door Jeffrey St. Clair counterpunch 14 juni 2024 ~~~

De Israëliërs doen hun ontvoeringsacties meestal ‘s nachts, wanneer de straten leeg zijn en hun doelwitten slapen. De inval in Nuseirat vond midden op de dag plaats in een vluchtelingenkamp, toen de wegen en markten vol waren met burgers, toen kinderen aan het spelen waren, vrouwen boodschappen aan het doen waren en oude mannen thee aan het drinken waren.

Sommige Israëli’s waren verkleed als Palestijnen, spraken Arabisch en zagen eruit als vluchtelingen. Sommigen kwamen verborgen in burgertrucks. Anderen zweefden erboven in Apache gevechtshelikopters, wachtend om toe te slaan.

Het nabijgelegen Al-Aqsa ziekenhuis was al overvol met patiënten van de luchtaanvallen van de afgelopen dagen, voordat het begon met het ontvangen van de gewonden en verminkten van de bloedigste dag tot nu toe van Israëls aanval op Gaza. Al-Aqsa had al een tekort aan medicijnen, water en stroom. De gangen van het ziekenhuis waren al gevuld met kreunende, ingezwachtelde patiënten, herstellende van wonden en operaties zonder pijnstillers. Het personeel was al overwerkt, moe en gestrest toen ze rond 11 uur ‘s ochtends de eerste explosies hoorden.

Tientallen luchtaanvallen werden gevolgd door salvo’s geweervuur en raketgranaten. Sommige explosies leken heel dicht bij het ziekenhuis te zijn. Iemand zei dat de IDF het ziekenhuis minuten eerder had gebeld en het personeel had gewaarschuwd om te evacueren omdat het ook een doelwit was. Maar de verpleegsters en dokters wilden hun patiënten niet verlaten. Misschien was het desinformatie of gewoon weer een gerucht over een helse oorlog.

Helikopters zweefden boven ons. Quadcopter drones schoten af en aan en vuurden machinegeweren af op de drukke straten. Er was het onmiskenbare gegrom van tanks. Het kamp was omsingeld. Er was geen manier om te vluchten. Geen schuilkelders om in te schuilen. Geen uitweg.

Toen kwam de roep om hulp, snel gevolgd door de gewonden, de verbrandden, de stervenden en de doden. De lichamen van kinderen en vrouwen, ouderen en jongeren, verscheurd door granaatscherven, doorboord met kogels, sommigen met afgehakte ledematen en anderen met geperforeerde ogen.

“Overal waren kinderen, vrouwen en mannen,” zei Karin Huster, die in Al-Aqsa werkte met Artsen zonder Grenzen. “We hadden het hele scala aan oorlogswonden, traumawonden, van amputaties tot snijwonden tot trauma’s, tot TBI’s, traumatisch hersenletsel. Fracturen, natuurlijk, grote brandwonden. Kinderen helemaal grijs of wit van de schok, verbrand, schreeuwend om hun ouders – velen schreeuwden niet omdat ze in shock waren.”

Het tempo van de aanval nam toe. De bombardementen en het geweervuur en de tanks en helikopters. De uitzinnige geluiden van een oorlogsmachine op volle toeren. Dertig minuten lang ging het door. Een uur lang. Anderhalf uur. Het leek eindeloos voor de mensen die beschutting zochten op de grond, ineengedoken in gebouwen en het ziekenhuis. En toen was het eindelijk voorbij. En er klonken alleen nog noodkreten uit de verwoeste straten en ingestorte gebouwen. De kreten van ouders die dode kinderen in hun armen droegen, de kreten van kinderen die naar de ontzielde lichamen van hun ouders keken.

Wat was er zojuist gebeurd? Waarom was dit vluchtelingenkamp in Nusierat, de thuisbasis van zoveel daklozen, zoveel Palestijnse families die keer op keer waren verdreven door bommen, het doelwit geworden van zo’n wrede, aanhoudende aanval vanuit de lucht en vanaf de grond, een aanval die 90 huizen en flatgebouwen verwoestte? Een aanval die zo woest was dat de straten bezaaid waren met afgehakte armen en benen, de lichamen van kinderen en hun moeders en grootvaders die lagen leeg te bloeden op het marktplein dat het doelwit van de aanval leek te zijn. Wat kon deze slachting, dit moorden, deze vernietiging waarvan een Palestijnse vluchteling in Nuseirat zei dat het voelde als “Doomsday”, rechtvaardigen?

Toen de Israëli’s uiteindelijk vertrokken, namen ze vier mensen met zich mee, vier gijzelaars die gered waren door Israëlische commando’s en geëvacueerd werden in helikopters die gestationeerd waren op of in de buurt van Biden’s ongelukkige “humanitaire” pier die, toevallig of niet, net weer in elkaar gezet was en opnieuw vastgemaakt aan het strand in centraal Gaza, nadat het vorige maand in volle zee uit elkaar was gevallen.

