli economy, Intel pulls investments
https://bdsmovement.net/news/Intel-Halts-25b-Investment-Israels-Sinking-Economy
In an open letter, a group of self-described Apple workers, former employees, and shareholders are calling on the company to halt donations to nonprofits linked with Israel’s war effort
https://theintercept.com/2024/06/11/apple-donations-idf-israel-gaza-illegal-settlements
How Western Tourism Giants Illegally Enrich Israeli Settlements on Stolen Land
https://scheerpost.com/2024/06/13/how-western-tourism-giants-illegally-enrich-israeli-settlements-on-stolen-land/
Pro-Palestine and climate justice movements converge against Citigroup in New York
https://www.middleeasteye.net/news/war-on-gaza-pro-palestine-climate-justice-movement-converge-citigroup