Toen de Israëli’s uiteindelijk vertrokken met de vier geredde gijzelaars, die op 7 oktober door Hamas gevangen waren genomen terwijl ze de Nova rave bijwoonden, net buiten het Israëlische veiligheidshek dat het noorden van Gaza omsluit en isoleert, lieten ze 274 dode Palestijnen achter, waaronder 64 kinderen en 57 vrouwen. Ze lieten 700 gewonden achter, velen in kritieke toestand, van wie velen waarschijnlijk zullen sterven in de komende dagen en weken.

De grote reddingsmissie veranderde in het ergste bloedbad tot nu toe in Israëls genocidale oorlog tegen Gaza, waardoor de straten van Nuseirat, in de woorden van Abu Asi, “hallen van bloed” werden. Iedereen op straat en in de gebouwen van Nuseirat was die dag een doelwit. Het geweervuur en de luchtaanvallen waren willekeurig. Het hele kamp was toen een kill zone.

De smalle straten van Nuseirat waren verbrijzeld, zo bezaaid met puin en lichamen dat ambulances de slachtoffers niet konden bereiken, van wie velen in handkarren en wagens naar het ziekenhuis werden gereden. Velen stierven op straat aan behandelbare wonden.

“Vliegtuigen troffen tientallen militaire doelen voor het succes van de operatie,” riep de IDF na afloop. “Hamas houdt op een zeer wrede en cynische manier gijzelaars vast in burgergebouwen.”

De aanval kwam zonder waarschuwing. De aanval vond plaats in een van de dichtstbevolkte kampen in Gaza. De commando’s kwamen vermomd, één groep in een vrachtwagen vol bedden en meubilair, alsof ze de spot wilden drijven met de vluchtelingen die ze gingen afslachten. Dit is een oorlogsmisdaad. De misdaad van perfidie, een daad van verraderlijk bedrog waarbij de ene partij belooft te goeder trouw te handelen met de intentie om die belofte te breken zodra ze hun vijand tegenkomen. Er is een reden waarom soldaten uniformen dragen in gevechtssituaties. Het is om burgers te beschermen.

De Israëli’s zeiden dat ze midden op de dag kwamen als verrassingselement. Maar hun eigen geschiedenis van invallen in Gaza en elders zegt dat ze meestal ‘s nachts komen. Deze reddingsoperatie was anders. Deze reddingsoperatie op klaarlichte dag was bedoeld om te doden. Om er zoveel mogelijk te doden, ongeacht wie ze waren of wat ze deden. Om kinderen te doden die voetbalden, jonge vrouwen die in de rij stonden bij de bakker en oude mannen die zakken meel en rijst droegen. Er werden zelfs gijzelaars gedood.

“Wij informeren u dat uw leger in ruil hiervoor drie gevangenen in hetzelfde kamp heeft gedood, van wie er één het Amerikaanse staatsburgerschap had,” kondigde de militaire vleugel van Hamas aan in een video die na de aanval werd vrijgegeven.

De Amerikanen wisten het. De Amerikanen hielpen. Hielp de CIA of het Pentagon met het richten? Dat doet er nauwelijks toe. De Amerikanen leverden de bommen, de helikopters, de straaljagers, de kogels en de tankgranaten. De Amerikanen keken toe hoe de aanval zich ontvouwde. Ze keken toe vanaf Biden’s pier. Ze keken toe vanuit drones. Ze keken toe hoe de straten zich vulden met bloed, lichamen en ledematen. Na afloop prezen de Amerikanen de reddingsoperatie en zeiden niets over de dode Palestijnse kinderen en vrouwen. Niets over de geamputeerden en de ingewanden. Niets over de drie gijzelaars die blijkbaar ook werden gedood tijdens de Israëlische aanval, waaronder een Amerikaanse burger.

De medeplichtigheid van de regering Biden aan de massaslachting in Nuseirat verbrijzelt de laatste pretentie van Amerikaanse diplomatie in het Midden-Oosten. Het is een sinistere calculus die het doden en verwonden van 1000 mensen rechtvaardigt om vier- mensen te redden. Vier mensen die vrijgelaten hadden kunnen worden door een staakt-het-vuren, een staakt-het-vuren waarvan de regering Biden beweert dat ze het wilde bemiddelen.

Het bloedbad in Nuseirat maakte eens te meer duidelijk dat sommige levens meer waard zijn dan andere. En voor de Israëliërs en hun Amerikaanse bondgenoten lijken Palestijnse levens helemaal niets waard te zijn.

Topfoto: UNRWA.

Jeffrey St. Clair is redacteur van CounterPunch. Zijn meest recente boek is An Orgy of Thieves: Neoliberalism and Its Discontents (met Alexander Cockburn). Hij is te bereiken op: sitka@comcast.net of op Twitter @JeffreyStClair3.